Σε μια περίοδο που μια νέα παραλλαγή της Όμικρον φαίνεται να μας παίρνει την όποια χαρά είχαμε αναπτύξει τους τελευταίους 2.5 μήνες, έρχεται ένα νέο «χτύπημα» που αφορά στο αντιικό φάρμακο της Pfizer, το Paxlovid.
Το Paxlovid που στο όνομα του έχει και την Ειρήνη (Pax) και την Αγάπη (lovid), ήρθε στο προσκήνιο για να δώσει μια νέα βοήθεια στην προσπάθεια να απαλλαγούμε από την τυραννία των μεταλλάξεων.
Τις τελευταίες εβδομάδες είναι ένα από τα πιο ανερχόμενα αντιικά φάρμα σε πωλήσεις τις και ο λόγος είναι πως μειώνει την πιθανότητα σοβαρής νόσησης από Covid-19. Όμως, το ίδιο το φάρμακο μπορεί να πυροδοτήσει μεταλλάξεις του Covid οι οποίες δεν είναι το ίδιο ευάλωτες στη δράση του φαρμάκου.
Αυτό απέδειξαν εργαστηριακές μελέτες που φέρνει στο φως το περιοδικό «Science». Στην έρευνα βρέθηκαν κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις στις νέες παραλλαγές του ιού που μολύνουν τις τελευταίες εβδομάδες τους ανθρώπους και οι γιατροί ανησυχούν πως μια από τις καλύτερες θεραπείες για τον κορωνοϊό, μπορεί να καταλήξει άχρηστη πριν καν προλάβουμε να την χαρούμε.
Αυτό που μας δημιουργεί απορία, είναι το γιατί ενώ μέχρι τώρα όλοι οι επιστήμονες συντείνουν πως ο ιός, όταν προκαλείται, μεταλλάσσεται, συνεχίζουμε να τον σκουντάμε και να του δίνουμε το έναυασμα. «Όταν ασκείς πίεση στον ιό, αυτός διαφεύγει», υποστηρίζει ο ιολόγος Ντέηβιντ Χο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Ο Χο και η ομάδα των ερευνητών εκτιμούν ότι είναι ζήτημα χρόνου οι νέες μεταλλάξεις του ιού να εξαπλωθούν, ακόμα και μες στο 2022.
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, είχε γίνει έρευνα σε έναν αριθμό ανθρώπων που έχουν Covid-19 και το 2% εξ αυτών έκανε την πενθήμερη θεραπεία του Paxlovid, με την πορεία της νόσου να ήταν προς την εξασθένιση αρχικά, αλλά εν τέλει να επανακάμπτει και τα συμπτώματα να αναζωπυρώνουν. Το Paxlovid αμφισβητείται ανοιχτά ως προς τη χρήση του σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Από τον Δεκέμβριο, όταν και χορήγησε επείγουσα άδεια χρήσης ο FDΑ στις ΗΠΑ, το Paxlovid, το οποίο αποτελείται από τον συνδυασμό του ενεργού αντιικού nirmatrelvir με το ritonavir που επιβραδύνει τη διάσπαση του πρώτου στο σώμα, χορηγείται μόνο σε όσους έχουν παράγοντες κινδύνου για πιθανή εμφάνιση βαριάς Covid-19.
Μέσα στο 2022 δεν περνάει εβδομάδα με λιγότερες από 40.000 συνταγογραφήσεις, ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο υπήρξε 4πλασιασμός (160.000), σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC).
Αυτή η ραγδαία αύξηση, σημαίνει συχνότερη χορήγηση. Και η συχνότερη χορήγηση αρχίζει να εξασθενεί την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και ταυτόχρονα να προκαλεί την εμφάνιση ανθεκτικότερων μεταλλάξεων.
Από τη στιγμή που ο κορωνοϊός παράγει τρισεκατομμύρια αντίγραφα από τη στιγμή που θα μολύνει τον άνθρωπο, οι επιλογές για να πειραματιστεί και να φέρει μπροστά στη σκηνή μια από τις τόσες μεταλλάξεις, είναι απειράριθμες.
Γενικώς, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει παρατηρηθεί ταχύτητατ προσαρμοστικότητα του ιού σε αντιικά και μεταλύτερη αντίσταση, με το Paxlovid να μην απέχει.
«Είναι απλώς θέμα χρόνου να δούμε την αντίσταση να εμφανίζεται», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Χημείας Τζουν Γουάνγκ του πανεπιστημίου Rutgers του Νιού Τζέρσι.
Από την Pfizer δεν πανικοβάλλονται και δεν εκφράζουν αντίστοιχη ανησυχία, καθώς θεωρούν ότι η χορήγηση δεν είναι τόσο ραγδαία ώστε να προκληθεί ο ιός, ενώ όταν συνδυάζεται με χορήγηση άλλων αντιικών φαρμάκων, αποτρέπεται η ανάπτυξη ανατίστασης, όπως ακριβώς συνέβη με τον HIV και την ηπατίτιδα C.
Ένα τέτοιο φάρμακο είναι το molnupiravir της Merck, το οποίο έχει εγείρει ανησυχίες γιατί μπορεί να προκαλέσει τυχαίες γενετικές μεταλλάξεις του κορονοϊού και να γεννήσει επικίνδυνες νέες παραλλαγές. Αν δεν το έχει κάνει ήδη… Όμως μια μελέτη σε τρωκτικά έδειξε πως αν συνδυαστεί η μολνουπιραβίρη και η νιρματρελβίρη, τότε το φάρμακο της Merck ειναι πολύ πιο αποτελεσματικό.
Η ρεμδεσιβίρη είναι ένα αντιικό πολύ ξακουστό σε αυτά τα δύο χρόνια, το οποίο εμποδίζει τον ιό να αντιγράφει το γονιδίωμά του, χορηγείται όμως μόνο σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
Για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αναμένονται τα αποτελέσματα από τις μελέτες σε ανθρώπους.
Πηγές: euro2day, ΑΠΕ