Η μέρα που οι οπαδοί του Παναθηναϊκού αγάπησαν άνευ όρων τον Ιβάν…
Βρείτε μας στο

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στις τάξεις των υποστηρικτών του Παναθηναϊκού η απόλυση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα του 2023. Ένας προπονητής-κόσμημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένας άνθρωπος που έχαιρε της εκτίμησης όλων των υγιών φιλάθλων, ανεξαρτήτως συλλογικής προτίμησης.

Ρεπόρτερς του «τριφυλλιού» κάνουν λόγο για μία προσωπικότητα που έβαζε πάντα το κλαμπ πάνω από τον ίδιο. Σε τέτοιο βαθμό που τα περισσότερα βέλη έπεφταν πάνω του, όταν έρχονταν αρνητικά αποτελέσματα. Ειδικά οι τέσσερις σερί ήττες στον όμιλο του Europa League δεν ήταν ευκολοχώνευτες, δεδομένου ότι επέφεραν τον αποκλεισμό από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Τηρουμένων των αναλογιών (με κεφαλαία γράμματα αυτές οι τρεις λέξεις), το όνομα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς αξίζει να συμπεριληφθεί στο Top 5 των προπονητών της ιστορίας του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού. Πήρε ένα «ναυάγιο» μετά την εποχή Πογιάτος-Μπόλονι, το ανακατασκεύασε, το ξανάριξε στη θάλασσα και το κατηύθυνε με ασφάλεια σε προορισμούς που τα προηγούμενα χρόνια ούτε οι πιο αισιόδοξοι «πράσινοι» φίλαθλοι δεν φαντάζονταν. «Αναγέννησε» παίκτες όπως ο Αϊτόρ ή ο Λούκας Βιγιαφάνιες, χάρισε τίτλο από την πρώτη σεζόν και επανέφερε τον σύλλογο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Σε 9 ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, έχασε μόλις μία φορά, κι ενώ προτού αναλάβει η ομάδα είχε μία νίκη σε 11 ματς. Οι κούπες δεν έρχονται μόνο με θετικά αποτελέσματα σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις, αλλά αυτή η μία ήττα έμελλε να κρίνει την περυσινή τιτανομαχία με την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα. Βέβαια η κόντρα διαιτησία και το παρασκήνιο, αποτέλεσαν τους πλέον καταλυτικούς παράγοντες για την έκβαση της περυσινής σεζόν, ασχέτως αν το «τριφύλλι» υπέπεσε σε αρκετά λάθη.

Η 8η Μαΐου ως ημερομηνία ξυπνά ευχάριστες αναμνήσεις στους φίλους του Παναθηναϊκού, αφού το 2004 και, κυρίως, το 1988 (βλ. Κοσκωτάς), η αγαπημένη τους ομάδα κατέκτησε το Κύπελλο εις βάρος των «ερυθρολεύκων». Το 2023, πάντως, ο «αιώνιος» αντίπαλος και το γκολ του Όλεγκ Ρεαμπτσιούκ έβαλαν τέλος στα όνειρα της «πράσινης» επαναφοράς στον θρόνο για πρώτη φορά από το μακρινό 2010. Πληροφορίες λένε ότι από τότε είχε προκληθεί μία μικρή σπίθα έντασης ανάμεσα σε Γιάννη Αλαφούζο και Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Η μέρα που οι οπαδοί του Παναθηναϊκού αγάπησαν άνευ όρων τον Ιβάν…

Υπήρξε διαφωνία στον χειρισμό της υπόθεσης με τα πολλά κρούσματα Covid στο στρατόπεδο του «τριφυλλιού». Στο μεταξύ, οι ποδοσφαιρικές αρχές ανέβαλαν κατά μόλις μία ημέρα το ντέρμπι του «Γ. Καραϊσκάκης», επομένως οι περισσότεροι παίκτες δεν θα προλάβαιναν να ιαθούν. Δεν μιλάμε για ένα απλό παιχνίδι της κανονικής περιόδου, αλλά για αγώνα τίτλου.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς έχασε σε αυτό το ματς, συνεπώς το πρωτάθλημα κατέληξε στην OPAP Arena, λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωσή της και, παράλληλα, την ιστορική επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ελάχιστοι το περίμεναν, αλλά το «τριφύλλι» κατέγραψε την κορυφαία εκκίνηση της ιστορίας του, ήταν ανώτερο απέναντι σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, ενώ δεν είχε να ζηλέψει το παραμικρό από την «Ένωση» αν δει κανείς σφαιρικά τη σεζόν. Και να μην ξεχνάμε ότι διέθετε το τέταρτο μπάτζετ. Φυσικά, η μεγαλύτερη νίκη δεν επιτεύχθηκε εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, αλλά… περιμετρικά. Ο κόσμος της ομάδας μετρούσε τις μέρες και τις ώρες για να ξαναπάει στο «Απ. Νικολαΐδης». Από το 2011 κι έπειτα, ελάχιστες φορές είχε συμβεί αυτό.

Οι φίλαθλοι διαπίστωναν ότι ο Παναθηναϊκός είχε ξαναγίνει πραγματικός διεκδικητής. Η «εκστρατεία» στο Πανθεσσαλικό μπήκε στα highlights της «πράσινης» εξέδρας σε εγχώριες διοργανώσεις. Το ΟΑΚΑ γέμισε δύο φορές σε διάστημα λίγων εβδομάδων και, μάλιστα, τη μία με φόντο έναν στόχο που τον Ιούλιο φάνταζε απίθανος. Τελικά, η πρόκριση στους ομίλους του Champions League χάθηκε στις λεπτομέρειες. Γενικώς ο Γιοβάνοβιτς έβαλε τόσο ψηλά τον πήχη, σε σημείο που τα μετέπειτα αρνητικά αποτελέσματα είχαν ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Η μέρα που οι οπαδοί του Παναθηναϊκού αγάπησαν άνευ όρων τον Ιβάν…

Πάντως, το Νο1 βασικό συστατικό όλων των προαναφερθέντων, ήταν το ήθος του προπονητή. Πέραν της αδιαμφισβήτητης επαγγελματικής του αξίας, οι πραγματικοί «γηπεδικοί» έπιναν νερό στο όνομά του λόγω του χαρακτήρα του. Αυτοί που τον αποκαλούσαν «Καρβέλα», «γριά» κ.λπ. και τον ειρωνεύονταν, ήταν οι «καναπέδες», οι «πατατάκηδες» και τα trolls. Οι «βαζέλες» πιο απλά.

Το περίφημο «παναθηναϊκό ήθος» που ΟΛΟΙ οι Έλληνες φίλαθλοι αναγνώριζαν επί σειρά δεκαετιών και σταδιακά χάθηκε για πολλούς λόγους, οι οποίοι δεν είναι της παρούσης, επανεμφανίστηκε στο καλοσυνάτο πρόσωπο του Ιβάν. Ενός ανθρώπου που τίμησε εξίσου την ομάδα του αλλά και τον αντίπαλο. Ενός σπόρτσμαν που πάντα παραδεχόταν τα λάθη του και δεν έψαχνε άλλοθι στη διαιτησία.

Γι’ αυτό και όταν κυλήσουν τα χρόνια, ανεξαρτήτως αν το «τριφύλλι» εδραιωθεί ξανά σε ρόλο διεκδικητή όπως επιτάσσει η ιστορία του, το video της συνέντευξης Τύπου μετά την ήττα στο «Γ. Καραϊσκάκης» θα αναδεικνύει τον πραγματικό Παναθηναϊκό.

Τότε που ο Ιβάν εξέφραζε την περηφάνια του για τους παίκτες του, τα… έχωνε σε όλους και στον εαυτό του, σε ένα πρωτοφανές ξέσπασμα που άφηνε σε δεύτερη μοίρα ακόμα και την πιο δραματική κούρσα τίτλου ανάμεσα σε τρεις ομάδες (στο τέλος έμειναν δύο, αφού ο Ολυμπιακός… εγκατέλειψε).

Η μέρα που οι οπαδοί του Παναθηναϊκού αγάπησαν άνευ όρων τον Ιβάν…

«Με αυτή τη χώρα, τους υπευθύνους, αισθάνομαι άσχημα, γιατί έγινα ένας από αυτούς. Δεν έχω αισθανθεί πιο άσχημα. Γιατί έπρεπε σε μία απάνθρωπη κατάσταση με όλους, Super League και ΕΠΟ, με βάλανε σε αυτή την απανθρωπιά να διαλέξω ανάμεσα στην υγεία των παικτών μου και τα όνειρά τους. Αυτή η κοροϊδία, που μας δόθηκε μία μέρα. Ούτε να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιον έλεγχο. Να επιλέξω να είμαι απάνθρωπος. Να επιλέξω μεταξύ των ονείρων τους και της υγείας τους. Το χειρότερο είναι πώς να σταθώ εγώ;

Εγώ είπα στην ομάδα ‘σταματήστε όλες τις ενέργειες’. Να παίξουμε. Έχω πάρει πρωταθλήματα και έχω χάσει. Αυτήν τη στιγμή οι δικές μου οι ευθύνες είναι πιο μεγάλες. Με απασχολεί που έγινα σαν αυτούς. Αυτό με πεθαίνει. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια για το πρωτάθλημα και δεν μπορούσε να μας το πάρει καμία ομάδα».

Δεν είχα σκοπό ούτε να παρακαλέσω. Λυπάμαι για τους παίκτες μου. Θα τις αναλάβω τις ευθύνες μου. Όλοι αυτοί που θα μιλάνε για την υγεία, ο ΠΣΑΠΠ και τις βραβεύσεις πάλι θα μιλήσουν; Εγώ δεν θα κοιμάμαι τα βράδια. Δεκαεπτά και δεκαοκτώ ήταν με Covid. Σιχαίνομαι τον εαυτό μου. Δεν έχω ιδέα πώς θα τους δω αύριο στα μάτια. Καμία ομάδα δεν μας πήρε το πρωτάθλημα. Το χάσαμε μόνοι μας ως ομάδα και εγώ ως προπονητής».

Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, αργά το βράδυ της 8ης Μαΐου 2023 ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο προπονητής που ξανάκανε κανονικό τον Παναθηναϊκό, χωρίς να πατήσει επί πτωμάτων, χωρίς να ευνοηθεί, χωρίς να ψάξει την παραμικρή δικαιολογία. Σεβάστηκε την ιστορία της ομάδας, σεβάστηκε το συμβόλαιο που υπέγραψε, δούλεψε πολύ, πήρε το καλύτερο δυνατό από τους παίκτες, επειδή πολύ απλά τον εμπιστεύθηκαν και ΠΕΤΥΧΕ. Δυστυχώς δεν έμεινε μέχρι το τέλος της σεζόν 2023-24 για να κριθεί συνολικά το έργο του.