spoils
Βρείτε μας στο

Ο ένας γιος εξελίχθηκε σε μέγιστο κάθαρμα και πήρε τον θάνατο που του άξιζε. Ο έτερος γιος ήταν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος του Γουέστερος. Δηλαδή δειλός και φοβιτσιάρης. Και γι΄αυτό πέθανε όπως έπρεπε. Η κόρη ήταν η μόνη νορμάλ. Πέθανε από απροσδόκητη πηγή. Βάσει αυτών δεν πρέπει να ξαφνιάζει το πως έγινε ο Τζέιμι Λάνιστερ. Τα όσα έκανε στο Spoils of War τον βάζουν στη λίστα με τους πιθανούς αντιπαθείς.

Βρίσκεται ακόμα στο μεταίχμιο. Είναι στην αρχή. Αλλά κάτι μου λέει ότι πολύ σύντομα θα μπει στην εκκίνηση γι΄αυτούς που αγαπούν το Game of Thrones και θέλουν να πεθάνει. Μέχρι να μου το πει πιο βέβαια αυτό το προαίσθημα, εσύ πήγαινε να δεις το 4ο επεισόδιο του 7ου κύκλου με τίτλο Spoils of War. Γιατί τα Spoils έχουν spoilers και σιγά μην απολογηθούμε που τα έφαγες, ενώ σε είχαμε προειδοποιήσει.

ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ SPOILERS!

Το ριβιού αυτή τη φορά θα έρθει λίγο ανάπηρα. Όχι, συγγνώμη. Δεν εννοούσα τίποτα για τον Μπραν. Αν και αυτός αποτελεί την αρχή.

Έχοντας χρειαστεί μια βδομάδα για να φτάσει από τη πύλη του Τείχους στο προαύλιο, συναντά ξανά γνώριμα πρόσωπα. Μόνο που τώρα πια δεν του είναι τόσο γνώριμα. Ο Μπραν έχει αποσχιστεί εντελώς από το παιδί που έχει μέσα του, από το αίμα των Σταρκ. Είναι το νέο Γεράκι. Γι΄αυτό και οι αγκαλιές με τη Σάνσα παγώνουν σχετικά γρήγορα. Όπως παγώνει και η στάση του απέναντι στον Πετίρ Μπέιλις, καθώς του δίνει το στιλέτο που προοριζόταν να τον σκοτώσει.

Σε αυτή την κουβέντα, ο Μπραν επαναλαμβάνει στον Μπέιλις μια ατάκα που είχε πει εκείνος στον Βάρυς, κάτι κύκλους νωρίτερα. Ποιο είναι το περίεργο; Ότι ο Μπραν δεν ήταν παρών, ούτε του μετέφερε ποτέ κανείς τον διάλογο. Αυτό επιτείνει το σενάριο να είναι ένας παρελθοντικός νεαρός, ένας παροντικός περιπλανώμενος στον χρόνο κι ένας μελλοντικός οραματιστής.

Το ίδιο παγωμένες είναι και οι χαιρετούρες-εναγκαλισμοί της Άρυα με την Σάνσα. Οι δύο αδερφές είχαν να δουν η μία την άλλη από το τέλος του 3ου κύκλου. 3 και πλέον σεζόν αργότερα, βρίσκονται στο μαυσωλείο του Γουίντερφελ, εκεί που στέκει το μέτρια φτιαγμένο άγαλμα του πατέρα τους. Σε κάθε περίπτωση το Σταρκέικο έχει μαζευτεί για τα καλά. Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις ενώνονται και μόνο καλό μπορεί να είναι αυτό. Ιδίως όταν βλέπεις την μπαρουτοκαπνισμένη Άρυα να κοντράρει στα ίσια την Μπριέν στην ξιφασκία. Μάλιστα, όταν την ρωτάει που έμαθε να χειρίζεται τόσο καλά το ξίφος, απαντά με στυλ που θα ταίριαζε στο Fight Club.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Πρώτος κανόνας: Δεν μιλάμε ποτέ για το Fight Club!

Ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι πύρινες γλώσσες

Όσο τα αδέρφια Σταρκ φιλιούνται αγκαλιάζονται σαν ένα άλλο Big Brother 1, στο Ντραγκονστόουν συμβαίνουν σημεία και τέρατα. Το Ντορν και ο στρατός των Σιδερογέννητων εκμηδενίστηκε από τον Γιούρον. Το Κάστερλι Ροκ καταλήφθηκε μεν από τους Άσπιλους, αλλά ηθελημένα. Η Ολένα Ταϊρέλ έπεσε περήφανα, πίνοντας το δηλητήριο, αφού πρώτα αποκάλυψε στον Τζέιμι ότι αυτή σκότωσε τον Τζόφρι. Η Ντενέρις έχει ξεμείνει από συμμάχους. Ο Τζον Σνόου είναι ένας ηγέτης που πρέπει να έχει στο μέρος της.

GoT, Spoils of War: Τζέιμι Λάνιστερ τράβα να πνιγείς μπας κι ηρεμήσουμε

Έχοντας επιτρέψει στους ανθρώπους του να εξορύξουν το δρακόγυαλο, δέχεται την πρόσκληση του στα έγκατα του βουνού για να δει ότι οι Λευκοί Διαβάτες δεν είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Υπήρξαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν αν δεν ενωθούν. Μια ένωση που φαίνεται πως δεν είναι μόνο στρατιωτική. Ο Ντάβος ξεσκεπάζει τα ερωτικά σκιρτήματα που γεννιούνται στον Τζον για χάρη της Καλίσι.

Πυρ, γυνή και θάλασσα

Δεν πρόκειται για ένα άκυρο τρίπτυχο. Στο Spoils of War βρίσκει μια απόλυτη εφαρμογή. Φωτιά από το στόμα του Αίγκον. Γυνή η Καλίσι που τον ιππεύει. Θάλασσα το νερό που θα κλείσει την μάχη.

GoT, Spoils of War: Τζέιμι Λάνιστερ τράβα να πνιγείς μπας κι ηρεμήσουμε

Ο Τζέιμι, ο Μπρον και οι Τάρλι οδηγούν τον στρατό προς το King’s Landing, όπου θα παραδοθούν τα λάφυρα και θα ξεχρεώσουν οι Λάνιστερς. Μέχρι τώρα  η Σερσέι έμοιαζε να έχει πάρει το σκαλπ της Ντενέρις σε επίπεδο τακτικής. Μόνο που αρκεί να ζει η βασίλισσα για να σωθεί ο βασιλιάς. Η Ντενέρις είναι και τα δύο. Και στο Spoils of War αποφασίζει να βάλει μπρος την ατάκα που της είχε πει στο πρώτο επεισόδιο της σεζόν η Ολένα Ταϊρέλ. Οι έξυπνοι σύμβουλοι είναι στο πλάι σου για να παρακάμπτεις τους τακτικισμούς τους. Η στιγμή για να επιδείξει μεγαλειωδώς η Ντενέρις το ποια είναι έφτασε.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί στα μέσα της περασμένης σεζόν. Τότε η Καλίσι είχε αναδυθεί από τις φλόγες για να δείξει στους Ντοθράκι ότι είναι ο επόμενος στρατηγός τους. Τώρα ήταν η σειρά των οχτρών να καταλάβουν στο πετσί τους τι εστί βερύκοκο. Πιο πετσί δεν γίνεται. Μέχρι το μεδούλι.

Καβάλα στον Αίγκον μπαίνει μπροστά στη μάχη και κάνει μπάρμπεκιου τον στρατό των Τάρλι και των Λάνιστερ.

Ο Τζέιμι δεν ξέρει από που του έχει έρθει. Και αυτό το σοκ τον κάνει να χάνει κάθε δευτερόλεπτο στη σκηνή την ανδρεία του. Γιατί μπορεί να μένει στη μάχη, παρά την προτροπή του Μπρον να φύγει, αλλά τον στέλνει να βγάλει το φίδι από την τρύπα με το Βέλος του Κλάιμπερν, για να χτυπήσει τον Αίγκον, επιτίθεται στα μουλωχτά στην Ντενέρις και σώζεται από τον θάνατο δύο φορές σε μερικά λεπτά. Χρειάζεται να συμβεί κάτι άλλο για να ευχηθούμε να έχει πνιγεί;

Πλέον, είναι ένας τυφλός αδερφός, ερωτευμένος με την Σερσέι και τίποτα άλλο. Έχει υποκύψει στον παραλογισμό και μακάρι να του έρθει ένα τέλος αντίστοιχο των παιδιών του. Κι αν σκεφτείς ότι η Ολένα Ταϊρέλ σκότωσε τον γιο του με δηλητήριο, η Ελάρια την Μυρσέλα το ίδιο, η Σερσέι ανταπέδωσε επακριβώς και ο Τζέιμι δηλητηρίασε  την Ολένα, τότε υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι δολοφονιών που πρέπει να κλείσουν.

Αντιθέτως, ο Μπρον ανέβηκε βάθρο στην καρδιά μου. Ευφυΐα, ταχύτητα, θάρρος, πανικός σε μικρή δοσολογία, διαύγεια και αυταπάρνηση. Όλα αυτά επέδειξε σε μια μάχη που δεν ήταν δική του και δεν έγινε, αφού δεν πήρε το αντάλλαγμα που του είχε τάξει ο ρίψασπις Τζέιμι.

Μικρά μικρά

– Το κοριτσίστικο talking Μισάντεϊ-Ντενέρις για τον Άσπιλο. Τα βλέμματα τους και τα πονηρά χαμόγελα για το «έγιναν πραγματάκια» της Μισάντεϊ τα λένε όλα.

GoT, Spoils of War: Τζέιμι Λάνιστερ τράβα να πνιγείς μπας κι ηρεμήσουμε

– Η Σερσέι ξαναβγαίνει στις αγορές. Ο προσκεκλημένος της από το Μπράβος της αποδίδει τα εύσημα για την αποπληρωμή του χρέους και την εξυψώνει σε σύγκριση με τον πατέρα Ταϊγουίν. Τι καλύτερο κομπλιμέντο να της κάνει…;

– Η “πτώση” του Τύριον. Πανέξυπνο το σχέδιο του. Στην πράξη όμως αποδείχτηκε λάθος. Όσα πρότεινε στην Καλίσι απέτυχαν. Και βρέθηκε να στέκεται ενώπιον όλων και να τον κατηγορεί ότι τελικά δεν θέλει να διαλύσει το σόι του τόσο πολύ. Η στάση του στη μάχη που μονολογούσε «φύγε ηλίθιε» με αποδέκτη τον Τζέιμι ήρθε να εγείρει θολές κουρτίνες και ερωτηματικά για το αν αλλάζει κάτι μέσα του.

– Ο Τζον και ο Ντάβος προσπαθούν να στοχεύσουν την πίστη της Μισάντεϊ. Παρά το γεγονός ότι η Καλίσι δέχτηκε να του δώσει δρακόγυαλο και να σταθεί δίπλα του στη μάχη – αρκεί φυσικά να της υποκλιθεί – ο Τζον έπαιξε ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι μαζί με τον Ντάβος. Τυχαίο ή σκόπιμο; Θα φανεί.

– Ο Τζέιμι μπερδεύει ξανά το όνομα του Ντίκον Τάρλυ και τον λέει Ρίκον. Λίγο αργότερα, εκείνος που δεν θυμάται το όνομα του θα του σώσει την ζωή ενώ βρισκόταν στα σχοινιά.