Έπος σε αναμονή: Η ταινιάρα που περιμέναμε πώς και πώς, θα αργήσει έναν χρόνο λόγω πανδημίας
Βρείτε μας στο

Πάνω που οι κινηματογραφικές παραγωγές πήγαιναν να ανασάνουν και να βάλουν τις ταινίες πάνω στις οποίες ποντάρουν πολλά για να σώσουν τη χρονιά, το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού οδηγεί και πάλι σε αναβολές και ακυρώσεις.

Ενώ σε επίπεδο γυρισμάτων φαίνεται πως τα στούντιο ανά τον κόσμο έχουν βρει τον τρόπο να γίνει η δουλειά σωστά και χωρίς να χάνεται κάτι σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο, σε επίπεδο προώθησης και κυκλοφορίας των ταινιών τα πράγματα είναι μη αναστρέψιμα για το 2020.

Μετά το καταστροφικό τετράμηνο από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο, ακολούθησε ένα δίμηνο μόνο στο οποίο κάποιες ταινίες βρήκαν την ευκαιρία να κυκλοφορήσουν και πλέον μπαίνουμε ξανά σε διαδικασία αναζήτησης νέων ημερομηνιών.

Φυσικά το πιο μεγάλο ζόρι είναι για τους ανθρώπους που βιοπορίζονται από το σινεμά και περίμεναν με μια ελπίδα κάποια από τα μεγάλα franchises της φετινής χρονιάς. Εν τέλει, το μόνο που τους έμεινε είναι το Tenet και φαίνεται πως μέχρι τις αρχές του 2021 θα την βγάλουν με remastered ταινίες του παρελθόντος και πιο ανεξάρτητο σινεμά, το οποίο δύσκολα μπορεί να παρέχει την στοιχειώδη οικονομική επιβίωση.

Αυτό που έφερε πάντως τις μαζικές αναβολές και αλλαγές στον προγραμματισμό, ήταν η απόφαση να παραμείνουν κλειστές οι αίθουσες της αλυσίδας Regal στις ΗΠΑ, μίας εκ των μεγαλύτερων, κάτι που θα τις αφήσει για το διάστημα των επόμενων 6 μηνών χωρίς τίποτα νέο να έχουν να δείξουν. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση έπαιξαν και μερικές έρευνες αγοράς που φανέρωσαν έντονο προβληματισμό και φόβο του κοινού για τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας.

Κι εμείς ως κινηματογραφικό κοινό δεν πάμε πίσω στο ψυχολογικό κομμάτι. Περιμέναμε το φινάλε του 2020 να μας ανταμείψει με λίγες μεν, πολύ πάνω από καλές δε ταινίες.

James Bond No Time To Die, French Dispatch, Wonder Woman 1984 και Dune ήταν οι 4 βασικές ταινίες που αναμέναμε με ανυπομονησία.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η μόνη ταινία που αντέχει για το 2020 είναι το Wonder Woman, το οποίο βεβαίως πήρε αναβολή από τον Οκτώβριο για τον Δεκέμβριο. Στο τέλος του έτους ήταν προγραμματισμένο να προβληθεί και το επικό Dune, που μας είχε γεμίσει με ενθουσιασμό από το trailer.

Dune: Καλώς ορίσατε στο μεγαλύτερο (;) έπος του σινεμά των τελευταίων ετών

Καθώς όμως πρόκειται για έναν τίτλο ολκής για τη Warner Bros., η οποία έχει και το υλικό της DC, έμοιαζε αδύνατο να διατηρηθεί ο προγραμματισμός και επήλθαν αλλαγές που θα ισχύσουν ακόμα κι αν σε ένα μήνα υπάρξει μια καθοδική πορεία στους νέους νοσούντες.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

  1. Το Dune μεταφέρθηκε για τον Οκτώβριο του 2021, διάστημα πολύ μεγάλο, αν σκεφτεί κανείς πως η ταινία έχει ήδη δημιουργήσει buzz.
  2. Το No Time to Die, μια παραγωγή που έχει χορτάσει από αναβολές και ο πρωταρχικός προγραμματισμός την ήθελε να κυκλοφορεί τον Νοέμβριο του 2019, τελικά κατέληξε στον Απρίλιο του 2021 και ποιος ξέρει αν θα καταφέρει να κυκλοφορήσει και τότε.
  3. Το French Dispatch του Γουές Άντερσον έχει από καιρό αναβληθεί για το 2021, χωρίς να έχει ανακοινωθεί οριστική ημερομηνία, με την παραγωγή να φοβάται προφανώς ότι δεν θα ευοδώσει κάτι τέτοιο.
  4. Η νέα ταινία Batman με τον Ρόμπερτ Πάτινσον, του οποίου το trailer επίσης προκάλεσε πολλά θετικά σχόλια με την αισθητική του, από τον Ιούνιο του 2021 που ήταν να κυκλοφορήσει, μεταφέρθηκε 9 μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2022.

Σκοτεινή, ωμή, εκρήξεις παντού: Κρατήστε την ημερομηνία για την ταινία της δεκαετίας (Vid)

Παράλληλα, τόσο το Shazam 2 όσο και το Flash με την τελευταία παρουσία του Μπεν Άφλεκ ως Batman, έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2022 και τον Ιούνιο του 2023, ενώ το Black Adam με τον Ντουέιν Τζόνσον πήγε από τον Δεκέμβριο του 2021 στο κενό, με την DC να αναζητά ημερομηνίες ακόμα για το πού θα το χωρέσει.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως ακόμα κι αν το 2021 βρεθεί η λύση στον περιορισμό του κορωνοϊού, τα απόνερα του σε κινηματογραφικό επίπεδο θα φτάσουν μέχρι και το 2023 στο αισιόδοξο σενάριο…