Θνησιμότητα 5%, τέλος των κοινωνιών: Ο Μπιλ Γκέιτς δεν τρομάζει με την Όμικρον 4, αλλά με αυτό που έρχεται μετά

Όταν ο Γκέιτς λέει ότι ήμασταν τυχεροί με τον κορωνοϊό, καταλαβαίνει κανείς τι έρχεται...

Φτηνά τη γλυτώσαμε. Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψιστεί η ομιλία του Μπιλ Γκέιτς στη Σύνοδο TIME 100 του περιοδικού TIME, στη Νέα Υόρκη.

Ο Γκέιτς που έχει αναπτύξει ενεργό ρόλο στα του εμβολίου και της πανδημίας εν γένει αυτά τα δύο χρόνια, μίλησε για όλα όσα φαίνεται να αφήνουμε πίσω μας από δω και πέρα. «Πρέπει να πω, δεδομένου του τιμήματος αυτής της πανδημίας, με 20 εκατομμύρια νεκρούς παγκόσμια, 1 εκατομμύριο στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο θανατηφόρα η κατάσταση. Είμαστε πολύ τυχεροί που το ποσοστό θανάτου ανά περίπτωση ήταν στο 0.2%».

Κάτι δεν κάθεται καλά στα νούμερα του Μπιλ Γκέιτς. Α, ναι…Οι καταγεγραμμένοι νεκροί από Covid-19 είναι 6.33 εκατομμύρια. Υπάρχουν όμως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και έρευνα που δημοσίευσε τον Μάιο, περίπου 15 εκατομμύρια θάνατοι που σχετίζονται έμμεσα με την πανδημία και σημειώθηκαν στην πρώτη χρονιά της.

Ο Γκέιτς τόνισε πως μπορεί η επόμενη πανδημία να μη μας βρει σε μια κατάσταση που να έχουμε μπόλικη τύχη και από τη στιγμή που πλέον κάθε επόμενη πανδημία θα εμφανίζεται συχνότερα, τα απόνερα της προηγούμενης μπορεί να την κάνουν πιο επικίνδυνη και μη διαχειρίσιμη για την ανθρωπότητα.

Ως και 5% μπορεί να είναι το ποσοστό θνησιμότητας σε μια επόμενη πανδημία και αυτό μπορεί να αποτελέσει το τέλος για τις κοινωνίες.

«Η πιθανότητα για μια επόμενη πανδημία στα επόμενα 20 χρόνια, φυσική ή σκόπιμη, είναι πάνω από το 50%», είπε ο Γκέιτς, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να γίνουμε οι πρώτοι που θα βιώσουμε μια πανδημία αυτής της κλίμακας δύο φορές στο εύρος της ζωής μας.

Αυτή η εκτίμηση, όταν έρχεται από τον Μπιλ Γκέιτς που μέσω του ιδρύματος του που έχει με την πρώην γυναίκα του Μελίντα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης απειλών προς την ανθρωπότητα, είναι τρομακτική. Και ας μην ξεχνάμε πως το 2015 είχε κρούσει κώδωνα κινδύνου για την πιθανότητα εμφάνισης ενός ιού και μιας πανδημίας.

Δεν είναι όμως όλα μαύρα. Όπως γράφει και στο βιβλίο του How to Prevent the Next Pandemic, αν γίνουν οι σωστές και στρατηγικές επενδύσεις, τότε η επόμενη πανδημία μπορεί να τελειώσει εν τη γενέσει της.

Τεχνολογία εμβολίων, θεραπείες, διάγνωση, νέα συστήματα υγείας, εξελιγμένες τεχνικές παρακολούθησης της πορείας ασθενειών ανά τον κόσμο, αυτά είναι που προτείνει στα κράτη να εστιάσουν. Μέσω αυτών, κάθε χώρα θα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει μια πανδημία μέσα σε 100 ημέρες, κάτι που αν είχε συμβεί στον κορωνοϊό, δεν θα τον θυμόμασταν καν τώρα.

Η μεγαλύτερη συμβουλή όμως του Γκέιτς ίσως να είναι και το επόμενο εξελικτικό στάδιο των ανθρώπινων κοινωνιών. Ο Γκέιτς ζητά να υπάρξει μια Παγκόσμια Ομάδα Επιδημικής Απόκρισης και Κίνησης, που θα αποτελείται από 3.000 ειδικούς σε μεταδοτικές ασθένειες. Πρακτικά μιλάει για μια παγκόσμια κεντρική κυβέρνηση υγείας που σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να επεκταθεί και σε πολιτικό πεδίο, αφού στην πανδημία η πολιτική είναι στα χέρια της υγείας.

Πηγή: TIME