Το «έγκλημα» στην υπόθεση του ανεμβολίαστου Τζόκοβιτς είναι ένα και μόνο ένα...

Η περιπέτεια της συμμετοχής του ή μη στο φετινό Australian Open συνεχίζεται.

Ήταν η όλη κατάσταση λίγο σαν βραχύβιος, μα υπέροχος, λόγος του συμπαθέστατου αντιπρόεδρου του Εδεσσαϊκού: «Εγώ τους είπα το σκέφτηκα και μετά ναι θα πάω αλλά αυτοί είπαν δεν σε θέλουμε χωρίς εμβόλιο κι εγώ μετά ξαναείπα μακριά τότε όχι δε θέλω όμως εκείνοι μου ‘παν μετά ιατρική εξαίρεση κι εγώ σκέφτηκα και είπα ναι εντάξει τότε ιατρική εξαίρεση και μετά είπα θα παίξω και είπαν κι αυτοί παίξε και μετά πήγα αεροδρόμιο Αυστραλίας και έμπλεξα. Αυτός ακριβώς, τίποτ’ άλλο».

Το σήριαλ της συμμετοχής ή μη του ανεμβολίαστου Νόβακ Τζόκοβιτς στο φετινό Australian Open τράβηξε σε διάρκεια περισσότερο κι από την Λάμψη (την καλή, του Φώσκολου, όχι του Κιούμπρικ), με τις φήμες περί της συμμετοχής του ή μη να δίνουν και να παίρνουν, ο «καπνός» ν’ απειλεί να γίνει φωτιά και ούτω καθεξής.

Εν τέλει, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (4/1) ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου εξασφάλισε «ιατρική εξαίρεση» από τους διοργανωτές, κάτι που του επιτρέπει ν’ αγωνιστεί στο πρώτο Grand Slam του 2022 και να διεκδικήσει τις (πολλές, είναι η αλήθεια) πιθανότητές του να κατακτήσει το 21ο Major τουρνουά της επίζηλης καριέρας του, αφήνοντας πίσω του Φέντερερ και Ναδάλ.

Στην συνέχεια, βέβαια, όταν προσγειώθηκε στην Μελβούρνη ανέκυψε ζήτημα με την βίζα του και- την ώρα, τουλάχιστον, που γράφονταν αυτές οι γραμμές- και φυλάσσεται στο αεροδρόμιο από τους αστυνομικούς, χωρίς να έχει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόσβαση ούτε καν στο κινητό του.

Ωστόσο, το όλο πράγματα δε θα έπρεπε να έχει φτάσει καν εκεί- όχι. Κι αυτό διότι έχει προηγηθεί ένα κοινωνικό «έγκλημα» τεραστίων διαστάσεων: πολύ απλά, δε θα έπρεπε καν να επιτραπεί στον Τζόκοβιτς να παίξει στο Αυστραλιανό Όπεν φέτος. 

Κι αυτό (επειδή πλέον ο οπαδισμός έχει ξεφύγει και η… καφρίλα σύνορα δεν γνωρίζει) δεν το λέμε γιατί είμαστε από μικρά παιδιά ιδρυτές του συνδέσμου Ελλήνων χούλιγκαν του Φέντερερ ή του Ναδάλ και δε θέλουμε να δούμε τον Νόλε να τους ξεπερνάει. Είναι απλά θέμα χρόνου ο Σέρβος υπερπαίκτης- γιατί τέτοιος είναι- να κατακτήσει ακόμα ένα Slam και να περάσει στην κορυφή των κορυφών, βάζοντας πολύ δύσκολα στον ανταγωνισμό στο να του αρνηθεί τον τίτλο του GOAT.

Το ζήτημα, όπως προείπαμε, είναι αμιγώς κοινωνικό: σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, η Αυστραλία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο (σε διάρκεια) και σκληρότερο lockdown παγκοσμίως, με τους πολίτες να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για σχεδόν 9 (!) «γεμάτους» μήνες, με την κυβέρνηση να καθιστά σαφές πως η καραντίνα θα αρθεί μόνο όταν ξεπεραστεί ο στόχος του 70% των (διπλών) εμβολιασμών των πολιτών.

Οι μετακινήσεις από πολιτεία σε πολιτεία εντός της χώρας απαγορεύονται ακόμα και σήμερα, ενώ τα σύνορα άνοιξαν (όχι για όλους, αλλά για ορισμένους κατόχους θεωρήσεων εισόδου, όπως οι Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες πολίτες) μετά από 20 ολόκληρους μήνες. Όποιος, δε, μπαίνει στην Αυστραλία υποχρεούται, μηδενός εξαιρουμένου, να μείνει σε σκληρή απομόνωση 14 ημερών.

Α, ναι: και, φυσικά, πρέπει να είναι εμβολιασμένος για να μπει. Ειδάλλως (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) γεια σας και σας ευχαριστούμε που σας πέρασε έστω και για λίγο από το μυαλό ότι μπορείτε να διαμείνετε στην Αυστραλία. Αλλά να… δεν μπορείτε.

Επομένως, ο αρνητής του εμβολιασμού (που στις αρχές της πανδημίας είχε διοργανώσει κι ένα ωραιότατο τουρνουά στο Βελιγράδι με κόσμο, διασπείροντας τον ιό σε τρομερό βαθμό όπως μαρτυρούσαν και τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες στην Σερβία) Νόβακ δε θα έπρεπε καν να έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύσει στην Μελβούρνη.

Κι αυτό, να το πούμε για νιοστή φορά, δεν είναι για λόγους «εκδίκησης»- ο καθένας είναι ελεύθερος ν’ αποφασίσει αν θα εμβολιαστεί η όχι. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Πρέπει, ωστόσο, να σέβεται και το «δικαίωμα» της κάθε χώρας να τηρεί στο έπακρο τους νόμους της και να του υψώνει κόκκινο απαγορευτικό.

Πριν από μερικούς μήνες, μάλιστα, τον Απρίλιο του 2021 ο Τζόκοβιτς έλεγε πως «Είναι επιλογή μου να μην εμβολιαστώ και δε θέλω να με αναγκάσουν να το κάνω για να μπορέσω να ταξιδέψω σε μερικές χώρες. Αν είναι να χάσω μερικά τουρνουά, ας τα χάσω».

Ας χάσει το Αυστραλιανό Όπεν, λοιπόν. Γιατί άπαντες γνωρίζουν πως αν ο «Τζόκερ» δεν ήταν το νο. 1 της ATP αλλά το νούμερο 87, ας πούμε, θα έπαιρνε ιατρική εξαίρεση την Τρίτη Παρουσία- και αν.

«Εάν δεν μπορέσει να στοιχειοθετήσει με ντοκουμέντα ότι δικαιούται εξαίρεσης, θα του απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα», δήλωσε ορθά-κοφτά ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, ο οποίος καταλαβαίνει πως ο ισχυρισμός του Νόβακ περί πρόσφατης νόσησης (είχε νοσήσει και κατά το 2ο κύμα της πανδημίας) δεν έχει καμία βάση.

Μια ματιά στις αντιδράσεις κάτω από την ανακοίνωση της συμμετοχής του Νόλε στο A.O. αρκεί για να καταλάβει το πώς βλέπουν οι Αυστραλοί πολίτες την- τουλάχιστον αμφιλεγόμενη- «ιατρική εξαίρεση» του Σέρβου τενίστα:

«Είμαι Αυστραλή, ζω στην Αγγλία και δεν μπόρεσα να πάω στη χώρα μου για την κηδεία του πατέρα μου και της αδερφής μου. Η μητέρα μου δεν μπόρεσε καν να πάει στην πολιτεία που κηδευόταν η ίδια της η κόρη. Τι σε κάνει εσένα τόσο ξεχωριστό; Καλή επιτυχία με το κοινό στο κορτ…», είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια που καταδεικνύουν το μέγεθος της αδικίας.

Ναι, ξέρουμε-ξέρουμε: όλοι είμαστε ίσοι, όμως κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Ο ανεμβολίαστος φονταμενταλιστής και κορυφαίος παίκτης του κόσμου, για παράδειγμα, που πασιφανώς δεν σέβεται το τι έχει περάσει ένα έθνος λόγω covid και ψάχνει το παράθυρο του παραθύρου για να «μπει» και να κυνηγήσει το στέμμα νούμερο 21.

Ας ελπίσουμε ότι ο 9 φορές κάτοχος του τίτλου στην Μελβούρνη θα δει από την τηλεόραση τη διοργάνωση.

Ας ελπίσουμε πως το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει.

Ας ελπίσουμε πως το τεράστιο όνομα του Τζόκοβιτς δε θα λυγίσει την κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Ας ελπίσουμε.