mRNA στη μεγαλύτερη πρόκληση όλων των εποχών: Τι έδειξε η δοκιμή του εμβολίου της Moderna κατά του πιο επιθετικού καρκίνου

Ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα των δοκιμών

Για πρώτη φορά στην ιστορία η Moderna και η Merck είναι έτοιμες να περάσουν στη τρίτη φάση δοκιμών για το εμβόλιο κατά του καρκίνου, με τεχνολογία mRNA, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Οι δύο φαρμακευτικές εταιρίες θεωρούν ότι ο συνδυασμός του πειραματικού αντικαρκινικού εμβολίου της Moderna, με το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο Keytruda της Merck, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου ή την υποτροπή του μελανώματος σε ποσοστό που φτάνει το 44%.

Στη δεύτερη φάση των δοκιμών, συμμετείχαν 157 ασθενείς με καρκίνο του δέρματος, που είχαν ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Ορισμένοι έλαβαν εννέα δόσεις του αντικαρκινικού εμβολίου, με την κωδική ονομασία mRNA-4157/V940, σε συνδυασμό με το φάρμακο Keytruda. Οι υπόλοιποι προχώρησαν μόνο σε φαρμακευτική αγωγή με το Keytruda, το οποίο χορηγείται στους ασθενείς με μελάνωμα.

Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά και οι δύο εταιρίες αποφάσισαν να περάσουν στην τρίτη φάση, η οποία είναι και η πλέον κρίσιμη για να πάρει έγκριση μία νέα θεραπεία από τις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων. Συνήθως, σε αυτή τη φάση αποτυγχάνει η συντριπτική πλειονότητα των πειραματικών φαρμάκων.

Moderna και Merck πάντως, δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν σε δοκιμές και σε άλλα είδη καρκίνου, καθώς πιστεύουν ότι η συνδυαστική θεραπεία μπορεί να λειτουργήσει σε πολλούς τύπους όγκων και όχι μόνο στο μελάνωμα.

Με την τεχνολογία mRNA, η οποία έγινε ευρέως γνωστή τα τελευταία χρόνια λόγω των εμβολίων για τον κορονοϊό, οι επιστήμονες προσπαθούν να διεγείρουν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να στοχεύει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα. Ουσιαστικά, στόχος είναι να συλλέγουν ιστό από έναν όγκο και μέσα 1,5 μήνα να κατασκευάζουν ένα εμβόλιο, που θα ταιριάζει στις κορυφαίες μεταλλάξεις.

Merck και Moderna συνεργάζονται εδώ και έξι χρόνια στον τομέα της ανάπτυξης εξατομικευμένων εμβολίων κι αν καταφέρουν να περάσουν με επιτυχία την τρίτη φάση δοκιμών, τότε θα έχει γίνει το πιο αποφασιστικό βήμα για το φάρμακο κατά του καρκίνου.