Πίσω μόνο από Μέσι και Κριστιάνο: Δυστυχώς, ο Μουρίνιο έπεσε μέσα...
Βρείτε μας στο

Μιλάμε για την απόλυτη ποδοσφαιρική απόλαυση. Ο άνθρωπος επί τουλάχιστον μια 5ετία ήταν Νο3 κόσμου, πίσω μόνο από Κριστιάνο και Μέσι. Αν οι σακούλες που μοίραζε όλα αυτά τα χρόνια στην Premier League είχαν μέσα τρόφιμα, θα είχε δικό του Foundation. Πολλή ντρίμπλα, πραγματικά πολλή ντρίμπλα ανάμεσα από ολόκληρες άμυνες και νταμάρια που κλοτσάνε αλύπητα. Ο τύπος ήξερε τόνους μπάλα, εκνεύριζε τους τσουρουκάδες αντιπάλους στην Αγγλία, οι οποίοι αφού δεν προλάβαιναν ποτέ να τον δουν, έριχναν στο ψαχνό.

«Όσοι σε αυτή τη χώρα είναι ερωτευμένοι με το ποδόσφαιρο, πρέπει να είναι ερωτευμένοι με τον Εντέν Αζάρ. Και δεδομένου ότι σε κάθε ματς τιμωρείται από τους αντιπάλους και δεν προστατεύεται από τους διαιτητές, μια μέρα δεν θα έχουμε τον Εντέν Αζάρ. Είναι ένα, δύο τρία, τέσσερα, πέντε, δέκα φάουλ, σκληρά φάουλ. Κλοτσάνε, κλοτσάνε, κλοτσάνε. Και το παιδί αντιστέκεται γιατί είναι δυνατός σωματικά και είναι πολύ ειλικρινής στον τρόπο που παίζει». Ο Ζοσέ Μουρίνιο το είχε προβλέψει και αυτό.

Δυστυχώς, αυτή η μέρα ήρθε.

Μπράβο lads, του κόψατε την καριέρα μια μέρα αρχύτερα…

Το καλοκαίρι του 2019 η Ρεάλ Μαδρίτης αποφάσισε να κάνει ακόμα ένα ακριβό δώρο στους οπαδούς της. Έβγαλε από τα ταμεία το καθιερωμένο 100ρικο-στραγάλι και το έδωσε στην Τσέλσι για τον υπερηχητικό Βέλγο, ο οποίος ήταν πλέον κοντά στα 29 του. Μπορεί να υπήρχαν κάποιοι που να πίστευαν ότι στην Μαδρίτη δεν πρόκειται να κάνει τα μαγικά που χάζευαν τόσα χρόνια οι fans στο Stamford Bridge, όμως κανείς θα μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθήσει.

Το σκηνικό δεν ξεκίνησε καλά καθώς στην πρώτη προετοιμασία έσκασε μύτη όντας 80 κιλά. «Δεν πρόκειται να το κρύψω, όταν είμαι διακοπές, είμαι διακοπές» είπε ο Εντέν για τον οποίο πρώην συμπαίκτες του έχουν πει ότι τρελαίνεται για μπέργκερ και πίτσα. Όμως αυτό θα ήταν ένα πραγματικά πολύ μικρό προβληματάκι γιατί πέρα από το φαγητό, είχε φτάσει πρησμένος και από το ξύλο.

Πίσω μόνο από Μέσι και Κριστιάνο: Δυστυχώς, ο Μουρίνιο έπεσε μέσα...

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, από το 2014 μέχρι το 2017, ο Αζάρ ήταν μακράν ο παίκτης στον οποίο έχουν γίνει τα περισσότερα φάουλ στην Premier League, με τον αριθμό να φτάνει στα 258. Το ιατρικό του ιστορικό ήταν βεβαρημένο με κάποιους σοβαρούς τραυματισμούς αλλά και ένα χειρουργείο στο σημείο που έκρινε όλη την ιστορία. Τον αστράγαλο.

Τον Νοέμβριο του 2019 πάντως τα πράγματα είχαν φτάσει να είναι μια χαρά. Έπαιξε ματσάρες κόντρα σε Έιμπαρ και Ρεάλ Σοσιεδάδ και άπαντες στην Ρεάλ έκαναν όνειρα ότι θα τον δουν να κάνει Αρχιμανδρίτες και στο top-level του αθλήματος. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη πίστα στο ποδόσφαιρο του σήμερα από το Champions League. Santiago Bernabeu λοιπόν και αντίπαλος η Παρί Σεν Ζερμέν στα τέλη Νοεμβρίου.

Πίσω μόνο από Μέσι και Κριστιάνο: Δυστυχώς, ο Μουρίνιο έπεσε μέσα...

Ο Αζάρ ήταν ο καλύτερος παίκτης. Από αυτόν ξεκίνησε το πρώτο γκολ, καθώς πέρασε τους Μαρκίνιος και Τόμας Μενιέ, έκανε ποδιά στον διαιτητή και άνοιξε στα δεξιά στον Βαλβέρδε. Για να κάνει αυτά ακριβώς τα πράγματα η Ρεάλ είχε πάρει τον Αζάρ, ο οποίος το απολάμβανε και πήγαινε για τρίτο σερί man-of-the-match. Όμως στο δεύτερο μέρος η ιστορική έδρα «πάγωσε». Σε ένα από τα πιο soft μαρκαρίσματα που μπορεί να δει κανείς, ο Μενιέ ίσα που βρήκε τον συμπαίκτη του στην Εθνική Βελγίου.

«Είμαι πολύ στεναχωρημένος» είπε μετά το τέλος του αγώνα ο δεξιός μπακ της PSG. «Είδα 2-3 συμπαίκτες του να λένε ότι χτύπησε πολύ. Ελπίζω να μην είναι κάτι σοβαρό, αν υπάρχει ένας παίκτης που δεν θα ήθελα ποτέ να τραυματίσω, αυτός είναι ο Εντέν». Όμως, ο Αζάρ ουσιαστικά δεν επέστρεψε ποτέ έπειτα από αυτή τη μονομαχία. Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, ήταν περισσότερο αστράγαλος με αστράγαλο. Και ήταν αυτός που είχε σπάσει στην Τσέλσι το 2016-17.

Αρχικά έγινε γνωστό ότι ήταν απλά ένα χτύπημα, όμως ήταν σπάσιμο. Και τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα σε έναν αστράγαλο που είχε ήδη μεταλλική λάμα και ως συνέπεια συχνά μυϊκά προβλήματα. Σύμφωνα με κάποια ρεπορτάζ, ο τρόπος που ρόλαρε πάνω στους αμυντικούς ρίχνοντας εκεί το βάρος του σώματός του, ήταν κάτι που κάνουν περισσότερο οι μπασκετμπολίστες και γι’ αυτό τον λόγο πήγε στις ΗΠΑ για να υποβληθεί σε επέμβαση από ειδικό που έχει χειρουργήσει NBAers και να του τοποθετηθεί μεγαλύτερη λάμα.

Πίσω μόνο από Μέσι και Κριστιάνο: Δυστυχώς, ο Μουρίνιο έπεσε μέσα...

Την ίδια στιγμή, η έκρηξη στο παιχνίδι του Βινίσιους Ζούνιορ έκανε τον Αζάρ να λείπει όλο και λιγότερο στην Ρεάλ και στους Ζινεντίν Ζιντάν και Κάρλο Αντσελότι που τον είχαν υπό τις οδηγίες τους. Στην αρχή έκανε πλάκα με τα σκληρά μαρκαρίσματα, τα δεχόταν εύκολα, όμως με τα χρόνια οι κλοτσιές και το ξύλο συσσωρεύτηκαν. Σε συνδυασμό με τα χειρουργεία και τις λάμες, διέλυσαν την αυτοπεποίθηση ενός εξτρέμ που είχε και γρήγορα πόδια και γρήγορη σκέψη.

Κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την κατάκτηση του Champions League το 2022, ο Αζάρ έπιασε το μικρόφωνο. «Είμαι εδώ τρία χρόνια, είχα πολλούς τραυματισμούς, συνέβησαν πολλά. Την επόμενη χρονιά θα τα δώσω όλα για σας». Δυστυχώς όμως, περιορίστηκε σε 392 λεπτά το 2022-23. Το οριστικό φινάλε του γράφτηκε πριν μερικούς μήνες, όταν η Ρεάλ αποφάσισε ότι το συμβόλαιό του δεν θα ανανεωθεί.

Πίσω μόνο από Μέσι και Κριστιάνο: Δυστυχώς, ο Μουρίνιο έπεσε μέσα...

Ένας παίκτης που πριν γίνει κάτοικος Ισπανίας, σε 10 χρόνια καριέρας σε Λιλ και Τσέλσι έχασε μόλις 22 από τους 380 αγώνες πρωταθλήματος, περιορίστηκε σε 76 ματς, 7 γκολ και 12 ασίστ σε 4 σεζόν με τους Blancos. Αν κάποιος είχε φάει το μισό ξύλο από αυτό, θα είχε βάλει τέλος στην καριέρα του στα 25 του χρόνια.

Ένας τουρμποκίνητος υπερπαίκτης τον οποίο δεν σταματούσαν ούτε τα man-to-man, ούτε τα συστήματα, ούτε οι τακτικές, είναι εγκληματικά άδικο να μείνει στη μνήμη έστω ενός ανθρώπου ως κάποιος που απλά δεν «έπιασε» στην Ρεάλ. Όπως είπε ο Μουρίνιο, όποιος γουστάρει το ποδόσφαιρο, γουστάρει τον Αζάρ, έναν σπάνιο βιρτουόζο της ντρίμπλας που έπαιξε στο πιο σκληρό πρωτάθλημα στον κόσμο κόντρα στους πιο δυνατούς αντιπάλους.

Στο μυαλό όσων αντιλαμβάνονται έστω λίγο το άθλημα, ήταν ο απόλυτος winner και έχει ήδη περάσει στα βιβλία της ιστορίας…