The Northman: Ένας Βίκινγκ εκδικείται σε ένα σεξπηρικό στόρι που φτιάχνει μια απίστευτη ταινία
Βρείτε μας στο

Είναι μια από τις ταινίες που όλοι μιλούσαν γι΄αυτήν. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε μέχρι μετά το τέλος των γυρισμάτων, με τους ηθοποιούς να κάνουν λόγο για μια εμπειρία που τους άλλαξε τη ζωή και την πορεία. Αυτό είναι το The Northman.

Ο Ντέιβ Έγκερς, σκηνοθέτης που μας έδωσε το The Lighthouse, μια ταινία που κατασπαράζει τα μύχια του θεατή, δεν διαφοροποίησε τον στόχο του με το The Northman. Κατάφερε πάλι το ίδιο διαπλέκοντας στην αφήγηση του μύθου τις δικές του κολασμένες σκέψεις.

Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ ήθελε πώς και τι να κάνει αυτή την ταινία και το πλήρωμα του χρόνου τον έφερε μπροστά στον Έγκερς, ώστε αυτό το όραμα που είχε, να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η ταινία μας μεταφέρει στη Βόρεια Ευρώπη, στα εδάφη των Βίκινγκς, όπου εκτυλίσσεται ένας σεξπηρικός μύθος. Ο Άμλεθ βλέπει τον θείο του, Φενγκ, να σκοτώνει τον πατέρα του και βασιλιά, τον Άρβαντιλ, μπροστά στα μάτια του, ενώ διατάζει να τον κυνηγήσουν για να τον σκοτώσουν κι αυτόν.

We Own This City: Αν θεωρείς το The Wire την κορυφαία σειρά του 21ου αιώνα, τότε πού να δεις αυτό που φέρνει το HBO

Ο Άμλεθ διαφεύγει και ως μικρό παιδί μπαίνει στην άγρια θάλασσα, μέσα σε μια βάρκα και ορκίζεται να πάρει εκδίκηση. Μερικά χρόνια μετά, ο Άμλεθ είναι ένας θεόρατος άνδρας, ένας αρκουδόλυκος, ο Μπγιόρνγουλφρ, και βρίσκει την ευκαιρία του να φτάσει στην Ισλανδία, όπου έχει καταφύγει ο θείος του με τη μητέρα του και τον στρατό του.

Αφού πρώτα κερδίσει την εμπιστοσύνη του θείου του, που δεν γνωρίζει περί ποίου πρόκειται, αφού πριν τόσα χρόνια είχε ενημερωθεί πως ο Άμλεθ πέθανε στη θάλασσα, θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο του. Είναι ένα σχέδιο με τρία στάδια: θα εκδικηθώ για σένα Πατέρα, θα σε σώσω Μητέρα, θα σε σκοτώσω Φενγκ. Μόνο που μαθαίνει μια διαφορετική ιστορία από τη Μητέρα του, την Γκούντρουν.

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Σοκαρισμένος από την αλήθεια, ο Άμλεθ φαίνεται να καταλήγει στην απόφαση να πάρει την Όλγκα, τη Σλάβα μάγισσα και σκλάβα που γνώρισε και ερωτεύτηκε και να πάνε να ζήσουν μακριά. Όμως σύντομα βλέπει πως η μοίρα θα τον κυνηγάει μέχρι να την αντιμετωπίσει.

2,5 ώρες απόλυτης έντασης και βίας: Μην χάσεις το πολωνικό έπος που κατέκτησε το Netflix (Video)

Έχοντας όλα τα επικολυρικά χαρακτηριστικά των Βίκινγκς, το The Northman ασπάζεται με την πιο ωμή χρήση το αποτρόπαιο, το βίαιο, το βάναυσο. Δεν φείδεται στο αίμα και τις σκηνές που αφορούν μαχαιρώματα και ξαντεριάσματα και παραδίδει στον θεατή τις δικές του αλληγορίες.

Σε αντίθεση με το τέλος που είχαν οι αρχαίες τραγωδίες, στα σκανδιναβικά παραμύθια η κάθαρση του πρωταγωνιστή επιτυγχάνεται με έναν άλλο τρόπο. Υπάρχει κι εδώ το αναπόδραστο της μοίρας και η συνδιαλλαγή με τους Θεούς, υπάρχει η επαφή με τον χρησμό και το θείο, αλλά οδηγεί σε ένα επόμενο στάδιο.

Προετοιμάζει μάλιστα τον θεατή για την λύτρωση που έρχεται και γίνεται ξεκάθαρο πως ένας κύκλος αίματος που έχει ανοίξει, θα πρέπει να ολοκληρωθεί με αίμα και πάλι. Ένα πολύ συγκεκριμένο αίμα.

Από το χρώμα της εικονας μέχρι την εναλλαγή των λήψεων από την κάμερα του Ντέιβ Έγκερς, το The Northman είναι μια από τις ταινίες που καθώς τις βλέπεις, σου προκαλούν ανοίγματα μέσα σου. Σπρώχνουν τα όργανα σου, τα οστά σου, το εσωτερικό σου σώμα προς τα έξω.

Crimes of the Future: Κυκλοφόρησε το πρώτο trailer για την ταινιάρα που γυρίστηκε στην Ελλάδα

Και αυτό το βιώνουν και οι ηθοποιοί που καταβυθίζονται στην προσωπική τους κόλαση. Είναι ορατή η υπέρβαση που κάνουν. Ο Ίθαν Χοκ εμφανίζεται για 15-20 λεπτά στην ταινία και όμως συγκλονίζει. Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ μπορεί να μην είναι τόσο τρομακτικά καλός, αλλά ερμηνεύει με μια περισσότερη σωματικότητα παρά εκφραστικότητα προσώπου.

Είναι μια ταινία για τη ζωή των Βίκινγκς το The Northman, αλλά και για τα δεσμά της Θεάς Τύχης, του προδιαγεγραμμένου που εμφανίζεται την κατάλληλη στιγμή.

Ο Ντέιβ Έγκερς έχει στήσει μια πολύ δύσκολη αφήγηση που δεν είναι απλό για τον θεατή να την προσλάβει, να την κατανοήσει και αναλύσει. Και γι΄αυτό η ταινία πέφτει ελάχιστα χαμηλότερα από τον πήχη που είχε τοποθετηθεί ούτως ή άλλως πολύ ψηλά. Αλλά δεν παύει να είναι το The Northman μια ταινία υψηλού επιπέδου.