Καλύτερη από της Θεσσαλονίκης: Η πεντανόστιμη μπουγάτσα που πάσχει μόνο στο μάρκετινγκ
Βρείτε μας στο
Taste

Καλύτερη από της Θεσσαλονίκης: Η πεντανόστιμη μπουγάτσα που πάσχει μόνο στο μάρκετινγκ

Γλυκιά ή αλμυρή, δεν παίζει τόσο ρόλο, όσο να καταφέρεις να τις γευτείς.

Η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης αλλά και αυτή των Σερρών είναι δύο μπουγάτσες που η φήμη τους έχει φτάσει στα πέρατα του κόσμου και πλέον δε χρειάζονται άλλη διαφήμιση, το ίδιο το προϊόν σε κάθε αναφορά του φέρνει στο μυαλό του καταναλωτή την ίδια εικόνα των δύο πόλεων που την έκαναν τόσο διάσημη. Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι δύο πόλεις που φτιάχνουν τις δικές τους ξεχωριστές και πεντανόστιμες μπουγάτσες.

Λίγο πιο νότια και δυτικά, στα Γιάννενα, μία διαφορετική μπουγάτσα ταψιού για πολλές δεκαετίες αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα και περίφημα εδέσματα της πόλης, με συνταγή, ψήσιμο και σερβίρισμα που δεν αλλάζει. Δεν αλλάζουν ούτε τα ίδια τα ταψιά που ψήνεται η γευστική μπουγάτσα.

Μπροστάρης στην γιαννιώτικη μπουγάτσα είναι το κατάστημα Select το οποίο από το 1963 αποτελεί τη Μέκκα της τοπικής μπουγάτσας με την κυρία Βασιλική να την κατασκευάζει με τα ίδια αγνά υλικά, με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια σκεύη εδώ και 61 συναπτά έτη. Η ίδια εξηγεί σε συνέντευξή της πώς πήρε το όνομά του το μαγαζί το οποίο άνοιξε με τον σύζυγό της και η ίδια συνεχίζει να διατηρεί ίδιο και απαράλλακτο.

 

«Ήταν ο φίλος του άνδρα μου, ο Γιαννιώτης συνθέτης και στιχουργός Τάκης Μουσαφίρης. Ήταν εκείνος που πρότεινε την ονομασία του νέου μαγαζιού. Είμαστε νέοι τότε. Μόλις είχαμε παντρευτεί, εγώ 17 χρόνων και εκείνος 24. Εκεί στηρίξαμε την ελπίδα και το μέλλον μας και τα καταφέραμε», λέει και συμπληρώνει:

«Τα φτιάχνω όλα μόνη μου. Παλιά είχα και τη βοήθεια από το σύζυγο. Ξεκινώ νωρίς το πρωί, στις 5:30. Ζυμώνω πρώτα. Μετά φτιάχνω το φύλλο, θα βράσω γάλα για την κρέμα, φτιάχνω τη γέμιση για τη μπουγάτσα…Αν με ρωτήσετε πόσα ταψιά βγάζω…δεν ξέρω… δεν μετράω, δεν ασχολούμαι με την ποσότητα, αλλά με την ποιότητα. […] Δε γίνεται μπουγάτσα, ούτε φαγητό νόστιμο, χωρίς το χάλκινο ταψί. Όσο για την συνταγή, όταν λέμε γλυκιά μπουγάτσα είναι αυτή που έχει σιμιγδάλι, ζάχαρη και γάλα, ενώ στην αλμυρή βάζεις μόνον τυρί και γάλα».

Καλύτερη από της Θεσσαλονίκης: Η πεντανόστιμη μπουγάτσα που πάσχει μόνο στο μάρκετινγκ

«Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)

H αγάπη για το προϊόν συνοδεύεται από την ευγένεια αλλά και την πίστη στην αξία της χειροποίητης δουλείας, των γνήσιων υλικών αλλά και της υπομονής είναι αυτά που η κυρία Βασιλική διατηρεί και διδάσκει στη νέα γενιά με την διάσημη μπουγάτσα της. Επιμένει στο ότι τα υλικά πρέπει να είναι α’ ποιότητας και τα υπόλοιπα έρχονται μετά. Η τέχνη της δεν πρόκειται να χαθεί αφού οι νεότεροι συγγενείς της μαθαίνουν δίπλα της τα μυστικά της.

Αν επισκεφτείς τα Γιάννενα πρέπει να τη δοκιμάσεις, χωρίς να μπεις στη διαδικασία των συγκρίσεων με τις μπουγάτσες των άλλων πόλεων. Στην μπουγάτσα δεν υπάρχουν χαμένοι, μόνο νικητές.