Γιώργος Πρίντεζης, ο άνθρωπος που ηδονίζεται όταν αντικρίζει το κόκκινο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Βρείτε μας στο
Πρόσωπα

Γιώργος Πρίντεζης, ο άνθρωπος που ηδονίζεται όταν αντικρίζει το κόκκινο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Όσο καλά και να φυλάξεις τον Βασίλη Σπανούλη, είναι αδύνατο να φυλάξεις το ίδιο καλά τον Γιώργο Πρίντεζη...

Η γλώσσα του Γιόνας Καζλάουσκας είχε μαλλιάσει: «Κόψε αυτό το κάτι σαν σουτ», έλεγε ξανά και ξανά στον νεαρό τότε Γιώργο Πρίντεζη, τη διετία (2004-06) που ο Λιθουανός ήταν στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Τον έστελνε ακόμα και για εκγύμναση με βάρη την ώρα που οι άλλοι έκαναν προπόνηση, απρόθυμος να παρακολουθεί την ανορθόδοξη προσπάθεια σύνδεσης του 20χρονου φόργουορντ με το καλάθι. Στερούμενος τις ευκαιρίες που άξιζε -και μολονότι ο Καζλάουσκας έφυγε από τον Πειραιά το 2006- ο Πρίντεζης δόθηκε δανεικός τον ίδιο καιρό στην Ολύμπια Λάρισας.

Σε πείσμα της εν λόγω απαγόρευσης όμως, ο Πρίντεζης, όχι μόνο δεν σταμάτησε να επιχειρεί το «πεταχτάρι», αλλά το τελειοποίησε, «διδάσκοντάς» το και στο αριστερό του χέρι.

Γιώργος Πρίντεζης, ο άνθρωπος που ηδονίζεται όταν αντικρίζει το κόκκινο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Ο ίδιος ο Καζλάουσκας υπήρξε το 2012 το διασημότερο «θύμα» αυτού. Χάνοντας το τρόπαιο της Ευρωλίγκα από ένα τέτοιο σουτ ως προπονητής της ΤΣΣΚΑ (που ειρήσθω εν παρόδω είχε βοηθό προπονητή τον Γιάννη Σφαιρόπουλο).

Παρεμπιπτόντως, αυτή η διαβολική σύμπτωση δεν εκτόξευσε μόνο την καριέρα του Πρίντεζη, αλλά και τη (δημοσιογραφική) του Βαγγέλη Ιωάννου. Φανταστείτε μόνο να είχε συμμορφωθεί ο πρώτος με τις επιταγές του Λιθουανού κόουτς και να μην είχε εφευρεθεί ποτέ το περίφημο «πεταχτάρι». Πόσο πιο φτωχή θα έμοιαζε η ελληνική γλώσσα στον αγαπημένο σπίκερ – θεματοφύλακα των επιτυχιών του Ολυμπιακού…

Γιώργος Πρίντεζης, ο άνθρωπος που ηδονίζεται όταν αντικρίζει το κόκκινο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Εκείνο το βράδυ, της 15ης Μαΐου του 2012, ο Άη-Γιώργης Πρίντεζης (για να μην ξεχνιόμαστε…) δεν έπαιρνε απλώς το ευρωπαϊκό από τα χέρια της ΤΣΣΚΑ για να το στείλει στην ερυθρόλευκη τροπαιοθήκη. Έπαιρνε, όπως αποδείχτηκε, και την απόφαση να εντάξει στη λίστα με τις μόνιμες «πελάτισσες» του την κόκκινη αρκούδα – αυτήν που έχει κάθε λόγο να τον βλέπει ως στοιχειό στον ημιτελικό της μεθεπόμενης Παρασκευής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ολυμπιακός – ΤΣΣΚΑ συνιστά το classico του ευρωπαϊκού μπάσκετ την τελευταία πενταετία. Τρεις αναμετρήσεις σε Final Four και άλλες τέσσερις στην κανονική περίοδο απαρτίζουν τη σειρά Reds VS Reds από τον τελικό της Κωνσταντινούπολης και έπειτα. Σε κάποιες εξ’ αυτών η ΤΣΣΚΑ βρήκε το αντίδοτο για τον Βασίλη Σπανούλη. Σε μόνο μία όμως το φίλτρο αντιμετώπισης του ανθρώπου που… ηδονίζεται όταν αντικρίζει τη φανέλα της.

Αυτή η μία ήταν στον ημιτελικό του Λονδίνου το 2013. Πιθανόν βέβαια ο Πρίντεζης θα αλώνιζε και τότε, αν ο Ολυμπιακός το χρειαζόταν. Ήταν από νωρίς τόσο μεγάλη η διαφορά και εύκολη η νίκη των ερυθρόλευκων (69-52), που ουσιαστικά προφυλάχθηκε από τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Έπαιξε μόνο 17:46, έχοντας έξι πόντους (3/4 διπ.) και 5 ριμπάουντ.

Γιώργος Πρίντεζης, ο άνθρωπος που ηδονίζεται όταν αντικρίζει το κόκκινο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Στο Top-16 της περιόδου 2014/15 ο Πρίντεζης σταματάει στους 10 πόντους, αλλά παίρνει έξι φάουλ από τους ψηλούς της ΤΣΣΚΑ και ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει τη νίκη στο ΣΕΦ με 84-76. Δυο μήνες αργότερα ταξιδεύει στη Μόσχα χωρίς τον Σπανούλη και με πυλώνες τους Πρίντεζη, Λοτζέσκι (αμφότεροι από 16 π.) λυγίζει στο φινάλε με 76-70.

Στον ημιτελικό του Final Four του 2015 (70-68) ο Ολυμπιακός θα είχε παραδώσει πνεύμα προτού αφυπνιστεί (και κάνει όσα απίθανα έκανε) ο Σπανούλης, αν δεν τον είχε κρατήσει όρθιο ο Έλληνας φόργουορντ. Μόνο δύο παίκτες ξεπέρασαν τους 13 πόντους σε εκείνο το ματς, ο Νάντο Ντε Κολό και ο Πρίντεζης, που με 14 (4/6 διπ., 2/5 τρ.), 8 ριμπάουντ και 4 ασίστ ήταν ο MVP της αναμέτρησης, όπως αποτυπώθηκε και στο σύστημα αξιολόγησης (πρώτος στο Index με 22).

Γιώργος Πρίντεζης, ο άνθρωπος που ηδονίζεται όταν αντικρίζει το κόκκινο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Στη φετινή αναμέτρηση στο Φάληρο ο Πρίντεζης κάνει σκόνη την αεροπορία του Δημήτρη Ιτούδη, αλλά η εκτέλεση για τον Ολυμπιακό έρχεται από την περιφέρεια (75-81). Σε 33 λεπτά συμμετοχής σκοράρει 26 πόντους (8/14 διπ., 2/3 τρ., 4/5 β.) και μαζεύει 7 ριμπάουντ, παλεύοντας μόνος του να κρατήσει την ομάδα του στο παιχνίδι. Εκείνο το βράδυ απείλησε το προσωπικό ρεκόρ πόντων του στην Ευρωλίγκα (30) και κόντεψε να… τερματίσει το Index (27).

Τελευταίο παιχνίδι ήταν αυτό του περασμένου Απριλίου στη Ρωσία. Μολονότι ο 32χρονος άσος προέρχεται από τραυματισμό, σκοράρει 12 πόντους με άψογη στατιστική (5/5 διπ., 2/2 β.) και μαζεύει 7 ριμπάουντ, όντας ξανά ο πρώτος μεταξύ των συμπαικτών του στο σύστημα αξιολόγησης.

Οι στοιχηματικές εταιρίες προσφέρουν στο 1,44 τη νίκη της ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό. Ο πρώτος που θα έβαζε τα γέλια με αυτή την απόδοση είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της, Αντρέι Βατούτιν.

Αυτός ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο ότι σε ένα νοκ-άουτ ματς απέναντι στον Ολυμπιακό το χρήμα δεν αρκεί για να φέρει την ευτυχία. Και ότι όσο καλά και να φυλάξεις τον Βασίλη Σπανούλη, είναι αδύνατο να φυλάξεις το ίδιο καλά τον Γιώργο Πρίντεζη…