Netflix
Βρείτε μας στο

Η 4η σεζόν του Ozark στο Netflix κυκλοφόρησε στις 17 Ιανουαρίου. Τα πρώτα 7 επεισόδια της για την ακρίβεια. Υπάρχουν ακόμα τόσα που θα κυκλοφορήσουν κατά καλοκαίρι μεριά. Και ξαφνικά το Netflix σπάει τον απαράβατο κανόνα και όλα αυτά που μας είχε συνηθίσει.

Έχοντας πλήρη απόσταση του τι ήταν το Netflix στις ΗΠΑ πριν συστηθεί και στις υπόλοιπες αγορές του κόσμου από το 2013 και μετά, ένα πράγμα ήταν σταθερό στη σχέση του μέσου θεατή με την πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή: κάθε σεζόν κυκλοφορούσε ολόκληρη.

Αυτό άλλαξε τη σχέση του καθενός από εμάς με τις αγαπημένες του σειρές. Από εκεί που υπήρχε αυτή η αγωνία για το επόμενο επεισόδιο, τώρα το επόμενο επεισόδιο μας περίμενε ζεστό ζεστό. Και ξαφνικά φτάσαμε να καταναλώνουμε ολόκληρους κύκλους μέσα σε ένα ή δύο 24ωρα, να πηγαίνουμε στην κάθε επόμενη σειρά και μόνο να καταναλώνουμε.

Στην ίδια πορεία με το Netflix πήγε και το Amazon Prime, όχι όμως στην ίδια απολυτότητα. Οι κανόνες όμως είναι για να σπάνε. Και στο Netflix βλέπουν τι συμβαίνει και δε μπορούν να μην αλλάζουν.

Δεν είναι μόνο οι τιμές που ανεβαίνουν προς τα πάνω για τις συνδρομές. Δεν είναι η πτώση της μετοχής στη Wall Street και το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στο χρηματιστήριο σε αυτόν τον πρώτο μήνα του 2022, με όλες τις big tech εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Netflix, έχουν απώλειες. Στην πλατφόρμα αυτές εκτιμήθηκε ότι θα μπορούσαν να φτάσουν στο πρώτο τρίμηνο του ’22 τα 45 δισεκατομμύρια!

Peacemaker: Από το Suicide Squad στην κάφρικα υπέροχη σειρά

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Το Netflix απλώνει σε κάθε μήνα τους δυνατούς τίτλους του

Ποια είναι λοιπόν η προσαρμογή του Netflix; Αυτό που είδαμε στο Ozark και νωρίτερα σε άλλες σειρές, όπως το La Casa de Papel. Οι σεζόν που είναι τελευταίες σε επιτυχημένα franchises, δεν κυκλοφορούν ολόκληρες, αλλά τεμαχισμένες σε δύο μέρη με απόσταση μηνών, για να διασφαλίσει η πλατφόρμα πως θα έχει σε κάποιους «αδύνατους» μήνες κάτι δυνατό που θα διατηρήσει και θα αυξήσει τους συνδρομητές.

Το 2021 δεν πήγε και πολύ καλά σε επίπεδο νέων παραγωγών για την πλατφόρμα. 4-5 ήταν τα πρότζεκτ που τα πήγαν καλά και αν δεν είχε εμφανιστεί από το πουθενά το Squid Game, τότε θα είχε ολοκληρωθεί μια μέτρια προς ζημιογόνα χρονιά για την πλατφόρμα.

Ας μην ξεχνάμε πως η αύξηση των συνδρομητών στο τελευταίο τρίμηνο ήταν μόνο 8.3 εκατομμύρια, δηλαδή 200.000 κάτω από τον στόχο των 8.5 και πιο χαμηλά από τους αντίστοιχους αριθμούς για την τετραετία 2017-2020.

Υπάρχει πια ζήτημα επιβίωσης. Οκ, όχι στη λογική που το αντιλαμβανόμαστε όλοι εμείς με τα μυαλά μας, αλλά στην κλίμακα που ισχύει αυτό για επιχειρηματικούς κολοσσούς.

Το Netflix πέρασε πολλά το 2021 μαζί με την υπόθεση Chapelle και το canceling της trans κοινότητας. Είδε την Disney να γιγαντώνει το κανάλι της με τις τόσες σειρές. Βλέπει HBO Max και Amazon να έχουν επενδυτές από πίσω με μεγαλύτερο πορτοφόλι.

Όλα αυτά κάνουν επιβεβλημένη τη διασφάλιση του κάθε μήνα. Πώς θα γίνει αυτό; Με το σπάσιμο των σεζόν. Ποιος μπορεί να εξηγήσει γιατί είναι part 1 και part 2 κι όχι απλά σεζόν 4 και σεζόν 5 στο Ozark; Δεν υπάρχει κάποια σαφής νοηματική διαφοροποίηση από σεζόν σε σεζόν, ώστε να πεις ότι το τάδε επεισόδιο ολοκληρώνει την ιστορία. Είναι μόνο η χρονική απόσταση πια.

Είναι ένα παιχνίδι σημαινόντων και σημαινόμενων. Και δεν θα αργήσει η εποχή που το Netflix θα βάζει τα επεισόδια να κυκλοφορούν ανά δυάδες κάθε εβδομάδα. Ήδη με το Snowpiercer ακολούθησε μια τέτοια πειραματική διαδικασία. Εξάλλου, το φθινόπωρο που θα έρθει το Lord of The Rings: The Rings of Power, που θα κυκλοφορεί ένα επεισόδιο τη βδομάδα, θα πρέπει να αντιτάξει το Netflix κάτι αντίστοιχο. Κι αυτό το κάτι μπορεί να είναι σχετικό με το Squid Game.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash/ Thibault Penin