Τι είναι αυτό που λείπει από το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα για να αποτελέσουν την απόλυτη απόλαυση για όσους επενδύουν σε αυτά; Το κλειστό κλαμπ. Ότι είναι ανοιχτά προς όλους όσοι νιώθουν ότι μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν το blockchain.
Όπως κάθε τι, έτσι και το bitcoin, μπορεί να γίνει premium και να προσφέρει ένα συνολικό πακέτο εμπειρίας σε κάποιον που επενδύει σε αυτό.
Έτσι σκέφτηκαν ο Anthony Welch και η Theresa Welch, που εδώ και 12 χρόνια ζουν στο Βανουάτου, ένα από τα λιγότερο γνωστά των εν γένει όχι και τόσο γνωστών νησιωτικών κρατιδίων του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού και αποφάσισαν να χτίσουν σε ένα νησί του Βανουάτου τον παράδεισο των κρυπτονομισμάτων.
Τα κρυπτονομίσματα είναι απρόσωπες συναλλαγές και διαδικασίες. Πώς θα ένιωθε κάποιος αν συναναστρεφόταν καθημερινά με άλλους ανθρώπους που καταπιάνονται με το blockchain και έβλεπες στα παραδοσιακά καφενεδάκια του Βανουάτου μπαρμπάδες να συζητούν για αποκρυπτογραφήσεις;
Ουτοπία κρυπτονομισμάτων. Έτσι την αποκαλούν οι Welch και στοχεύουν να φέρουν 21.000 επενδυτές κρυπτονομισμάτων στο Βανουάτου κι εκεί δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς της αγοράς. Το Βανουάτου θα γίνει μια offshore κρυπτονομισμάτων.
Chia: Το κρυπτονόμισμα που αλλάζει εντελώς τους όρους και «προκαλεί» το Bitcoin
Αντί για Εθνικό Καταφύγιο, η Bitcoin-Land
Το νησί που επέλεξαν οι Welch είναι το Λατάρο, το οποίο μετονόμασαν σε Σατόσι από τον Σατόσι Νακαμότο που εφηύρε το bitcoin. Σε μια έκταση 3.000 τετραγωνικών μέτρων, σε ένα τροπικό δάσος που είναι άθικτο στο 90% του, οι δύο Βρετανοί θέλουν να φτιάξουν μια βιώσιμη και έξυπνη πόλη που θα έχει διαμερίσματα πολυτελείας και γραφεία διαχείρισης του κρυπτονομισματικού κόσμο.
Το Σατόσι θα γίνει η Μέκκα του crypto σε όλο τον κόσμο. Εκεί οι Welch ήθελαν αρχικά να κάνουν ένα Εθνικό Καταφύγιο για τα γιγάντια καβούρια, εν τέλει όμως προτίμησαν να βγάλουν τα καβούρα από τις τσέπες των επενδυτών σε κρυπτονομίσματα.
Σε μια νησιωτική περιοχή που έχει 4 μίλια ακτογραμμής γεμάτης με κοραλλιογενείς υφάλους και είναι μια περιοχή θαλάσσιας προστασίας, με ανεξερεύνητη χλωρίδα και πανίδα, οι Welch πουλάνε το όνειρο σε διεφθαρμένους πολιτικούς, σε καταζητούμενους, ακόμα και σε ολιγάρχες από τη Ρωσία πλέον, να βρουν τον δικό τους παράδεισο.
Οι αναφορές των τελευταίων 24ωρων θέλουν πάρα πολλούς Ρώσους δισεκατομμυριούχους να πουλάνε όσο όσο τα περιουσιακά τους στοιχεία εκτός Ρωσίας και να επενδύουν σε κρυπτονομίσματα μικρών αποδόσεων, όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί και δεν έχει επέμβει ακόμα η παγκόσμια αγορά.
«Αυτό ήταν το τελευταίο μέρος με καβούρια καρύδας, ο τοπικός πληθυσμός τα έχει αποδεκατίσει σε κάθε άλλο σημείο στο Άγιο Πνεύμα (έτσι λέγεται το μεγαλύτερο νησί του Βανουάτου). Φτιάξαμε το καταφύγιο για να σταματήσουμε τον αφανισμό τους και να ανεβάσουμε ξανά τον πληθυσμό τους. Με τη βοήθεια της κυβέρνησης, χτίστηκε ένα καταφύγιο άγριας ζωής εδώ», εξηγεί ο Anthony Welch στη Guardian.
Σε αυτή την πλευρά του πλανήτη θα συναντήσει κανείς αρκετές περιπτώσεις πρωτοπορίας γύρω από τα κρυπτονομίσματα. Στο Παλάου, ο Πρόεδρος της χώρας Surangel Whipps Jr. θέλει η κυβέρνηση του να γίνει η πρώτη που θα καθιερώσει εθνικό κρυπτονόμισμα και θα πάει ένα βήμα παραπέρα το όχι και τόσο επιτυχημένο πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ.
Metaverse: Από το paypal στα metacoins και στο τέλος της πραγματικότητας
Η Ουτοπία του Bitcoin
Ο Whipps έχει έρθει σε συνεννόηση με την Ripple, φημισμένη εταιρεία κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, που έχει κατηγορηθεί από την Επιτροπή Ασφάλειας και Συναλλαγών ότι έκλεψε tokens αξίας 1.3 δισεκατομμύριων, ώστε να δημιουργήσει ένα εθνικό ψηφιακό νόμισμα που θα προσφέρει στους κατοίκους του Παλάου μεγαλύτερη πρόσβαση στην οικονομία.
Πριν απ΄αυτές τις περιπτώσεις, τα νησιά Φίτζι είχαν γίνει το μέρος της Κρυπτοχώρας, αλλά ούτε αυτό το πλάνο ευοδώθηκε.
Οι Welch βασίζονται πολύ στη στήριξη της κυβέρνησης του Βανουάτου, ενώ τους έχουν προσεγγίσει ήδη από ένα fund κρυπτονομισμάτων που περιλαμβάνει τον αρχιτέκτονα James Law από το Χονγκ Κονγκ, τον Denys Troyak, επιχειρηματία στην Αυστραλία με επίκεντρο το bitcoin, και τον Daniel Agius COO του Επενδυτικού Γραφείου Μετανάστευσης του Βανουάτου.
«Προσπαθούμε να χτίζουμε μια κοινότητα. Δεν θέλουμε να αναπτύξουμε επιχείρηση και να βγάλουμε κέρδος», ξεκαθαρίζουν οι Welch.
Το Βανουάτου είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη του κόσμου όπου μπορεί κανείς να γίνει στο άψε-σβήσε υπήκοος. Αρκεί να διαθέτει 130.000 δολάρια, όσο κοστίζει δηλαδή το χρυσό διαβατήριο. Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά, αφού μπορεί κανείς να ταξιδέψει σε 129 χώρες χωρίς βίζα. Το Βανουάτου στηρίζει μεγάλο μέρος της οικονομίας του στην εξαγορά υπηκοότητας.
Κβαντική αποκάλυψη: Ο μεγαλύτερος τρόμος των κυβερνήσεων μετά τον κορωνοϊό που δεν έχει θεραπεία…
Το Βανουάτου προσελκύει όλο το «ανφάν γκατέ» που εκδιώκεται από άλλες χώρες
Διόλου παράλογα, έχει προσελκύσει και μερικά…καλόπαιδια της διεθνούς κοινότητας. Η Guardian αποκαλύπτει σε άρθρο της από το 2020 ότι μεταξύ άλλων έχουν αγοράσει υπηκοότητα ένας Σύρος επιχειρηματίας με εμπάργκο στις ΗΠΑ, ένας πολιτικός από τη Βόρεια Κορέα, ένας Ιταλός επιχειρηματίας που κατηγορήθηκε για εκβιασμό του Βατικανού και δύο Νοτιοαφρικανοί που είχαν κατηγορηθεί για μια ληστεία κρυπτονομισμάτων αξίας 3.6 δισεκατομμυρίων.
«Οι περισσότερες χώρες θέλουν να συλλέξουν φόρους και γι΄αυτό δεν επιτρέπουν στις συναλλαγές αυτές να συμβούν, γιατί δε μπορούν να ελέγξουν τι συμβαίνει. Το Βανουάτου είναι μια χώρα με φοροαπαλλαγή, που το 50% του εισοδήματος της προέρχεται από τις αγορές υπηκοότητας.
Εδώ θα γίνει η πρωτεύουσα του κρύπτο σε όλο τον κόσμο. Η ζωή στο νησί θα είναι μια μοναδική εμπειρία που θα επιτρέπει στην κοινότητα του κρύπτο να ζει και να εργάζεται με αθρώπους που μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία, σε ένα μέρος σχεδιασμένο ακριβώς γι΄αυτόν τον σκοπό».
Για να κάνουν ακόμα πιο ελκυστικό το πλάνο τους, οι Welch θα μοιράσουν στους αιτούντες και από ένα NFT.
* Φωτογραφία: Unsplash/ Shubham Dhage