«Μην κοιτάτε τα κρούσματα»: Μια πολύ σοβαρή πρόταση για τον Covid στην Ελλάδα απ’ τον καθηγητή Γουργουλιάνη
Βρείτε μας στο

Μπορεί να είσαι υπέρμαχος της τακτικής της κυβέρνησης- δικαίωμά σου. Μπορεί να είσαι ο μεγαλύτερος πολέμιός της- επίσης δικαίωμά σου. Μπορεί να βλέπεις τον κ. Τσιόδρα και ενστικτωδώς να παίρνεις κάμψεις ή να εντάσσεσαι σε αυτούς που, εσχάτως, «βοηθούν» στην αποδόμησή του.

Κανένα πρόβλημα, κάθε άποψη και τοποθέτηση είναι δεκτή, αν και σε περιόδους πανδημίας θα έπρεπε τουλάχιστον να μένουν στην άκρη οι… ενοχλητικοί τύποι. 

Ανεξαρτήτως του σε ποια κατηγορία εντάσσεται κάποιος, όμως, κι αν δε φορά βλακώδεις «οπαδικές» παρωπίδες που θολώνουν την όρασή του και, συνεπακόλουθα, την κρίση του, ένα είναι βέβαιο: η Ελλάδα παίρνει υψηλότατο βαθμό στον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία και περιόρισε όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνοι, ναι: τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν πολύ σκληρά (κλείσιμο των σχολείων, σχεδόν ολικό lockdown, μηνύματα για να βγούμε έξω και ούτω καθεξής), όμως ήταν απαραίτητα δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρισκόταν το σύστημα υγείας της χώρας- το γιατί έφτασε το σύστημα, βέβαια, σε αυτή την κατάσταση είναι μια κουβέντα που πρέπει να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν θα ‘χουμε απαλλαγεί από τη μάστιγα του Covid-19.

Συνταγή Τσιόδρα: Το μέτρο που έκοψε την μετάδοση του covid-19 είναι το λιγότερο διαφημισμένο

Έχοντας ως μακάβριο μπούσουλα τα όσα έγιναν αρχικά σε Ιταλία και εν συνεχεία στην Ισπανία- εκεί που «χάθηκε η μπάλα» πραγματικά, ιδίως το πρώτο διάστημα- οι κυβερνώντες προχώρησαν σε ταχύτατη λήψη αποφάσεων και αυτό μας έδωσε το «δικαίωμα» από αύριο 4 Μαΐου να επιστρέψουμε σιγά-σιγά στην κανονικότητα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως εξυμνούνται (και δικαίως) η καραντίνα, η πρωτοφανής πειθαρχία της πλειονότητας των Ελλήνων και το γεγονός πως στα super market επιβλήθηκαν από νωρίς κανόνες που θα έπρεπε να ακολουθούμε προκειμένου να μην εκτεθούμε στον ιό, υπάρχει κάτι που έπαιξε καθοριστικότατο ρόλο στην επιτυχία και πέρασε στα ψιλά.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Σε τι αναφερόμαστε;

Στο γεγονός πως η Ελλάδα, όπως μπορείτε να δείτε και στο διάγραμμα παρακάτω, είναι πρώτη σε ολόκληρη την Ευρώπη στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, πάνω από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου!

Συνταγή Τσιόδρα: Το μέτρο που έκοψε την μετάδοση του covid-19 είναι το λιγότερο διαφημισμένο

Όπως «μαρτυρά» η φωτογραφία, η χώρα μας κάνει για κάθε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα 28.5 ολόκληρα τεστ κορωνοϊού, σχεδόν 3 ολόκληρα περισσότερα από τη 2η Ουγγαρία και την… ισόβαθμη Πολωνία και πολύ πιο πάνω από Δανία, Φινλανδία, Κροατία και Γερμανία που ακολουθούν.

Αυτό σε πρακτικό επίπεδο σημαίνει πως περιορίζεται σημαντικά η διασπορά του ιού, καθώς αν ξέρεις με ποιους έχει έρθει σε επαφή αυτός που νοσεί και μπορείς να υποβάλεις άμεσα σε τεστ μεγάλο αριθμό εξ αυτών, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να μειώσεις τη διαφαινόμενη ζημιά.

Κάπως έτσι, και σε συνδυασμό εννοείται με τον περιορισμό άσκοπης μετακίνησης, η Ελλάδα έβαλε τα γυαλιά σε πολύ πιο προηγμένα κράτη από την ίδια και βαδίζει, για την ώρα, στον σωστό δρόμο.

Στο χέρι όλων μας είναι να διατηρηθούμε στις ράγες και να μην παρεκκλίνουμε από την ορθή πορεία τώρα που θα ξαναβγούμε έξω. Γι’ αυτό, τεράστια προσοχή και στο τέλος το αόρατο τέρας θα γονατίσει.

Έτσι δεν είναι;