Φαινόμενο ετών 18: Ο παικταράς του Μουντιάλ που θα είναι το πιο hοt όνομα του Ιανουαρίου
Βρείτε μας στο

Όταν… ολόκληρος Χάαλαντ δηλώνει ότι υπάρχει παίκτης που είναι καλύτερος από όσο ήταν ο Νορβηγός στην ηλικία του, τότε καταλαβαίνεις πως ο Γιουσουφά Μουκοκό είναι μια σπάνια περίπτωση ποδοσφαιριστή. Πάντως και να μην έβγαινε ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι να μιλήσει για λογαριασμό του, το έχουν κάνει ήδη τα απίθανα ρεκόρ που έχει πετύχει ενώ είναι μόλις 18 ετών.

Το παιδί-θαύμα του γερμανικού ποδοσφαίρου συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να αγωνιστεί με την εθνική ομάδα στα γήπεδα του Κατάρ -κι εφόσον αυτό συμβεί- θα τον κάνει έναν από τους νεαρότερους παίκτες που εμφανίζεται ποτέ σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Μια λίστα στην κορυφή της οποίας βρίσκεται από το 1982 ο Βορειοϊρλανδός Νόρμαν Γουαϊτσάιντ (17 ετών και 40 ημερών) ενώ στην 5η θέση συναντάμε τον μοναδικό Πελέ (17 ετών και 234 ημερών το 1958). Ο Μουκοκό είναι ελάχιστα μεγαλύτερος καθώς γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2004, δηλαδή ήρθε σε αυτόν τον κόσμο λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του Euro από την Εθνική Ελλάδας, έτσι για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα για τι… φιντάνι μιλάμε!

Παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει προλάβει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που δημιούργησε σχεδόν με το που εμφανίστηκε στο ποδοσφαιρικό στερέωμα από τα 10 του κιόλας. Τότε ήταν που βρέθηκε στην Γερμανία όπου ζούσε ήδη ο μετανάστης πατέρας του. Ο γεννημένος στην Γιαουντέ επιθετικός πέρασε τα παιδικά χρόνια του στην πρωτεύουσα του Καμερούν κάνοντας όνειρα τα οποία ξεκάθαρα μπήκαν στην φάση της υλοποίησης με το που πάτησε τα πόδια του στην Ευρώπη.

Το πέρασμά του από τις Ακαδημίες της Ζανκτ Πάουλι αποδείχτηκε πολύ σύντομο και βραχύ. Η εντυπωσιακή… μύτη των ανθρώπων της Ντόρτμουντ που έχει αναγάγει το σκάουτινγκ σε πραγματική επιστήμη, τον ξετρύπωσε και σύντομα ο Μουκοκό βρέθηκε να φορά την κίτρινη φανέλα σε ηλικία μόλις 12 ετών. Και κάπου εκεί άρχισαν τα «θαύματα»… Αμέσως έγινε ξεκάθαρο πως βρισκόταν σε σωματικό, πνευματικό και τεχνικό επίπεδο πολύ πάνω από τους συνομήλικούς του. Αλλά πριν χαμογελάσετε ειρωνικά και με δυσπιστία αναλογιζόμενοι ότι έχει συμβεί και στο παρελθόν να λέει κάποιος ψέματα για την ημερομηνία γέννησής του σε αυτές τις ηλικίες, διαβάστε παρακάτω.

Φαινόμενο ετών 18: Ο παικταράς του Μουντιάλ που θα είναι το πιο hοt όνομα του Ιανουαρίου

Ο Μουκοκό διέπρεψε παίζοντας πάντα με μεγαλύτερους. Ακόμη, δηλαδή, κι αν κάποιος είχε «πειράξει» τα στοιχεία, δεν υπήρχε πλεονέκτημα. Στα 12 χρόνια του έπαιζε ήδη στην ομάδα Κ-17 της Ντόρτμουντ, πετυχαίνοντας μέσα σε 2 σεζόν 90 γκολ! Στα 14 προβιβάστηκε στην Κ-19 όπου σκόραρε 34 φορές σε 20 ματς πρωταθλήματος και λίγο πριν κλείσει τα 16 ξεκίνησε την σεζόν με έναν ανεπανάληπτο τρόπο. Σε τέσσερα ματς ισάριθμα χατ-τρικ και συνολικά 13 τέρματα… Νούμερα που έκαναν τον Έρλινγκ Χάαλαντ να αναφωνήσει: «Είναι καταπληκτικός επιθετικός και σίγουρα καλύτερος από όσο ήμουν εγώ στην ηλικία του»! Μια άποψη την οποία προφανώς ενστερνίστηκε και η Nike, με την γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών να σπεύδει να του κάνει πολυετές συμβόλαιο συνεργασίας, καταβάλλοντας σε ένα 15χρονο –τότε- παιδί περίπου 10.000.000 ευρώ!

Με όλη αυτήν την… προϊστορία, όλοι περίμεναν τα 16α γενέθλιά του, δηλαδή την στιγμή που με βάση τους κανόνες που ισχύουν πλέον στην Γερμανία, θα είχε το δικαίωμα να παίξει στην Bundesliga. Πράγμα που συνέβη ακριβώς έτσι καθώς έκανε το ντεμπούτο του στις 21 Νοεμβρίου 2020. Την προηγούμενη ημέρα είχε σβήσει 16 κεράκια στην τούρτα του και την επόμενη έμπαινε ως αλλαγή (ο πιο νεαρός στην ιστορία) σε ένα ματς κόντρα στην Χέρτα, αντικαθιστώντας μάλιστα τον Χάαλαντ, σε μια τελετή παράδοσης-παραλαβής, αφού ο Νορβηγός θα μετακόμιζε για την Αγγλία και την Μάντσεστερ Σίτι.

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

Φαινόμενο ετών 18: Ο παικταράς του Μουντιάλ που θα είναι το πιο hοt όνομα του Ιανουαρίου

Λίγες ημέρες αργότερα ο Μουκοκό θα σπάσει ακόμη ένα ρεκόρ αφού ο Λουσιέν Φαβρ θα τον περνούσε ως αλλαγή στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Το ημερολόγιο έγραφε 8 Δεκεμβρίου 2020 και ο Μουκοκό όντας 16 ετών και 18 ημερών γινόταν ο νεαρότερος παίκτης που αγωνιζόταν στο Champions League. Πριν αλλάξει η χρονιά και συγκεκριμένα μία εβδομάδα αργότερα, πετύχαινε το παρθενικό γκολ του στο πρωτάθλημα και (μαντέψτε) έκανε κατέγραψε ακόμη ένα ρεκόρ στο βιογραφικό του, καθώς έγινε ο μικρότερος σε ηλικία που έβρισκε δίχτυα στην ιστορία της κατηγορίας…

Οι διαδοχικές αλλαγές στην τεχνική ηγεσία της Ντόρτμουντ (από τον Φαβρ στον Ρόζε και πό τον Ρόζε στον Τέρζιτς) μάλλον δεν τον ευνόησαν. Πράγμα που φάνηκε και από την αλλαγή προσανατολισμού μετά την πώληση του Χάαλαντ στην Μάντσετσερ Σίτι. Ενώ αρχικά υπήρχαν σκέψεις να μην προχωρήσουν οι Βεστφαλοί σε κάποια πολύ ηχηρή μεταγραφή προκειμένου να πάρει ο Μουκοκό περισσότερο χρόνο συμμετοχής, η ομάδα απέκτησε τον Σεμπάστιαν Χέλερ, με τον νεαρό να έχει το status του αναπληρωματικού. Όμως το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε ο άτυχος Ιβοριανός φορ έφερε και πάλι στο προσκήνιο τον 18χρονο ο οποίος πρόλαβε να σκοράρει 6 φορές και να μοιράσει ισάριθμες ασίστ.

Αυτοί οι αριθμοί δεν πέρασαν απαρατήρητοι (πώς θα μπορούσαν άλλωστε…) από τον ομοσπονδιακό τεχνικό Χάνζι Φλικ ο οποίος συμπεριέλαβε το όνομά του ανάμεσα στα 26 που ταξίδεψαν με την εθνική Γερμανίας στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ χρίστηκε διεθνής μόλις στις 16/11 στο φιλικό με το Ομάν.

Το τρέχον συμβόλαιο του Μουκοκό με την Ντόρτμουντ λήγει στις 30 Ιουνίου 2023. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα την δεδομένη στιγμή στον 18χρονο τον οποίο ο Σάμουελ Ετό αποκάλεσε «μεγαλύτερο ταλέντο από την εποχή του Μέσι» δεν θα ανανεώσει με τους Βεστφαλούς. Αν και κάποτε είχε πει ότι ονειρεύεται να κατακτήσει τα πάντα με την φανέλα της Μπορούσια, μάλλον αυτό δεν θα συμβεί.  Από την 1η Ιανουαρίου θα έχει το δικαίωμα να μιλήσει με όποια ομάδα θέλει για να μετακινηθεί ως ελεύθερος από το προσεχές καλοκαίρι, αν και το πιθανότερο σενάριο τον θέλει να αποχωρεί από τώρα.

Θεωρητικά η τιμή του σήμερα είναι κοντά στα 30 εκατομμύρια ευρώ, από τη στιγμή όμως που – σύμφωνα με την καταλανική Sport – ήδη βρίσκονται στο κατόπι του Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ, οι δύο του Μάντσεστερ, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Τσέλσι (!), γίνεται αντιληπτό ότι μια διαδικασία δημοπρασίας θα μπορούσε να εκτοξεύσει την τιμή.

Σίγουρα ακούγονται πολλά λεφτά για έναν 18χρονο του οποίου το συμβόλαιο ολοκληρώνεται σε 6 μήνες, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι για την επόμενη μεταγραφή του θα απαιτηθεί να καταβληθεί ποσό με ένα μηδενικό παραπάνω. Άλλωστε δεν αποκλείεται το ρεκόρ της πιο ακριβής μετακίνησης στην ιστορία του ποδοσφαίρου να ανήκει ΚΑΙ αυτό στον Μουκοκό σε μερικά χρόνια από τώρα.