Ναι, είναι γεγονός, φτάσαμε να έχει περάσει η πρώτη εβδομάδα του τελευταίου μήνα του φθινοπώρου και στην μικρή αυτή πλευρά της Μεσογείου που κάποτε οι τέσσερις εποχές ήταν διακριτές, πλέον έχουμε μόνο δύο, καλοκαίρι και χειμώνα. Κα αυτή τη στιγμή παρότι είμαστε 20 μέρες μακριά από τον πρώτο μήνα του χειμώνα, συνεχίζουμε να ζούμε μέρες καλοκαιριού με όλα τα καλά και τα κακά αυτού. Με μεγαλύτερο κακό την ύπαρξη των κουνουπιών.
Η περιφέρεια Αττικής και η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σε ανακοινώσεις τους αναφέρουν ότι οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν συμβάλει στην αύξηση του Ασιατικού κουνουπιού τίγρη.
Η γενική διευθύντρια Α. Μεγάλου, με έγγραφός της προς τους αντιπεριφερειάρχες, τους δημάρχους και τους αρμόδιους φορείς, ενημερώνει και ζητάει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
«Οι μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων έδειξαν πολύ υψηλούς πληθυσμούς του Ασιατικού κουνουπιού τίγρη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές για πολλές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής. […] Το φαινόμενο αυτό ενδέχεται να οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες, (υψηλά ποσοστά υγρασίας, σποραδικές βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες).
[…] Ενώ αναμένεται αύξηση της όχλησης από τα συγκεκριμένα κουνούπια, δε συντρέχει λόγος υπέρμετρης ανησυχίας καθώς το Ασιατικό κουνούπι τίγρης είναι ικανός διαβιβαστής ασθενειών οι οποίες δεν υπάρχουν στη χώρα μας (Chikungunya, Zika και Δάγκειου πυρετού), ενώ δεν εμπλέκεται στον κύκλο της ασθένειας του Ιού του Δυτικού Νείλου».
Αλήθεια κυρία Μεγάλου μου; Αλήθεια; Δε συντρέχει λόγος υπέρμετρης ανησυχίας για τους ανθρώπους από τα κουνούπια στα μέσα Νοεμβρίου; Που περπατούν και αυτοσφαλιαρίζονται; Που έχουν γεμίσει το σώμα τους δαγκώματα; Που πάνε να κοιμηθούν και ακούγεται ακόμα βζζζζζζζννννν στο αυτί τους; Και όλα αυτά ενώ φορούν ακόμα καλοκαιρινά ρούχα, άρα είναι σαν να λέμε στα κουνούπια «Έλα ρούφα με, ακόμα 100 Αυγούστου έχουμε. Πιες σαν να μην υπάρχει αύριο». Γιατί με τόσα κουνούπια είναι σχεδόν σίγουρο ότι δε θα υπάρχει για πολύ καιρό το αύριο.
Και άντε πες τους ανθρώπους δεν τους σκέφτεσαι. Tα φρικαρισμένα τα κουνούπια που έχουν ξεμείνει Ελλάδα και από τη μία βλέπουν να έχουμε 25-30 βαθμούς και λένε «καλά είμαστε, καλοκαίρι έχουν αυτοί, ας μείνουμε εδώ», μετά βλέπουν να νυχτώνει από τις 5.30 και λένε «ωχ βλακεία κάναμε, να φύγουμε πριν παγώσουμε», μετά ξανά μας βλέπουν με φανελάκια και σορτς «ώπα μαν μου, εδώ έχει φαγητό, δεν παίζει να κάναμε λάθος την εποχή», μετά μας βλέπουν να στολίζουμε για Χαλογουίν και λένε «γαμώτο, τον ήπιαμε, έπρεπε να ‘χουμε πάει νότια», μετά μας βλέπουν στις παραλίες και λένε «ωραία, μάλλον δεν κάναμε λάθος, Αύγουστος είναι», σε λίγο θα μας βλέπουν να στολίζουμε δέντρα και να τρώμε μελομακάρονα με 30° C και θα τρέχουν στους κουνουποψυχίατρους, ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ;
Αν δε σκέφτεστε εμάς, σκεφτείτε τουλάχιστον τα κουνούπια. Το μαρτύριο αυτό πρέπει να τελειώσει πριν χαθεί ένα από τα δύο είδη από τον πλανήτη.
Τι προτείνει όμως η Περιφέρεια στους πολίτες για να γίνει διαχειρίσιμο το πρόβλημα των κουνουπιών τέτοια εποχή; Οι οδηγίες της αναφέρουν τα παρακάτω μέτρα:
1 Να αδειάζονται τακτικά τα πιατάκια με νερό για τα ζώα συντροφιάς, σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
2 Να αδειάζονται τακτικά τα πιατάκια από τις γλάστρες, σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
3 Να επισκευάζονται οι βρύσες, τα αυτόματα ποτίσματα και οι άλλες υδραυλικές εγκαταστάσεις που εμφανίζουν διαρροές, καθώς μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν μικρές εστίες λιμνάζοντος νερού.
4 Να διατηρούνται καθαρά τα λούκια και οι υδρορροές στη σκεπή, για να μην συγκρατούν το νερό της βροχής.
5 Να αντικαθίσταται τακτικά το νερό σε σιντριβάνια, μεγάλα ανθοδοχεία ή άλλες παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές.
6 Να καλύπτονται με χώμα ή να αποστραγγίζονται οι λακκούβες.
7 Να προφυλάσσονται από το νερό της βροχής οι παιδικές πισίνες, τα κουβαδάκια ή άλλα παιχνίδια.
8 Να μη συγκρατούν ποσότητα νερού δοχεία, βαρέλια, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων και τενεκεδένια κουτιά.
9 Να μειώνονται οι εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε ιδιωτικούς χώρους.
10 Να χρησιμοποιούνται προστατευτικά μέτρα, όπως εντομοαπωθητικά, κουνουπιέρες και σήτες παραθύρων.
Aυτά και καλή μας τύχη, θα τη χρειαστούμε σίγουρα αν είναι να κάνουμε Χριστούγεννα με μελομακάρονα και κουνούπια.