«Πόσα θα φας;»: Ο Έλληνας φορ που «ντύθηκε» γκολκίπερ για 90 λεπτά έκανε όσους τον κορόιδευαν να δαγκώσουν τη γλώσσα τους 
Βρείτε μας στο

Το όνομα Γιώργος Παπανδρέου είναι γνωστό σε όλους, άμεσα συνδεδεμένο με την πολιτική. Δύο πρωθυπουργοί, ο ένας ο «Γέρος της Δημοκρατίας» και ο άλλος ο εγγονός του και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και ακόμη ένας, Γιώργος, ο ετεροθαλής αδελφός του Ανδρέα Παπανδρέου, που ποτέ δεν μπόρεσε να κάνει καριέρα στα κοινά. Ενδεχομένως και εξαιτίας του «στίγματος» μιας απόπειρας αυτοκτονίας σε νεαρή ηλικία, αλλά και της εγκεφαλίτιδας από την οποία προσβλήθηκε όταν ήταν παιδί…

Ωστόσο οι πραγματικοί μύστες της παλιάς καλής μπάλας, όταν ακούν Γιώργος Παπανδρέου, φέρνουν αυτόματα στο μυαλό τους κάποιον άλλο.

Ένα θηρίο που έσκιζε τα δίχτυα

Με ύψος κάτι παραπάνω από 1.90 και σωματοδομή Αμερικανού πεζοναύτη, ο δικός μας Γιώργος Παπανδρέου ήταν μια μηχανή που έσπερνε γκολ και πανικό. Λίγοι παίκτες είχαν την δική του αποτελεσματικότητα στις μικρές κατηγορίες, όπου μέτρησε σχεδόν 400 συμμετοχές με κοντά στα 140 γκολ. Μάλιστα ήταν κάποιες σεζόν που βρισκόταν σε τέτοια κατάσταση που πραγματικά απορούσες γιατί καμία «μεγάλη» ομάδα δεν του έδινε την ευκαιρία που είχε αποδείξει ότι τόσο άξιζε.

Ωστόσο ο χώρος του ποδοσφαίρου δεν είναι αγγελικά πλασμένος… Και επιπλέον, πέρα από τα κονέ, ίσως χρειάζεται και ρέντα, την οποία μάλλον δεν είχε. Αν εξαιρέσουμε φυσικά το θέμα του γκολ.

«Πόσα θα φας;»: Ο Έλληνας φορ που «ντύθηκε» γκολκίπερ για 90 λεπτά έκανε όσους τον κορόιδευαν να δαγκώσουν τη γλώσσα τους 

 

Στα νιάτα του, μετά το ξεπέταγμά του στον Χαραυγιακό, βρέθηκε κοντά στον Ολυμπιακό, αλλά η δουλειά χάλασε. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα ήταν έτοιμος να ζήσει το «American dream». Ίσως και απογοητευμένος από το γεγονός ότι δεν του… καθόταν με τίποτα μια πρόταση που θα του άλλαζε status. Ήταν κοντά σε συμφωνία με το Μαϊάμι και του… έκατσαν οι δίδυμοι πύργοι. Λες και η μοίρα ήθελε αυτός ο τεράστιος «Μικρός ήρωας» να γίνει σήμα-κατατεθέν των λεγόμενων «μικρών» της μπάλας.

Σάρωνε στα Ουφάδικα: Το συλλεκτικό παιχνίδι που έκανε τους αγοραστές του Cash or Trash να δώσουν τα 3πλά λεφτά από την εκτίμηση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σάρωνε στα Ουφάδικα: Το συλλεκτικό παιχνίδι που έκανε τους αγοραστές του Cash or Trash να δώσουν τα 3πλά λεφτά

Ανίκητο τανκ

Παρά το ύψος του, μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε ότι περίμενε απλά το τόπι ψηλά για καμιά κεφαλιά. Προφανώς στο ψηλό παιχνίδι έδινε ρέστα, αλλά τα μυστικά της μπάλας τα κατείχε μια χαρά. Αλίμονο στον κεντρικό αμυντικό που είχε την ατυχία να τον αντιμετωπίσει. Όσο καλός κι αν ήταν, γνώριζε εκ των προτέρων ότι μαζί του θα περναγε ένα δύσκολο απόγευμα.

Ίσως τα καλύτερα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην βόρεια Ελλάδα. Εκεί ο Γιώργος Παπανδρέου λατρεύτηκε. Μετά τον Χαραυγιακό και την Καλαμάτα στα γήπεδα της Β’ Εθνικής ανηφόρισε στην Καβάλα και μαζί της πανηγύρισε ιστορική άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Αφού κανείς δεν του έδινε την ευκαιρία για τα… σαλόνια, το έκανε μόνος του μαζί με τους τότε συμπαίκτες του!

 

Τερματοφύλακας στον Πανηλειακό!

Μετά από μια τριετία εκεί, πήρε μεταγραφή για τον Πανηλειακό του Γιάννη Κυράστα. Στην πορεία ο αείμνηστος προπονητής αντικαταστάθηκε από τον Μπάμπη Τεννέ και τότε συνέβη το απίθανο. Ο Γιώργος Παπανδρέου, που σε ένα ματς κόντρα στον Ιωνικό κλήθηκε να παίξει στόπερ λόγω απουσιών και μάλιστα να μαρκάρει έναν τύπο των δικών του κυβικών, τον σπουδαίο Γκρεγκ Μπρούστερ, έπαιξε ΚΑΙ τερματοφύλακας.

Και δεν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις που συμβαίνουν πού και πού, όταν κάποιος αγωνίζεται στα γκολπόστ για 5-10 λεπτά. Τέτοια έχουν γίνει πολλά. Εννοούμε ολόκληρο 90λεπτο! Την προηγούμενη αγωνιστική συνέβη το απίθανο. Ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας της Ηλείας, Άγγελος Γεωργίου, τραυματίζεται και αποχωρεί στο 75’. Νωρίτερα, όμως, είχε δεχθεί κίτρινη κάρτα. Με αυτήν, συμπληρώνει 3 και βάσει του τότε κανονισμού, τιμωρείται για ένα παιχνίδι, με την ποινή να τίθεται αυτόματα σε ισχύ στο επόμενο.

Σε μια αδιανόητη συγκυρία, ο Γιάννης Λούρδης που τον αντικαθιστά, αποβάλλεται στο 82’… Αυτόματα τίθεται νοκ άουτ και αυτός από το ματς που ακολουθεί! Και όλα αυτά, ενώ τραυματίας από καιρό είναι και ο άλλος πορτιέρε της ομάδας, Σωκράτης Κοψαχείλης…

Σε μια εποχή χωρίς β΄ομάδες και ομάδες νέων με δικαίωμα συμμετοχής, ο Μπάμπης Τεννές καλείται να βρει λύση. Ο Τασιόπουλος που κάλυψε τη θέση κάτω από τα δοκάρια στα τελευταία λεπτά του ματς με τον Ιωνικό, δεν… ψήνεται. Και μετά από ένα σύντομο τεστ ικανοτήτων, το δίλημμα είναι Σαπάνης ή Παπανδρέου.

«Πόσα θα φας;»: Ο Έλληνας φορ που «ντύθηκε» γκολκίπερ για 90 λεπτά έκανε όσους τον κορόιδευαν να δαγκώσουν τη γλώσσα τους 

Και ο κλήρος πέφτει στον Παπανδρέου

Αν και οι περισσότεροι πίστεψαν ότι ο πρώτος θα επιλεγόταν, ο Πανηλειακός ανεβαίνει στο Χαριλάου για την προτελευταία αγωνιστική με τερματοφύλακα τον Παπανδρέου! Οι φιλοξενούμενοι είναι βαθμολογικά αδιάφοροι, αλλά όχι και οι γηπεδούχοι. Ο Άρης ψάχνει πάση θυσία τη νίκη για να σφραγίσει την έξοδό του στην Ευρώπη. Βλέποντας έναν σέντερ φορ στα δοκάρια, μάλλον μπαίνουν αφ’ υψηλού στον αγωνιστικό χώρο.

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου παίρνει την ασυνήθιστη για αυτόν θέση, ακούει και τις μάλλον λογικές ειρωνείες του κόσμου. «Πόσα θα φας;», αναρωτιούνται οι οπαδοί των κίτρινων, αλλά σύντομα γίνονται… κίτρινοι από το… κακό τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ανορθόδοξα, αλλά σε άλλες με τρομερό στυλ, ο γεννημένος στον Πύργο της Φθιώτιδας επιθετικός, κατεβάζει ρολά! Με τη σέντρα αποκρούει καλό σουτ του Αντριόλι. Στο 13’ κάνει τρομερή εκτίναξη σε φάουλ του ίδιου παίκτη και ένα λεπτό αργότερα λέει όχι σε κεφαλιά του Κολτσίδα. Στο 21’ ο Λουμπούτης τον βρίσκει μπροστά του. Στο 28’ έρχεται η σειρά του Κούτση να τον δει να αποσοβεί τον κίνδυνο και στο 45’ συνεχίζει το σόου. Πρώτα αποκρούει φάουλ του Αντριόλι και στο καπάκι κεφαλιά του Αγαθοκλέους. Αποσβολωμένος ο Κύπριος, τον πλησιάζει και του λέει, όπως είχε πει σε συνέντευξή του στο gazzeta: «Είσαι τρελός; Τι κάνεις σήμερα, θες να μας κλείσεις το σπίτι;»!

Τελικά νικήθηκε από τον Κένεντι στο 49’, όμως το ματς είχε κι άλλο δράμα. Στο 79’ ο Νεμπεγλέρας ισοφάρισε… Ευτυχώς για τον Άρη τα γκολ στο 85′ με τον Κουκίν Φλόρες και στο 90′ με τον Πάουλο Αντριόλι έφεραν το 3-1. Μαζί ήρθε η λύτρωση και η έξοδος στην Ευρώπη.

Όργια και στην Κύπρο

Μετά από το πέρασμά του από Εθνικό, Αθηναϊκό και Εθνικό Αστέρα, ο Γιώργος Παπανδρέου ταξιδεύει για την Κύπρο. Λίγο πριν οι συζητήσεις του με το Μαϊμάι σταματούν λόγω των χτυπημάτων της Αλ Κάιντα… Έτσι η μηχανή των γκολ φτάνει στον Διγενή Ακρίτα Μόρφου και γίνεται και εκεί ήρωας.

Σκοράρει 22 τέρματα σε 25 ματς και μάλιστα στερεί με τους συμπαίκτες του από τον ΑΠΟΕΛ ολόκληρο τίτλο… Την επόμενη σεζόν η ομάδα της Λευκωσίας θα τον αποκτήσει προσδοκώντας ότι θα τα βάζει για λογαριασμό της και όχι εναντίον της, αλλά έρχεται σε κόντρα με τον πρόεδρο και αποχωρεί…

Ακολουθεί η Δόξα Δράμας, έναν σύντομο πέρασμα από τον Ολυμπιακό Λευκωσίας και τελικά ακόμη και η Δ’ Εθνική με την Ένωση Θράκης. Το 2007 σε ηλικία 38 ετών επιστρέφει στην Καβάλα και λέει αντίο στα γήπεδα. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε καταφέρει να γράψει την δική του ιστορία…