Ε.Ρ.Τ.
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Πώς βλέπει η Ε.Ρ.Τ. τους τίτλους ειδήσεων και πώς τα άλλα μέσα; (Pics)

Η μοναδική οπτική ματιά των ειδήσεων μέσα από τις ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ

Η Ε.Ρ.Τ ήταν ανέκαθεν ο ταγός των ενημερωτικών εκπομπών της ελληνικής τηλεόρασης. Ποτέ δεν έχασε τον ενημερωτικό της χαρακτήρα όσες κυβερνήσεις και να άλλαξαν. Όσοι διευθυντές και αν ανέλαβαν το δύσκολο έργο να την υπηρετήσουν. Πάντα ξέραμε ότι στα οργανωμένα συμφέροντα των ιδιοκτητών των ιδιωτικών καναλιών, που χειραγωγούσαν το κοινό με τον τρόπο που παρουσίαζαν τις ειδήσεις,  η Ε.Ρ.Τ. είχε να αντιπροτείνει σοβαρή ενημέρωση. Και κυρίως αντικειμενική και χωρίς πομπώδεις τίτλους. Ο λαϊκισμός ή η παραπληροφόρηση δεν ήταν ποτέ συνυφασμένη με τα δελτία ειδήσεών της. Γιατί να το κάνει εξάλλου; Από τον φορολογούμενο ηλεκτροδοτούμενο πολίτη έχει μεγάλο μέρος των εσόδων της. Σε αυτόν επιστρέφει τη δωρεά του με την απρόσκοπτη καταγραφή των γεγονότων στην Ελλάδα και τον κόσμο. Μπορεί να παίρνει και διαφήμιση και να έγινε ανταγωνιστική αλλά δεν έχασε ποτέ τον χαρακτήρα της. Αυτόν της αντικειμενικής πληροφόρησης.

Το ίδιο συνέχισε να κάνει και με την αριστεροδεξιά συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μπόλικα τα παραδείγματα του σταθερού της χαρακτήρα ως βράχος της κρατικής ενημέρωσης. Ακόμα και όταν οι άλλοι γύρω της παίζουν με κίτρινους τίτλους, δήθεν αποκαλύψεις, υπερβολές και στημένα ρεπορτάζ, η Ε.Ρ.Τ. δεν λυγίζει. Δεν λύγισε εξάλλου όταν έκλεισε και μας βρήκε όλους στο πλευρό της. Γι’ αυτό και ξανάνοιξε τιμώντας τα παντελόνια της και την στήριξη όλου του κόσμου που βρέθηκε στο πλευρό της. Σαν τον Φοίνικα αναστήθηκε από τις στάχτες της και ξαναπήρε τη θέση της. Αυτή τη φορά ως άμεσα ανταγωνιστική προς τα ιδιωτικά κανάλια, με τους επίσης αξιόπιστους υπηρέτες της αλήθειας που εμπλέκονται με τα ενημερωτικά τμήματα των σταθμών αυτών.

Ποια είναι η ουσιαστική διαφορά των ειδήσεων της Ε.Ρ.Τ.;

Πέρα από το καθαρό μέρος του περιεχομένου η Ε.Ρ.Τ διαφέρει και σε ένα άλλο βασικό στοιχείο. Στους τίτλους της. Οι ίδιες ειδήσεις παρουσιάζονται σε ιδιωτικά μίντια  με τελείως διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ο σεβασμός προς τον ακροατή-τηλεθεατή είναι αδιαπραγμάτευτος. Αυτόν τον σεβασμό και την αντικειμενικότητα προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε σε 10 παραδείγματα. Δέκα τίτλοι ειδήσεων που έπαιξαν σε διαφορετικά ιδιωτικά μέσα σε αντιπαραβολή με τους τίτλους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Ε.Ρ.Τ.

Όλα είναι θέμα οπτικής και αυτά τα δέκα παραδείγματα μας δείχνουν γιατί η οπτική των ανθρώπων του δημόσιου φορέα πληροφόρησης είναι τόσο γαμάτη.