Συμπτώματα και θεραπεία: Ποιες ηλικίες χτυπά η γρίπη που ξεπερνάει φέτος τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Σαρώνει τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ο ιός της γρίπης

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για την έξαρση της γρίπης στη χώρα μας. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, βλέποντας ότι τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά και εκτιμούν ότι ο αριθμός τους θα εκτιναχθεί μετά την περίοδο των γιορτών, καθώς φέτος δεν υπάρχει κανένα περιοριστικό μέτρο.

Στην παρούσα φάση τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος ξεπερνούν τις 30.000 καθημερινά, όμως μέσα στον Ιανουάριο ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα αγγίξει τις 100.000 και ως εκ τούτου θα αυξηθούν κατακόρυφα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Το θετικό είναι τα κρούσματα της Covid-19 παραμένουν σε μία σταθερότητα. Αντίθετα, παρατηρείται έξαρση της κοινής γρίπης, αφού η θετικότητα του ιού παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη οι αναπνευστικές λοιμώξεις σαρώνουν αυτή την περίοδο τις μικρές ηλικιακές ομάδες και αυτό φαίνεται από τις επισκέψεις στους παιδιάτρους και τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, στο επίκεντρο της έξαρσης βρίσκονται κυρίως ηλικίες από πέντε μέχρι 15 ετών.

Ευτυχώς, σε αυτό το ηλικιακό φάσμα οι λοιμώξεις του αναπνευστικού δεν προκαλούν επίμονα συμπτώματα. Στόχος λοιπόν είναι, να μη διασπείρουμε τους ιούς σε μεγαλύτερες ηλικίες ή ευάλωτες ομάδες, διότι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα ή σε άτομα που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Υπάρχει λοιπόν ισχυρή σύσταση για τήρηση των γνωστών πλέον ατομικών μέτρων προστασίας, προκειμένου να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Σε ό,τι αφορά στον κορονοϊό, οι πολίτες ενθαρρύνονται πριν το ρεβεγιόν ή τις συναντήσεις με φίλους και συγγενείς να κάνουν χρήση self test, διότι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί και να μεταδίδουν τον ιό. Επίσης, ακόμη και τώρα δεν είναι αργά για όποιον αποφασίσει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης.

Από εκεί και πέρα, συστήνεται η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς πολυσύχναστους χώρους, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς και συχνή χρήση αντισηπτικών για τον καθαρισμό των χεριών. Τέλος, οι γονείς, μόλις διαπιστώνουν ότι τα παιδιά τους εκδηλώνουν συμπτώματα γρίπης, οφείλουν να τα κρατούν σπίτι και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους.