Το mining του Bitcoin είναι ένας από τους τομείς με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Συνολικά, όλο το mining καταναλώνει τόση ενέργεια όση η Σουηδία και για χώρες που εξάγουν ορυκτά, αποτελεί τον νέο τομέα επενδύσεων τους.
Σε μια εποχή που όλος ο πλανήτης έχει δεσμευτεί να τελειώσει με τα ορυκτά καύσιμα και να πάει σε καθαρές μορφές ενέργειας, σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία επισπεύδει στην Ευρώπη τις διαδικασίες για τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, το mining του Bitcoin μπορεί να υψώσει ανάχωμα και να απορροφήσει όλη την παραγωγή.
Ως η ναυαρχίδα των κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin είναι το μόνο που εξακολουθεί να έχει έναν κώδικα ο οποίος οδηγεί σε σπατάλη. Το ethereum άλλαξε τον κώδικά του και κατάφερει να ρίξει κατά 99% την κατανάλωση ενέργειας.
Στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία με τίτλο Change the Code Not the Climate που την οργανώνουν το Environmental Working Group, η Greenpeace Αμερικής και οργανώσεις που αντιμάχονται τις εγκαταστάσεις mining του Bitcoin στις περιοχές τους.
Το πείραμα της Ελευθερούπολης: Η πόλη- θαύμα των 7000 εκλεκτών κατοίκων δικαίως τρομάζει τον κόσμο
Ο software κώδικας που χρησιμοποιεί, που είναι γνωστός ως proof of work, είναι το στοιχείο που αν αλλάξει, θα μειώσει σχεδόν στο μηδέν την κατανάλωση. Proof of Work είναι η διαδικασία επικύρωσης μιας συναλλαγής στο blockchain, που βασίζεται σε μια ανταγωνιστική μέθοδο επικύρωσης.
Αυτό που ζητάει η εκστρατεία είναι να γίνει και στο Bitcoin το Proof of Stake, δηλαδή η διαδικασία επικύρωσης να γίνεται από τυχαία επιλεγμένους miners που θα σφραγίσουν μια συναλλαγή. Στο Proof of Stake, οι miners χρησιμοποιούν ως εγγύηση τα νομίσματα τους και η οποιαδήποτε ανακριβής πληροφορία, επιφέρει ποινή.
Καθώς τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται σε ανοδική τροχιά και το Bitcoin διαγράφει τρελή πορεία κάθε χρόνο και εμφανίζονται διαρκώς νέες εγκαταστάσεις υπολογιστών για το mining, ιδίως σε ΗΠΑ και Κίνα, το πρόβλημα εντοπίζεται στην μετάθεση των ορυκτών καυσίμων σε αυτή την αγορά.
«Εργοστάσια κάρβουνου που πήγαιναν για κλείσιμο ή μετέβαιναν στον σχιστόλιθο, ζωντανεύουν και επικεντρώνονται στο mining του bitcoin. Εργοστάσια αερίου, που στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μονοπωλιακά, τώρα κι αυτά στρέφονται στο mining. Το βλέπουμε σε όλη τη χώρα», λέει επικεφαλής της εκστρατείας στις ΗΠΑ.
Κβαντική αποκάλυψη: Ο μεγαλύτερος τρόμος των κυβερνήσεων μετά τον κορωνοϊό που δεν έχει θεραπεία…
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πετύχουμε τους κλιματικούς στόχους μας, αν επαναφέρουμε εργοστάσια ορυκτών καυσίμων», τονίζει ο ίδιος άνθρωπος.
Πάρα πολλοί miners είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν ανανεώσιμη ενέργεια, κυρίως ηλιακή και αιολική, όμως η επέκταση των ορυκτών στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων είναι μεγαλύτερη από αυτή των ΑΠΕ.
Γι΄αυτό είναι παραπάνω από αναγκαίο να αλλάξει ο κώδικας του Bitcoin. «Τη στιγμή που εμφανιστεί η ευκαιρία να πάει προς κάτι βρώμικο, που αυτό γίνεται, θα συμβεί η καταστροφή», λέει ο Chrid Larsen, ιδρυτής της εταιρείας κρυπτονομισμάτων Ripple και ακτιβιστής για το κλίμα.
«Φανταστείτε τους Σαουδάραβες να κάθονται πάνω σε όλο αυτό το πετρέλαιο που κοστίζει μισό σεντ η κιλοβατώρα – καμία ΑΠΕ δε μπορεί να το ματσάρει αυτό. Το Bitcoin mining μπορεί να γίνει αυτή η ατελείωτη μηχανή χρηματισμού για τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό θα ήταν εφιάλτης», τονίζει.
«Σε αυτόν τον πλανήτη, με τόσους έξυπνους ανθρώπους, πρέπει να υπάρχει μια καλύτερη λύση», καταλήγει.
Πηγή: Guardian
Φωτογραφία: Unsplash/Canchanara