«Πάρτε ένα κουτί»: Το γλυκό παλαιάς κοπής που ξετρέλανε τον Μαμαλάκη είναι ένα γευστικό αριστούργημα

Γι’ αυτούς που θέλουν το γλυκό τους να είναι… γλυκό και παραδοσιακό!

Ένα από τα πολλά ωραία που κερδίζει κανείς όταν ταξιδεύει, είναι πως μυείται σε μυρωδιές και γεύσεις τις οποίες πριν αφήσει την όποια ρουτίνα του, αγνοούσε. Μαθαίνει νέα πράγματα, αποκτάει φρέσκες εμπειρίες. Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν έχει τέλος. Γηράσκω αεί διδασκόμενος, καθώς λένε. Ο Ηλίας Μαμαλάκης μας το υπενθύμισε, μέσα από μια ανάρτηση που έκανε στο Facebook, αναφορικά με ένα πολύ ιδιαίτερο γλυκό της πατρίδας μας.

Είναι, τρόπον τινά, ο εθνικός μας σεφ. Αυτός που έβαλε το επάγγελμα στην ελληνική τηλεόραση. Πολύ αγαπητός και εξαιρετικά συμπαθής. Είναι, επίσης, σταθερά ανήσυχος – με την καλή έννοια – και δημιουργικός, να τις προάλλες έκανε ένα πολύ εύστοχο post για το σουβλάκι. Γυρίζει τη χώρα, εντοπίζει πράγματα που τον ενθουσιάζουν και σπεύδει να τα μοιραστεί με τον κόσμο.

Σε πρόσφατο ταξίδι του στην Αλεξανδρούπολη, έφαγε ένα γλυκό που τον ξετρέλανε. Τοπική σπεσιαλιτέ, το βρίσκεις μονάχα εκεί και πουθενά αλλού. Φαρούκ, το όνομα αυτού. Παλαιάς κοπής γεύση. Γιατί είναι… γλυκό γλυκό, όπως το έθεσε ο Ηλίας Μαμαλάκης. Κόντρα σε αυτό που εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε ως τάση της εποχής, ήτοι την προτίμηση για άγλυκα γλυκά.

Όπως λένε οι ντόπιοι στον Έβρο, το Φαρούκ έχει πάνω από 100 χρόνια ιστορία. Το πιθανότερο είναι πως το όνομά του οφείλεται στον βασιλιά της Αιγύπτου που λεγόταν έτσι. Η συνταγή ήρθε με το μεταναστευτικό κύμα κι έμεινε στην περιοχή. Για τον επιπλέον λόγο πως το σχήμα και όνομα παραπέμπουν στον φάρο της Αλεξανδρούπολης.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αναφορικά με πώς φτιάχνεται το γλυκό. Οι διαφορές έχουν να κάνουν με τη γέμιση, με τη ζύμη. Στην ουσία πρόκειται για (ελαφρώς) σιροπιασμένη σφολιάτα σε κυλινδρικό σχήμα, μέσα έχει βελούδινη κρέμα. Αν σε φέρει ο δρόμος στην Αλεξανδρούπολη, θα βρεις πολλές γεύσεις, το ζαχαροπλαστείο Μόκα εξειδικεύεται περισσότερο από κάθε άλλο στην πόλη και έχει πάνω από 10 (επιλογές): Classic, Dark, Oreo, Ferrero, Rafaello, Bueno, Black Forest, Biscotto, Chocorange, ακόμη και Dubai.

Δεν ξέρουμε ποια εκδοχή απόλαυσε ο Ηλίας Μαμαλάκης, ξέρουμε όμως πως ξετρελάθηκε και μας προτρέπει όχι απλά να δοκιμάσουμε αν έχουμε την ευκαιρία, αλλά να πάρουμε «ένα ολόκληρο κουτί». Η παρακάτω ανάρτησή του για το Φαρούκ, δείχνει ξεκάθαρα το πόσο το χάρηκε. Και ήταν παράλληλα μια ευκαιρία που βρήκε, να μιλήσει γενικότερα για το «γλυκό» ως έννοια, ως μέρος της γαστρονομικής μας ταυτότητας.

Ηλίας Μαμαλάκης – Τι έγραψε για το Φαρούκ, το παραδοσιακό γλυκό της Αλεξανδρούπολης:

«Είμαστε ένας περίπλοκος λαός και τα γούστα μας ποικίλουν σ’ όλους τους τομείς

Ας μπω στο θέμα

Όντας παλαιάς κοπής και ανατροφής αγαπώ τα γλυκά γλυκά

Στις μέρες μας οι περισσότεροι μας αγαπούν τα άγλυκα γλυκά

Πράγμα που θεωρώ περίεργο

Άνοιξαν και μαγαζιά που δεν βάζουν ζάχαρη στο γλυκά τους

αλλά υποκατάστατα ενίοτε με τις ίδιες θερμίδες με την ζάχαρη

Στην Αλεξανδρούπολη έφαγα ένα πολύ γλυκό γλυκό

Το όνομα του Φαρούκ

Σαν τον τελευταίο βασιλιά της Αιγύπτου

Ο οποίος στα πλαίσια μιας μακρόχρονης κατάθλιψης πέθανε σκάζοντας από το πολύ φαΐ σ’ ένα εστιατόριο στην Ρώμη

Δεν υπάρχουν μαρτυρίες ότι ο Φαρούκ πέρασε από την Αλεξανδρούπολη

Το γλυκάκι φαρουκ είναι άγνωστο ποιοι το πρωτοέφτιαξαν

Αν βρεθείτε  στην Αλεξανδρούπολη λοιπόν δοκιμάστε ένα φαρουκ που βγαίνει σε παραλλαγές

Καλύτερα πάρτε ένα κουτί

Είναι καλή συντροφιά μέχρι την καβάλα όπου θα ξεκινήσετε την αναζήτηση του Μοχάμεντ Αλη»

*Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα του ζαχαροπλαστείου Μόκα, στην Αλεξανδρούπολη.