Την ίδια στιγμή που άλλοι ταξιδιωτικοί προορισμοί μοιάζουν ολοένα και πιο κορεσμένοι (διαβάστε περισσότερα εδώ), προκαλώντας προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους αλλά και ανησυχία για το μέλλον, άλλοι δείχνουν τον δρόμο προς το αύριο. Με ποιον τρόπο; Ποντάροντας στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που τους διαφοροποιούν από τον… σωρό και ξεφεύγοντας από την λογική «ήλιος-θάλασσα-…μουσάκα»…
Και στην κορυφή αυτής της λίστας συναντάμε την Κάλυμνο. Όχι πως το νησί έχει τίποτα να ζηλέψει σε ό,τι αφορά στη θάλασσα, τον ήλιο και την γαστρονομία. Ίσα-ίσα. Προσφέρει όλα τα παραπάνω σε ισχυρότατες δόσεις, καταφέρνοντας παράλληλα και κάτι φαινομενικά… ακατόρθωτο για άλλους. Να διατηρεί και σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο τις τιμές. Εδώ μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου και μοναδικές στιγμές χαλάρωσης σε παραλίες όπως το Μασούρι, το Εμπορειό, τη Βλυχάδια, του Βαθύ, των Λιναριών, των Μυρτιών ή του Πλατύ Γυαλού και του Καντουνίου.
Την ίδια ώρα να δοκιμάσεις την ντόπια κουζίνα με πολλές τοπικές σπεσιαλιτέ οι οποίες στηρίζονται στις απίθανες και αγνές πρώτες ύλες. Είτε μιλάμε για προϊόντα που προέρχονται από την θάλασσα, όπως το χταπόδι, τα κουλούμας (μικρά τηγανιτά ψάρια) ή το μοναδικό σπινιάλο από φούσκες, δηλαδή όστρακα που μάζευαν από παλιά οι σφουγγαράδες, είτε μιλάμε για κρεατικά, όπου βέβαια δεσπόζει το περίφημο «μουούρι», το αρνί που φτιάχνεται σε φούρνο κλεισμένο με λάσπη, είτε για κηπευτικά όπως το «μιρμιτζέλι, δηλαδή κριθαροκουλούρα με ντομάτα και τυρί.
Όλα τα παραπάνω έρχονται σε τιμές κάτι παραπάνω από προσιτές. Για να πάρετε μια ιδέα, αρχές Ιουλίου μπορείτε να βρείτε δίκλινο δωμάτιο με κόστος 40 ευρώ, άρα 20 ευρώ το άτομο, ενώ ανάλογο είναι και το ύψος του μπάτζετ που θα χρειαστείτε και για το φαγητό.
Δέκα μήνες τον χρόνο… διακοπές
Σε άλλες περιπτώσεις κάποιοι θα έμεναν εδώ. Όσα περιγράψαμε ήδη συνθέτουν ένα αρκετά ελκυστικό πακέτο άλλωστε. Η Κάλυμνος, όμως, διαφέρει. Και το επιτυγχάνει συνδυάζοντάς τα με πολλές εναλλακτικές προτάσεις που δένουν απόλυτα αρμονικά με την μορφολογία, την ιστορία και την παράδοση του νησιού.
Είναι ήδη γνωστό πως η περιοχή έχει γίνει ένας από τους πιο υψηλά επισκέψιμους προορισμούς για αναρρίχηση. Σε τέτοιο βαθμό ώστε να την καθιστούν πατρίδα ετήσιου αναρριχητικού φεστιβάλ! Το οποίο βέβαια διοργανώνεται τον Οκτώβριο, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο την τουριστική περίοδο. Μάλιστα οι ντόπιοι λένε ότι το φθινόπωρο ίσως να είναι και πιο «γεμάτο» αφού οι φίλοι τέτοιου τύπου δραστηριοτήτων το προτιμούν αφού τότε οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλότερες.
Χιλιάδες άνθρωποι από κάθε σημείο του πλανήτη συρρέουν εκεί για να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε διάφορα επίπεδα δυσκολίας, ενώ παράλληλα για εκείνους που ίσως δεν είναι διατεθειμένοι να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, υπάρχει πάντα και η αρκετά πιο προσιτή πεζοπορία. Μια δραστηριότητα η οποία επίσης προσελκύει πολύ κόσμο σε περιόδους που δεν θεωρούνται αιχμής σε άλλα νησιά που… νεκρώνουν μόλις… ανοίξουν τα σχολεία.
Από καταδύσεις μέχρι θρησκευτικό τουρισμό
Φυσικά αφού μιλάμε για την Κάλυμνο, θα ήταν αδύνατο να μην γίνει αναφορά στα σφουγγάρια. Ένα προϊόν ταυτόσημο με το νησί και βέβαια με τους σφουγγαράδες που τα παλιότερα χρόνια έκαναν μια από τις πιο επικίνδυνες δραστηριότητες, ρισκάροντας ακόμη και την ζωή και την υγεία τους. Σήμερα παραμένει ένα επάγγελμα το οποίο ασκούν πολλές οικογένειες του τόπου, αφού υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τα φυσικά σφουγγάρια της Καλύμνου όχι μόνο στην εσωτερική αγορά αλλά και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας!
Με τέτοιο παρελθόν δεν είναι καθόλου παράξενο που το νησί προσφέρεται και για καταδυτικό τουρισμό. Και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ανάλογο καταδυτικό φεστιβάλ. Άλλωστε εδώ μπορούμε να συναντήσουμε τέσσερις σχολές καταδύσεων και επιπλέον την μοναδική επαγγελματική σχολή δυτών σε ολόκληρη την Ελλάδα! Στα σχέδια των Αρχών μάλιστα είναι να προωθηθούν οι διαδικασίες προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το όνειρο ενός καταδυτικού πάρκου και παράλληλα να τονωθούν ανάλογες δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται ευρύτερα με την αλιεία.
Τέλος, οι Καλύμνιοι προωθούν και τον θρησκευτικό τουρισμό, με το μοναστήρι του Αγίου Σάββα να αποτελεί το σημαντικότερο «όπλο» στη «φαρέτρα»!
Όλα τα παραπάνω τα συνόψισε και η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Απόδημων, Καλλιόπη Κουτούζη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Είμαστε ο νούμερο ένα προορισμός στην Ευρώπη για αναρρίχηση και εδώ και τρεις δεκαετίες επενδύουμε σταθερά σε αυτό το μοντέλο. Προσφέρει έναν τουρισμό ήπιας μορφής, χωρίς υπερβολές. Αυτό είναι και το πλεονέκτημά μας. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει αυθεντικές εμπειρίες, νυχτερινή ζωή και δραστηριότητες, χωρίς πίεση και φθορά. Η Κάλυμνος είναι το νησί που ενσωματώνει την αυθεντικότητα με την περιπέτεια και την παράδοση με τη βιωσιμότητα», τονίζει χαρακτηριστικά.