Υπάρχει λόγος που όσοι περάσουν μια φορά το κατώφλι του ζαχαροπλαστείο «Παράσχος» στο Χαϊδάρι, σε κάθε ευκαιρία επιστρέφουν στην συγκεκριμένη γειτονιά, ακόμη κι αν δεν τους βγάζει τυχαία εκεί ο δρόμος. Και το κάνουν γνωρίζοντας ότι εδώ και 50 χρόνια οι άνθρωποι είναι απόλυτα πιστοί (στην κυριολεξία) στο δόγμα ότι δεν πρέπει να αλλάζεις μια πετυχημένη συνταγή!
Και όπως και να το κάνουμε, η πλειοψηφία όλων όσοι έχουν δοκιμάσει έστω και μία φορά την… γλώσσα της πεθεράς στο συγκεκριμένο μαγαζί θα συμφωνήσει ότι αυτό το γλυκό με το καθόλου όμορφο όνομα, είναι ακριβώς το αντίθετο γευστικό από αυτό που νομίζεις όταν το ακούς.
Εδώ στο Χαϊδάρι, στην οδό Ηπείρου 16, προσφέρουν την γλώσσα της πεθεράς όπως ακριβώς την απολάμβαναν οι παλιότερες γενιές. Δηλαδή με τραγανή σφολιάτα η οποία αγκαλιάζει την δροσερή και όχι ιδιαίτερα γλυκιά (για να μην σε λιγώνει) κρέμα πατισερί, που συνοδεύεται από πλούσια σαντιγί.
Για αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα γίνονται ουρές τα τελευταία 50 χρόνια, καθώς αυτός ο μισός αιώνας εμπειρίας είναι που κάνει την διαφορά. Φυσικά, τεράστιο ρόλο παίζουν και τα αγνά και φρέσκα υλικά, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη σημασία, ειδικά όταν μιλάμε για ζαχαροπλαστική.
Ο Παράσχος επιμένει να επενδύει στην παράδοση, προσφέροντας μια σειρά από γλυκά που όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο δυσεύρετα γίνονται. Πλέον τα μαγαζιά έχουν μπει σε έναν… διαγωνισμό νεοτερισμού και… εφευρετικότητας, βάζοντας σχεδόν σε δεύτερη μοίρα το ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την γεύση και την απόλαυση του ουρανίσκου.
Στον Παράσχο, όμως, αυτά τα πράγματα μένουν αναλλοίωτα. Και αυτός είναι ο λόγος που μπαίνοντας στο μαγαζί ή απλά χαζεύοντας τις βιτρίνες απ’ έξω θα διαπιστώσεις ότι τα ράφια είναι γεμάτα από… παλιές αγάπες, όπως ποντικάκια, νουγκατίνα, κορνέ, αλλά και κρουασάν, τούρτες φτιαγμένες από τα πιο αγνά υλικά, κωκ, τουλούμπες, τουλουμπακια, σιροπιαστά, αλλά και πιο μοντέρνα, ας πούμε, γλυκίσματα όπως τα μακαρόν ή τα cup cakes.
Ανάλογα με την εποχή, δεν λείπουν και οι επιπλέον προτάσεις οι οποίες πάντοτε είναι συνδεδεμένες με την παράδοση και φυσικά τις μεγάλες θρησκευτικές (κυρίως) γιορτές που είναι απολύτως συνδεδεμένες με κάποια εδέσματα. Έτσι το Πάσχα στου Παράσχου θα βρείτε τσουρέκια, κουλούρια και σοκολατένια αυγά, ενώ τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες παίρνουν την σκυτάλη και έχουν την τιμητική τους κάθε Χριστούγεννα!
Και για να επιστρέψουμε εκεί από όπου ξεκίνησε όλη η ιστορία, δηλαδή στην περίφημη και… λατρεμένη γλώσσα της πεθεράς, πέρα από την γνωστή και λατρεμένη, κλασική εκδοχή της, κάν΄τε στον εαυτό σας μια χάρη και δοκιμάστε την «πειραγμένη» παραλλαγή της, με σοκολατένια κρέμα και γαρνίρισμα από πραλίνα φουντουκιού. Με μια λέξη: ΚΟ-ΛΑ-ΣΗ!