«Κάναμε την Ελλάδα πλούσια»: Το 1 εκατομμύριο που έχει κάνει τους Τούρκους να το φυσούν και να μην κρυώνει

«Κάναμε την Ελλάδα πλούσια»: Το 1 εκατομμύριο που έχει κάνει τους Τούρκους να το φυσούν και να μην κρυώνει

«Τριγμούς» στην τουριστική οικονομία προκάλεσε η Ελλάδα με μια κίνηση

Θυμόμαστε πριν μερικά χρόνια που συζητείτο εντόνως πως η Τουρκία έχει μετατραπεί σε «κλέφτη» του τουρισμού των νησιών της Ελλάδας, ιδίως αυτών στο Ανατολικό Αιγαίο. Όμως, ο τροχός γύρισε, γύρισε θεαματικά, γύρισε απότομα και φαίνεται πως το μόνο που χρειαζόταν, ήταν μόνο μια κίνηση από πλευράς Ελλάδας και Υπουργείου Τουρισμού, η οποία προσέφερε ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα εκεί νησιά.

Η βίζα express που καθιερώθηκε πέρσι τον Μάρτιο, έδωσε ώθηση και έκανε ελκυστικά τα νησιά Χίος, Λέσβος, Σάμος είδαν σχεδόν διπλασιασμό στον αριθμό των τουριστών εκ Τουρκίας (όχι μόνο Τούρκους), ενώ συνολικά στο Αιγαίο η αύξηση σε σχέση με το 2023 ήταν 93% πάνω, με 1.153.727 επιβάτες και 8.629 δρομολόγια πλοίων.

Ρεπορτάζ από τη γείτονα, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα λιμάνια της Σμύρνης, της Αλικαρνασσού, του Αϊβαλιού, της Μαρμαρίδας και άλλων περιοχών, έστελναν κατά «ριπάς» τουρισμό προς τα ελληνικά νησιά, με τον Αύγουστο να ανέρχεται ο αριθμός τους σε 296.980 αφίξεις.

«Κάναμε την Ελλάδα πλούσια» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας Σαμπάχ. «Έχουμε ωφελήσει την Ελλάδα, έναν από τους ανταγωνιστές μας στον τουρισμό, κατά 10%», υπογραμμίζουν. Πιο απλά, με μια κίνηση, η Ελλάδα προκάλεσε τριγμούς στον τουρισμό της Τουρκίας.

Πώς εξηγείται; Πολύ απλά. Το είχαμε καταγράψει και το καλοκαίρι του 2024 εδώ. Οι τιμές στην εστίαση και στα ξενοδοχεία σε αυτά τα 3 νησιά, αλλά και στη Λέρο, τη Λήμνο, τη Σύμη, την Κω, είναι απείρως πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με τα παράλια στην Τουρκία, με αποτέλεσμα αρκετοί να κάνουν τη θαλάσσια διαδρομή από τα παράλια προς τα νησιά μας.

Ο πληθωρισμός που ξεπέρασε το 70%, είχε κάνει απλησίαστα ξενοδοχεία και εστιατόρια σε μέρη όπως το Τσεσμέ και η Αλικαρνασσός. Είναι ενδεικτικό πως για ένα γεύμα σε εστιατόριο σε αυτά τα μέρη, η μίνιμουμ τιμή κατ’ άτομο ήταν πάνω από 150 ευρώ. Στα ελληνικά νησιά, κάτω από 60 ευρώ. Τρομακτική διαφορά.

Σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου κάπου στο τέλος του καλοκαιριού, από την Τουρκία είχαν ταξιδέψει με προορισμό τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο περίπου 370.000 Τούρκοι, είτε κάτοικοι της Τουρκίας είτε Τούρκοι υπήκοοι που επέλεξαν να ταξιδέψουν με τη βίζα της έτερης εθνικότητας τους, είτε Ολλανδοί, Άραβες κλπ.

Τα όσα αναφέρονται στα τουρκικά ρεπορτάζ, είχε καταγράψει με τον ίδιο τρόπο και το Bloomberg πέρσι, που έκανε λόγο για πλήγμα στην τουρκική οικονομία λόγω της ειδικής βίζας άμεσης εισόδου από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Τα ρεπορτάζ τον Νοέμβριο, όχι πολύ μακριά δηλαδή, όταν είχε λήξει οριστικά η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, μιλούσαν για, συνολικά, 100.000 Τούρκους που ταξίδεψαν στα ελληνικά νησιά με τη βίζα.

Αυτά τα νούμερα θα ενισχυθούν το 2025, από νωρίτερα, όχι από Μάιο που ήταν το πρώτο μεγάλο κύμα πέρσι, με τα Airbnb και τα ξενοδοχεία να ενισχύονται και να γίνονται και νέες κατασκευές για να αντεπεξέλθουν αυτά τα νησιά σε πληθυσμούς που έχει συνηθίσει να έχει η Μύκονος, η Τήνος ή η Πάρος.