Γιατί θα κολλήσεις τρελά με το Football Manager 2018
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Γιατί θα κολλήσεις τρελά με το Football Manager 2018

Κανονίστε όλες τις υποχρεώσεις και τα ραντεβού σας μέχρι τις 9 Νοεμβρίου. Από τις 10 και μετά δεν θα έχετε ζωή. Το κορμί και το μυαλό σας θα ασχολούνται μόνο με ένα πράγμα. To Football Manager 2018, που έρχεται και -όπως πάντα- τα θέλει όλα δικά του.

Στις 10 Νοεμβρίου καταφθάνει το νέο Football Manager και καλό είναι μέχρι τότε να έχετε κλείσει τους λογαριασμούς σας με το παρελθόν. Αν είστε από εκείνους που θα έχουν και την beta στα χέρια τους, υπολογίστε δύο βδομάδες λιγότερες. Σε κάθε περίπτωση, το… τέλος του κόσμου πλησιάζει επικίνδυνα! Με το FM τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Πιάνεις στα χέρια σου μια νέα, καλύτερη και εμπλουτισμένη με καινούρια εκδοχή, ενός παλιού λατρεμένου αντικειμένου. Σαν να είχες τη δυνατότητα κάθε χρόνο να παίρνεις ένα ζευγάρι ολοκαίνουρια παπούτσια με τη βεβαιότητα ότι θα αγκαλιάσουν τις πατούσες σου με την οικειότητα εκείνων που κοντεύουν να λιώσουν στα πόδια σου. Όπως θα λιώσεις κι εσύ το… μανατζεράκι που φτάνει με πολλά νέα καλούδια.

Τσάκισε τις κλίκες στα αποδυτήρια

Ας το παραδεχθούμε. Ένας ρουφιάνος πάντα έλειπε από τη σειρά του FM. Εκείνος ο τύπος που θα έρθει να σου πει χαρτί και καλαμάρι ποιος είναι αυτός που κάνει κουμάντο και ποια είναι τα «εξαπτέρυγα» που συμπεριφέρονται σαν τα τσιράκια του. Πλέον έχεις όλες τις πληροφορίες στα χέρια σου χάρη στο νέο στοιχείο που έχει προστεθεί, τα dynamics. Αυτό είναι το «βαθύ λαρύγγι», ο Αρτέμης Μάτσας που χρειαζόσουν, αλλά ντρεπόσουν να το παραδεχτείς.

Με τη νέα καρτέλα, ανάμεσα στα άλλα, βλέπεις και την ιεραρχία μεταξύ των παικτών. Ποιον θεωρούν «Ντον Κορλεόνε» δείχνοντας τον ανάλογο σεβασμό και ποιος είναι έτοιμος να ξεκινήσει ανταρσίες σε περίπτωση που του ρίξεις πρόστιμο ένα βδομαδιάτικο επειδή έτυχε να βάλει δύο αυτογκόλ και να κάνει κι ένα πεναλτάκι κόντρα στον Λεβαδειακό. Πλέον, ξέρεις ποιος είναι. Και τον απομακρύνεις με συνοπτικές διαδικασίες, αν αρχίσει τα «μα και μου». Ή κάνεις την κότα την λυράτη και τον έχεις στα όπα-όπα, εφόσον πέσεις στην ανάγκη του.

Βρες το σαπάκι πριν πάθει χιαστό

Πόσες, μα πόσες, φορές σήκωσες όλη τη γειτονιά στο πόδι βραδιάτικα… Πόσες, μα πόσες, φορές εξάντλησες τη φαντασία σου για να βρεις το κατάλληλο «καντήλι» να ρίξεις όταν, μία εβδομάδα πριν τα play off του Champions League έχανες με τραυματισμό τον καλύτερό σου παίκτη. Ναι, αυτόν τον οποίο «μάτωσες» για να αγοράσεις την τελευταία εβδομάδα των μεταγραφών και του έδωσες το μισό μπάτζετ σε μισθό. Κι αυτός σακατεύτηκε σε φιλικό με την Άνω Παναγιά που θα τον αφήσει 4 χρόνια έξω… Αυτές οι παλιές κακές εποχές τελείωσαν φίλοι μου. Από φέτος έρχεται το Medical Center, το οποίο αναβαθμίζει τα γιατροσόφια του σαμάνου μάγου που είχες στην ομάδα αντί για γιατρό.

Θεωρητικά αυτό το νέο feature υπόσχεται να δώσει μια πολύ πιο αναλυτική ματιά στην ευπάθεια που έχει κάθε μεταγραφικός στόχος ή νυν ποδοσφαιριστής της ομάδας ώστε να αποφευχθούν τα εγκεφαλικά μέσα στη χρονιά. Αν και είναι βέβαιο πως ακόμη κι έτσι κάποια στιγμή κάτι θα γίνει πάλι για να οδηγήσει τη σχέση σου με τους γείτονες στα άκρα.

Ο επόμενος Μέσι θα είναι δικό σου «παιδί»

Η μεγαλύτερη ηδονή στο FM είναι μία. Να ανακαλύψεις πρώτος εσύ εκείνο το άγνωστο σε όλους βραζιλιανάκι που θα το πάρεις μόλις κλείσει τα 18. Θα το εντάξεις στις ακαδημίες, θα το ταΐσεις, θα το ποτίσεις, θα του κάνεις 5ετές συμβόλαιο και μετά θα περιμένεις να γίνει ο επόμενος Μέσι. Όταν, τελικά, αυτός ο παίκτης «ανακαλυφθεί» και στην κανονική ζωή (και πουληθεί με 482 εκατ € στην Παρί), εσύ θα μπορείς να κοκορεύεσαι ότι τον αγόρασες για 2 πιάτα φακές και σου έμειναν και ρέστα. Πλέον ο τομέας του scouting (που κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερος) αναβαθμίζεται πλήρως και υπόσχεται πολύ πιστή απεικόνιση της πραγματικότητας.

Άλλωστε δεν είναι ψέμα να πούμε ότι πολλοί θεωρούν καλύτερο σημείο του video game το… καλοκαίρι. Ζουν και αναπνέουν για την περίοδο των μεταγραφών, όταν σκάνε από παντού προτάσεις. Από αναλυτές, σκάουτερς, ατζέντηδες. Τώρα θα αυτοπροτείνονται  και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. Ένας πραγματικός παράδεισος για εκείνους που αρνούνται να κάνουν κλίκ στο continue πριν δουν και τις 758 καρτέλες παικτών που έχουν σε μια ταπεινή shortlist για αναπληρωματικό δεξί μπακ. Τέρμα αναλυτική πια θα είναι και η έκθεση για τις τακτικές των αντιπάλων. Κάτι που βέβαια προπονητές σαν εμάς δεν την έχουν ανάγκη!

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

Ξεκόλλα από την τακτική «Μπάμπης Τεννές»

Όσο περνούν τα χρόνια τόσο σπανιότερες γίνονται οι σούπερ τακτικές που μπορούσε να κατεβάσει κάποιος και να τις εφαρμόσει με την Θύελλα Ραφήνας στο δρόμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Ωστόσο οι τακτικές παραμένουν εκείνο το κομμάτι του παιχνιδιού που λίγοι τολμούν να πειραματιστούν ιδιαίτερα και συνήθως ακολουθούν τις προτάσεις του τραχανοπλαγια που έχουν για βοηθό. Οι developers υπόσχονται μεγάλες αλλαγές στον τίτλο του 2018. Εφόσον έχεις μελετήσει αρκετά καλά τις ιδέες προπονητών που θαυμάζεις (Γκουαρντιόλα, Τεννές, Γκώνιας κλπ), μπορείς και να τις εφαρμόσεις. Το νέο μενού έχει κάμποσες διαφοροποιήσεις και σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος για να τα καταφέρεις (ή ένα καλό λινκ για μια τακτική που θα βρεις στο ίντερνετ και θα σε οδηγήσει με βεβαιότητα στη δόξα).

Γιατί θα κολλήσεις τρελά με το Football Manager 2018

Νέοι ρόλοι ν’ αγαπιόμαστε

Δεν μας έφταναν οι regista, οι trequartista, οι raumdeuter και τα πράσινα άλογα, τώρα θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη το google translate. Έρχονται οι Segundo Volante, Inverted Winger, Mezzala, Carrilero. Μπορεί κάποια από αυτά τα ονόματα να ακούγονται σαν συμμορίες της Μαφίας στη Νέα Υόρκη, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλά οι νέοι ρόλοι τους οποίους μπορείς να αναθέσεις σε αυτά τα τομάρια που δεν λένε να πάρουν τα πόδια τους (και κανένα βαθμό) στο παιχνίδι. Μόνο και μόνο η ανάλυσή τους και ο εντοπισμός των διαφορών μεταξύ τους εγγυάται μερικές ώρες ακόμα ανάμεσα στη στιγμή που θα πεις «ναι αγάπη μου, τώρα δίνω εντολές στον inside forward και έρχομαι για ύπνο», μέχρι εκείνη που θα δεις μήνυμα στο κινητό σου «τελειώσαμε». Δυο-τρεις μέρες μετά…