Ρουμπέν Βάργκας

Κολλάει γάντι με αυτό που θέλει να κάνει στον Παναθηναϊκό ο Αλόνσο: Βάργκας ασυζητητί...

Θυμίζει πολύ στο στυλ έναν άλλο Ελβετό διεθνή, τον Σερντάν Σακίρι

Χωρίς παρεξήγηση, προκειμένου να αποτυπωθεί πιο σωστά η επιθυμία του Ντιέγκο Αλόνσο, θα παρακαμφθεί το εξάμηνο του Φατίχ Τερίμ στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Ο βασικότερος λόγος είναι ότι δεν υπήρξε ξεκάθαρο πλάνο σε διάρκεια, επί των ημερών του πολύπειρου Τούρκου προπονητή.

Επομένως, η σύγκριση των «θέλω» του Αλόνσο θα γίνει με την εικόνα της ομάδας που παρουσίασε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, δεδομένου ότι οι διαφορές δείχνουν πιο χτυπητές εκ πρώτης όψεως.

Ο Ουρουγουανός φαίνεται σαν να έχει μία και δοκιμασμένη συνταγή: Πολλές επιλογές στην ανάπτυξη, με παίκτες που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δύο και τρεις δουλειές, αλλάζοντας θέσεις όποτε χρειάζεται.

Μία τρανταχτή διαφοροποίηση (και σε αυτήν εστιάζει το κείμενο) αφορά τους εξτρέμ. Ο Γιοβάνοβιτς προτιμούσε να είναι καθαροί ακραίοι. Ο Αλόνσο δείχνει ότι θέλει τουλάχιστον ο ένας να αποδεικνύεται πιο επιθετικογενής. Το σκεπτικό του λέει πως ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κυριαρχεί στο ΟΑΚΑ και στους αγώνες ανεξαρτήτως έδρας με υποδεέστερους αντιπάλους.

Είναι η ώρα για να μπει στην… κουβέντα ένας ποδοσφαιριστής που έχει προταθεί και εξετάζεται σοβαρά από τους Κυπελλούχους Ελλάδας.

Ο λόγος για τον Ρουμπέν Βάργκας, τον αριστερό εξτρέμ της Άουγκσμπουργκ που στις 5 Αυγούστου θα κλείσει τα 26 του χρόνια, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Bundesliga έχει ύψος 1.77μ. και βάρος 70 κιλά.

Διαθέτει ρυθμό στις κινήσεις του. Και ωραίο στυλ. Θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει… καμαρωτό. Θυμίζει έναν άλλο Ελβετό διεθνή, τον Σερντάν Σακίρι, ο οποίος πάντως είναι πιο δυνατός.

Έχει ποδοσφαιρικό θράσος, κατά το κοινώς λεγόμενο, ιδίως στο τελευταίο τρίτο του αγωνιστικού χώρου, ενώ το χαμηλό κέντρο βάρους είναι πάντα σύμμαχος.

Στον αντίποδα, ο Βάργκας δεν έχει τον απαιτούμενο όγκο για να ασκήσει επιπλέον πίεση στους αντίπαλους αμυντικούς.

Φτάνοντας στο τέλος των αγωνιστικών του χαρακτηριστικών, το πρόσημο είναι θετικό από τη στιγμή που παίρνει και υψηλότατο βαθμό στην ταχύτητα.

Τώρα είναι η ώρα για μερικές εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, με αφετηρία το γεγονός ότι ο Ρουμπέν είδε το πρώτο φως της ζωής στο Αντλίγκενσβιλ, μία κοινότητα περίπου 5.000 κατοίκων στα περίχωρα της Λουκέρνης.

Ο πατέρας του, ο Βίκτορ, από τον οποίο… κληρονόμησε τα γρήγορα πόδια, κατάγεται από τη Δομινικανή Δημοκρατία, ενώ η μητέρα του είναι Ελβετή.

Ίνδαλμά του υπήρξε ο Στέφαν Λίχτσταϊνερ. Μεγάλωσε με τις αφίσες του στο παιδικό δωμάτιο. Σπάνιο να κολλήσεις στον τοίχο έναν δεξιό μπακ, αλλά είναι συντοπίτες οπότε… Παρεμπιπτόντως ο Βάργκας πήγε στο ίδιο σχολείο με τον βετεράνο άσο, προφανώς με αρκετά χρόνια διαφορά.

Όταν ήταν 9 ετών φόρεσε ένα μικροσκοπικό φανελάκι της FC Αντλίγκενσβιλ. Λίγους μήνες αργότερα μεταπήδησε στη Λουκέρνη, στην οποία γαλουχήθηκε ποδοσφαιρικά από τη στιγμή που παρέμεινε στις ακαδημίες της από το 2008 έως το 2017. Εξαίρεση αποτέλεσε η σεζόν 2014-15, όταν και έπαιξε στην Κρινς.

Αυτό που απολάμβανε να κάνει στον ελεύθερό του χρόνο ήταν να παίζει γκολφ με τον πατέρα του. Σταδιακά, όμως, οι υποχρεώσεις είχαν αρχίσει να αυξάνονται. Την περίοδο 2016-17 πήρε γεύση από τη δεύτερη ομάδα της Λουκέρνης, ώσπου στις 27 Αυγούστου 2017 έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη. Θα ήταν παράλειψη αν δεν γινόταν αναφορά στον Τζέρι Σεοάνι, τον προπονητή που τον βοήθησε πολύ σε διάφορες περιόδους.

Κομβική χρονιά για την καριέρα του υπήρξε το 2019, όταν πήρε μεταγραφή στην Άουγκσμπουργκ και έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Bundesliga με καταγωγή από τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Πολύ σύντομα, συγκεκριμένα στις 8 Σεπτεμβρίου 2019, ο Βάργκας έκανε ντεμπούτο με την εθνική Ελβετίας σε επίπεδο ανδρών, αφότου εκπροσώπησε την U20 και την U21.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο Ελβετός μετρά 146 συμμετοχές, 20 γκολ και 17 ασίστ σε επίπεδο Bundesliga (5, 2, 2 αντίστοιχα στο DFB-Pokal).

Δύο είναι όλες κι όλες οι εμφανίσεις του σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αμφότερες για λίγα λεπτά κόντρα στον… Ολυμπιακό για τον 3ο προκριματικό γύρο του UEFA Europa League της σεζόν 2018-19 (ήττες 4-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» και 3-1 στη Λουκέρνη).

 

Ο Βάργκας έχει βγάλει το περισσότερο ψωμί του ως αριστερός εξτρέμ, ωστόσο έχουν υπάρξει περιπτώσεις που προτιμήθηκε στο δεξιό άκρο είτε ως μέσος είτε ως winger.

Προέρχεται από μία σεζόν με 32 συμμετοχές (η μία για το γερμανικό Κύπελλο) και 4 γκολ. Επίσης μοίρασε 4 ασίστ (δεύτερος της Άουγκσμπουργκ μαζί με τους Φίλιπ Τιτς και Φρέντρικ Γιάνσεν) και ήταν τρίτος σε τελικές προσπάθειες με 47. Να σημειωθεί ότι στα 25 από τα 31 ματς της Bundesliga συμπεριλήφθηκε στο αρχικό σχήμα.

Σε εθνικό επίπεδο, ο Βάργκας μετρά 48 εμφανίσεις και 8 γκολ με την Ελβετία, έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2020 και έπαιξε βασικός στα τέσσερα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, μοιράζοντας την ασίστ στο νικητήριο γκολ του Ρέμο Φρόιλερ, στον υπέρ πάντων αγώνα κόντρα στη Σερβία για την πρόκριση στα νοκ-άουτ.

Για την παρουσία του στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Έπαιξε και στις πέντε αναμετρήσεις της ομάδας του, καταγράφοντας κατά μέσο όρο 61,6 λεπτά συμμετοχής. Highlight του το ματς με την Ιταλία, όπου σκόραρε με αριστουργηματικό τρόπο και έκανε ασίστ, συμβάλλοντας τα μέγιστα για να έρθει η πρόκριση στην προημιτελική φάση.

Η χρηματιστηριακή του αξία υπολογίζεται στα 9.000.000 ευρώ (πηγή: Transfermarkt). Το συμβόλαιό του με την Άουγκσμπουργκ λήγει τον Ιούνιο του 2025. Ο Παναθηναϊκός θα έχει σίγουρα ανταγωνιστές, αλλά ξέρει τι πρέπει να κάνει.