φιδιών
Βρείτε μας στο
Ιστορίες

«Το νησί των χρυσών φιδιών»: Τολμάς να επισκεφτείς το πιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου; (Pics)

Το «Queimada Grande» είναι το νησί – εφιάλτης που παρά την απαράμιλλη ομορφιά του κανείς δεν θέλει να ζήσει σ’ αυτό…

Θα τολμούσατε ποτέ να επισκεφτείτε το «νησί των φιδιών» -όπως είναι γνωστό το Ilha da Queimada Grande- στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας στον Ατλαντικό Ωκεανό;

Πριν βιαστείτε να απαντήσετε, αφήστε σε δεύτερη μοίρα την ομορφιά του και εξετάστε τους λόγους για τους οποίους αν και απίστευτου κάλλους, το μέρος αυτό δεν έχει ούτε έναν κάτοικο…

Το νησί αυτό έχει συνδέσει το όνομά του με μία από της πιο βασανιστικές μορφές θανάτου: Το τσίμπημα του δηλητηριώδους φιδιού.

Για την ακρίβεια, το τσίμπημα του πιο δηλητηριώδους φιδιού στον κόσμο. Αυτό του υπό εξαφάνιση Bothrops Insularis ή αλλιώς Golden Lancehead (Χρυσός Βόθρακας).

«Το νησί των χρυσών φιδιών»: Τολμάς να επισκεφτείς το πιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου; (Pics)

Το Snake Island της Βραζιλίας, αποτελεί μέρος της Πολιτείας του Σάο Πάολο και απέχει μόλις 33 km από αυτό.

Έχει έκταση 430.000 τ.μ και φημίζεται για την επικινδυνότητά του, καθώς κατακλύζεται από επιθετικά χρυσά φίδια – τους χρυσούς βόθρακες- των οποίων το δηλητήριο όχι απλά παραλύει και σκοτώνει όποιον έχει την ατυχία να το δεχθεί στον οργανισμό του, καταστρέφοντας πρώτα όλα τα ζωτικά του όργανα, μα έχει την ιδιότητα να «λιώνει» τη σάρκα του θύματος, ως «σφραγίδα» της επίθεσης του Golden Lancehead. Λέγεται, μάλιστα, πως σπανίως θα επιτεθεί ένα φίδι ολομόναχο στο θύμα.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά μαζικής επίθεσης των φιδιών, αποτελεί η οικογένεια του τελευταίου φαροφύλακα του Ilha da Queimada Grande.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Σύμφωνα με τον θρύλο, τα μέλη των κορμιών τους βρέθηκαν διάσπαρτα στην έκταση του νησιού, ενώ φημολογείται πως αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους όταν οι «χρυσοί επισκέπτες» εισέβαλλαν σ’ αυτό και ξεκίνησαν την επίθεση. Η οικογένεια βγήκε τρέχοντας από το σπίτι, με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο. Έναν θάνατο, όμως, που δεν θα απέφευγε ακόμα κι αν κλειδωνόταν στους τέσσερις τοίχους.

Τα εν λόγω ερπετά μήκους από 70 έως 118 εκατοστά εγκλωβίστηκαν στο νησί όταν η στάθμη του νερού της θάλασσας ανέβηκε, κλείνοντας τον δρόμο που συνέδεε το νησί με την ηπειρωτική χώρα.

Τότε, αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στο περιβάλλον που θα γινόταν το μόνιμο σπίτι τους και να αφήσουν εκτός κάθε «εισβολέα».

«Το νησί των χρυσών φιδιών»: Τολμάς να επισκεφτείς το πιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου; (Pics)

Τα σπανιότατα αυτά φίδια –που πλέον αποτελούν προστατευόμενο είδος- αναπαρήχθησαν με ταχείς ρυθμούς και κατάφεραν κυριολεκτικά να κατακλύσουν το νησί σε ελάχιστο χρόνο, προκαλώντας τεράστια ζημιά στα πτηνά της περιοχής. Ο λόγος; Κάτι έπρεπε να φάνε. Και τα πουλιά του τροπικού δάσους του Ilha da Queimada Grande ήταν η ιδανική επιλογή.

Ωστόσο, δεν διστάζουν να τραφούν ακόμη και το ένα με το άλλο όταν υπάρξει ανάγκη, με τα φαινόμενα κανιβαλισμού μεταξύ τους να είναι αρκετά.

«Το νησί των χρυσών φιδιών»: Τολμάς να επισκεφτείς το πιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου; (Pics)

Τα Bothrops insularis δεν είναι τα μοναδικά ερπετά που θα βρει κανείς στο νησί, καθώς έχουν παρατηρηθεί και άλλα φίδια -του γένους Dipsas albifrons- στην έκτασή του, που όμως δεν είναι δηλητηριώδη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε κάθε τετραγωνικό μέτρο του νησιού αντιστοιχούσε και ένα φίδι, πράγμα που σημαίνει ότι στο Snake Island ζούσαν περίπου 430.000 φίδια.

Σύγχρονες έρευνες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο πληθυσμός των υπό εξαφάνιση αυτών χρυσών φιδιών δεν ξεπερνά τις 4.000, γεγονός που ανησυχεί τρομερά τους ερευνητές.

«Το νησί των χρυσών φιδιών»: Τολμάς να επισκεφτείς το πιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου; (Pics)

Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πατάξει αποτελεσματικά την εμφάνιση μαυραγοριτών στα εδάφη του νησιού, οι οποία αιχμαλωτίζουν τα σπάνια ερπετά και τα πουλούν παράνομα έναντι διόλου ευκαταφρόνητων ποσών.

«Το νησί των χρυσών φιδιών»: Τολμάς να επισκεφτείς το πιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου; (Pics)

Ένας που τους λόγους που οι χρυσοί βόθρακες είναι τόσο περιζήτητοι, είναι η μοναδικότητα του δηλητηρίου τους.

Παρά το γεγονός πως αποδεικνύεται θανατηφόρο, οι επιστήμονες θεωρούν πως έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και πως με τη σωστή επεξεργασία μπορεί να βοηθήσει στα αιματολογικά προβλήματα και τις καρδιακές παθήσεις.

Παρά το γεγονός πως ο πληθυσμός των φιδιών δεν είναι αυτός που είχε αρχικά υπολογιστεί, η ανθρώπινη παρουσία στα εδάφη του έχει απαγορευτεί βάσει νόμου από την κυβέρνηση της Βραζιλίας.

Το είδος αυτό είναι τρομερά επιθετικό και άκρως επικίνδυνο αφού κανείς δεν επιβιώνει αν προσβληθεί από το δηλητήριό τους.

Οι μοναδικοί που έχουν πρόσβαση εκεί είναι τα μέλη του Πολεμικού Ναυτικού της Βραζιλίας, που επισκέπτονται το νησί για τη φροντίδα του αυτόνομου φάρου που χτίστηκε το 1909 και εξειδικευμένοι ερευνητές που φτάνουν στο νησί – φαινόμενο για λόγους επιστημονικής έρευνας –κυρίως για φαρμακευτικούς σκοπούς-, μία φορά το χρόνο.

Μέχρι σήμερα, το Ilha da Queimada Grande θεωρείται ένα από τα πιο απαγορευμένα μέρη του κόσμου, που όμως φημίζεται για την ιστορία και την ιδιαιτερότητά του…