«Ανακοινώνουμε χιλιάδες κρούσματα αλλά...»: Ο κ. Γουργουλιάνης εξηγεί τα 3 λάθη που οδηγούν την Ελλάδα στον γκρεμό
Βρείτε μας στο

Τα ιατρεία παιδιάτρων και παθολόγων έχουν γεμίσει αυτήν την περίοδο από ασθενείς που ταλαιπωρούνται από συνάχι, έντονο βήχα και υψηλό πυρετό. Μάλιστα, στα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να αυξάνονται τα περιστατικά με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι αναγκαία η εισαγωγή τους.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη διετία, που το κύμα των λοιμώξεων κορυφώνονταν τον Ιανουάριο, με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, φέτος η γριπώδης συνδρομή ήρθε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, όπως αναφέρει ο καθηγητής πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης:

«Υπάρχουν οι συνηθισμένοι ιοί που προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, οι αδενοϊοί και λιγότερα είναι τα περιστατικά των κορονοϊών. Ο κορονοϊός αυτή την περίοδο είναι το μικρότερο πρόβλημα στα νοσοκομεία», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης.

Πέρυσι και πρόπερσι το εθνικό σύστημα υγείας είχε να αντιμετωπίσει το κύμα του κορονοϊού. Φέτος στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης βρίσκονται λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Όπως εξηγεί ο κ. Γουργουλιάνης αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν βρογχιολίτιδες στα παιδιά, ενώ στους μεγαλύτερους υπάρχει το ενδεχόμενο να εμφανιστούν με πιο βαριά συμπτώματα και ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις να χρειαστεί νοσηλεία.

Η ιατρική κοινότητα συνιστά στις ευάλωτες ομάδες να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης. Από εκεί και πέρα, η καλή διατροφή, η σωστή ενυδάτωση, και η επαρκής ανάπαυση βοηθούν ώστε να μην κολλάμε.

Ο κ. Γουργουλιάνης υπογραμμίζει επίσης, ότι φέτος εκτιθέμεθα περισσότερο στους ιούς, γιατί έχουμε μειώσει σημαντικά τη χρήση της μάσκας σε χώρους συνωστισμού. Κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε πέρυσι και έτσι το σύνολο δεν έχει αποκτήσει ανοσία απέναντι στους ιούς που κυκλοφορούν. Αυτό σημαίνει ότι φέτος είμαστε πιο ευάλωτους στους κοινούς και ήπιους ιούς, ωστόσο η έκθεσή μας σε αυτούς μπορεί να δυναμώσει το ανοσοποιητικό.

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;