Δεν δίνει υψηλό πυρετό: Αυτά είναι τα 4 πρώτα συμπτώματα της «Κράκεν» που φωνάζουν ότι νοσείς

Θέμα χρόνου να επικρατήσει και στην Ελλάδα η νέα υποπαραλλαγή της Ομικρον

Από τον Δεκέμβριο κιόλας, ο ερευνητής και επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού. Ο κ. Παυλάκης είχε μιλήσει τότε στην ΕΡΤ και είχε προειδοποιήσει ότι η νέα υποπαραλλαγή της Ομικρον, η XBB.1.5, που είναι γνωστή και ως «Κράκεν», είναι θέμα χρόνου να περάσει στην Ευρώπη και να επικρατήσει και στην Ελλάδα.

Ήδη στις ΗΠΑ είναι η επικρατούσα υποπαραλλαγή και ευθύνεται για τις περισσότερες λοιμώξεις Covid-19, με συνέπεια να υπάρχει σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία (16,1% συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα). Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, η XBB.1.5 έφτασε πλέον και στην Ελλάδα, αφού εντοπίστηκαν έξι μολύνσεις της νέας μετάλλαξης, τέσσερις στον βόρειο τομέα Αθηνών και δύο στον δυτικό τομέα Αθηνών.

Η «Κράκεν» έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, διότι εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και έχει αυξημένη ικανότητα προσκόλλησης στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι ειδικοί δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο η νέα μετάλλαξη να προκαλέσει ένα νέο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων Covid-19 και συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά στα ατομικά μέτρα προστασίας, διότι η XBB.1.5 είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και έχει μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στα αντισώματα.

Το θετικό είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί να προκαλεί βαριά συμπτώματα στους νοσούντες, όμως είναι πολύ πιθανό η επικράτησή της να ωθήσει σε αύξηση των περιστατικών και κατ’ επέκταση σε περισσότερες εισαγωγές. Ούτως ή άλλως, ήδη ο ΕΟΔΥ καταγράφει αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία της χώρας, αφού παράλληλα με τον κορωνοϊό υπάρχει έξαρση του ιού της γρίπης αλλά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Η η νέα υποπαραλλαγή «Κράκεν» φαίνεται πως εκδηλώνεται με συμπτώματα που φέρνουν περισσότερο σε κρυολόγημα και λιγότερο σε γρίπη. Έχουμε δηλαδή πιο πολύ συνάχι, πονόλαιμο, βήχα και ρινική συμφόρηση, το λεγόμενο μπούκωμα.

Αντίθετα, ο πυρετός δεν είναι τόσο συχνός. Επίσης, έχουν αναφερθεί ως συμπτώματα το φτάρνισμα, ο βήχας, ο πονοκέφαλος, η βραχνάδα της φωνής και πιο σπάνια μυαλγίες και αλλοιωμένη όσφρηση.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα αφορούν κυρίως ασθενείς που είτε έχουν εμβολιαστεί πλήρως, είτε έχουν ανοσία διότι νόσησαν προγενέστερα με Covid-19.

Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ΕCDC), κρούσματα της μετάλλαξης ΧΒΒ.1.5 έχουν αναφερθεί σε Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ισλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Πορτογαλία, Ιρλανδία.

Από τις 22 Οκτωβρίου 2022, έως και τις 11 Ιανουαρίου 2023 έχουν ανιχνευθεί κρούσματα της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 σε συνολικά 38 χώρες. Τα περισσότερα εξ αυτών στις ΗΠΑ (82%), στη Βρετανία (6%) και στη Δανία (2%).