Φασούλας
Βρείτε μας στο

Μία από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ καταγράφηκε το καλοκαίρι του 1993, όταν ο Παναγιώτης Φασούλας αποφάσισε να αφήσει τον ΠΑΟΚ για χάρη του… μισητού Ολυμπιακού.

Ήταν η εποχή που το άθλημα μεταφερόταν από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά ο Παναγιώτης Γιαννάκης πήρε μεταγραφή από τον Άρη στον Πανιώνιο, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα ο Νίκος Γκάλης είχε μεταπηδήσει από τους «κίτρινους» στον Παναθηναϊκό. Η ιστορία άλλαξε μια για πάντα.

Αυτά είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα. Αυτό που μπήκε στο χρονοντούλαπο είναι μια συνέντευξη του Παναγιώτη Φασούλα λίγους μήνες μετά την κάθοδο στον Πειραιά. Κυκλοφόρησε στο περιοδικό «Σπορ και Σκορ» τον Δεκέμβριο του 1993 και ανασύρθηκε μέσω της στήλης Sivas στο Sport-Retro.gr.

Τότε, η «αράχνη» του ελληνικού μπάσκετ δήλωνε ευθαρσώς στην Κατερίνα Αναγνώστου ότι ήταν οπαδός του ΠΑΟΚ. Ok, την αλήθεια έλεγε ο άνθρωπος, αλλά σκεφτείτε κάποιον σημερινό παίκτη του Ολυμπιακού (ή το αντίθετο) να έπραττε αναλόγως. Όχι, δεν μπορείτε να το σκεφτείτε, γιατί πολύ απλά δεν θα συνέβαινε.

«Είμαι οπαδός του ΠΑΟΚ!»: Η συνέντευξη του Παναγιώτη Φασούλα όταν έπαιζε στον Ολυμπιακό που συζητήθηκε όσο λίγες

Αξίζει να παρατεθεί αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα:

-Αν ήσουν οπαδός του ΠΑΟΚ, τι θα έλεγες στον Παναγιώτη Φασούλα;

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

«Μα είμαι οπαδός του ΠΑΟΚ! Και θα έλεγα στον Παναγιώτη Φασούλα να κάνει αυτό που έκανε τώρα. Γιατί το γεγονός ότι μου χρωστούσαν κάποια χρήματα κι έφυγα ήταν το τυπικό μέρος της υπόθεσης. Στην ουσία δεν υπήρχε θέληση απ’ τους ανθρώπους που διοικούσαν τον σύλλογο και από τον προπονητή, να μείνω στην ομάδα. Οπότε γιατί να έμενα;»

-Άρα, δεν αισθάνεσαι υπεύθυνος που άνοιξε και πάλι μια βεντέτα μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ;

«Δεν νομίζω ότι άνοιξε καμία βεντέτα. Κοίταξε, ο κόσμος καταλαβαίνει. Όσο κι αν προσπαθούν να τον φανατίσουν και να τον κάνουν να πιστέψει πράγματα που δεν ισχύουν, δεν γίνεται. Ακόμα κι όταν παίξαμε στη Θεσσαλονίκη, τα συνθήματα και οι βρισιές δεν ήταν αυτά τα παθιασμένα που θ’ ακούγονταν σε άλλη περίπτωση. Τους ξέρω καλά τους ΠΑΟΚτσήδες, ξέρω καλά πως αντιδρούν. Κι αυτό δεν ήταν αντίδραση που έφυγα απ’ τον ΠΑΟΚ, αλλά επειδή ήμουν στον Ολυμπιακό. Δεν πρόκειται να συνεχιστεί η βεντέτα».

-Πιστεύεις ότι θα ‘ρθει μια μέρα που θα μπορείς χωρίς φόβο ή τη συνοδεία ιδιωτικής αστυνομίας να πας στη Θεσσαλονίκη;

«Μα δεν είχα ιδιωτική αστυνομία αυτή τη φορά. Υπήρχαν κάποια παιδιά έξω απ’ το ξενοδοχείο, μην τυχόν και γίνει κάποιος βανδαλισμός. Προφανώς αφορούσαν στο ίδιο το ξενοδοχείο. Άλλωστε, έχω πάει στη Θεσσαλονίκη χωρίς συνοδεία».

-Μίλησες για προδομένο λαό του ΠΑΟΚ. Εσύ αισθάνεσαι προδομένος;

«Καθόλου. Θα αισθανόμουν προδομένος αν έμενα στον ΠΑΟΚ και σιγά-σιγά εξαφανιζόμουν απ’ το προσκήνιο, γιατί αυτή ήταν η μεθόδευση που γινόταν. Λίγο-λίγο έβγαινα από την ομάδα, δεν είχα συμμετοχή στο παιχνίδι και φέτος θα ήταν ακόμα χειρότερα. Τότε, λοιπόν, θα έβγαινα προδομένος. Τώρα επειδή δεν τους άφησα να το κάνουν αυτό, αισθάνομαι δικαιωμένος».

***

«Είμαι οπαδός του ΠΑΟΚ!»: Η συνέντευξη του Παναγιώτη Φασούλα όταν έπαιζε στον Ολυμπιακό που συζητήθηκε όσο λίγες

Η εν λόγω συνέντευξη είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα, όχι μόνο για όσα προαναφέρθηκαν σχετικά με τον ΠΑΟΚ, αλλά κι επειδή τα περισσότερα που είπε ο Φασούλας, διαψεύστηκαν στην πορεία.

Συγκεκριμένα, η «αράχνη» απέκλειε το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την πολιτική όταν αποσυρθεί από τη δράση, ωστόσο εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ έναν χρόνο αφότου σταμάτησε.

Τασσόταν κατά του γάμου, όμως, παντρεύτηκε έναν χρόνο μετά τη συνέντευξη.

Υποστήριζε ότι θα σταματούσε πολύ νωρίτερα απ’ ότι τελικώς σταμάτησε, καθώς δεν του άρεσε να αγωνίζονται οι μπασκετμπολίστες σε μεγάλη ηλικία.

Δήλωνε κομμουνιστής, αλλά πολιτεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ.

Ήταν οπαδός του ΠΑΟΚ και εν τέλει εξελέγη δήμαρχος Πειραιά με τις ευλογίες του Ολυμπιακού.

Μεμφόταν όσους χρησιμοποιούσαν τους συλλόγους για να κάνουν πολιτική, αλλά ήταν εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος από την εποχή που αγωνιζόταν στον ΠΑΟΚ.

Τέλος, τόνιζε πως αν μπορούσε θα είχε σταματήσει πιο νωρίς από την Εθνική, ωστόσο φοβόταν το στίγμα του προδότη που αποδιδόταν σε όσους το έκαναν.

Ιδού τι δήλωνε για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα:

«Πάντα είχε πρόβλημα να συγκεντρώσει τους παίκτες της. Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν είναι ότι η Εθνική ομάδα δεν είναι καμία πολεμική μηχανή ή κάποιο εργαλείο, να το χρησιμοποιεί ο καθένας για να εμψυχώνει τους Έλληνες. Αλλά ένα αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του μπάσκετ που παίζεται στη χώρα μας τώρα κι όχι εκείνου που παιζόταν πριν 10 χρόνια.

Κι είναι απαράδεκτο να αγωνίζονται σ’ αυτή την ομάδα οι ίδιοι παίκτες εδώ και μια δεκαετία. Πρέπει να ανανεώνεται, όπως συμβαίνει σ’ όλες τις χώρες του κόσμου. Αξιόλογοι παίκτες δεν πάνε στην Εθνική πάνω απ’ τα 30 τους χρόνια γιατί καταντά γραφικό και γελοίο».

-Εσύ, γιατί… πας κι έρχεσαι;

«Μόνο από φιλικά έχω λείψει. Αρνούμαι να κάνω ταξιδάκια αναψυχής στη μέση του πρωταθλήματος για προετοιμασία, υποτίθεται, για το Παγκόσμιο που θα γίνει τον Αύγουστο. Για τους καινούριους έχει κάποιο νόημα, αλλά για τους μεγαλύτερους; Άκαιρο και άσκοπο.

Όλοι μας ζητάνε να δώσουμε και την ψυχή μας για την πατρίδα και την Εθνική ομάδα, αλλά η πατρίδα κι η Εθνική ομάδα μας γράφουν στα παλιά τους παπούτσια αν τραυματιστούμε. Ακόμη, καμία προσωπική ασφάλεια δεν καλύπτει σε παιχνίδια με αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, παρά μόνο με άλλες εθνικές ομάδες».

-Εθνική ομάδα και Παναγιώτης Φασούλας, λοιπόν, μια σχέση δίχως αύριο;

«Πιστεύω πως χρειάζεται ανανέωση. Οι ομάδες Παίδων, Εφήβων, Ελπίδων είχαν καταπληκτικές επιτυχίες στην Ευρώπη και στα παγκόσμια. Αυτοί οι παίκτες πρέπει να αγωνιστούν στην Εθνική Ανδρών. Δεν μπορούμε εμείς συνέχεια να τραβάμε το κουπί της Εθνικής. Το να μην πας, όμως, ισοδυναμεί στην Ελλάδα με προδοσία κι έτσι κανείς από μας δεν μπορεί να σταματήσει. Δυστυχώς...».