Μονόδρομος το Σάββατο: Δες απόψε την οσκαρική ταινία του Netflix που σε ρουφά και σε τρελαίνει (Vid)
Βρείτε μας στο

Έχουν περάσει 5 χρόνια από την τελευταία συμμετοχή του Ντάνιελ Ντέι Λιούις σε ταινία. Σε αυτή την καριέρα 35 ετών, ο Αμερικανός ηθοποιός πήρε 3 Όσκαρ. Ένα εξ αυτών οφείλεται στον Πολ Τόμας Άντερσον και την ταινία There Will Be Blood που θα βρεις στο Netflix.

Πρόκειται για μια ταινία που βρίσκεται στην ίδια συνομοταξία με το No Country For Old Men. Έχει άφθονο αμερικάνικο νότο, έχει έναν χαρακτηριστικό παράφροντα χαρακτήρα κι έχει στοιχεία που θυμίζουν έντονα την λογοτεχνία του Κόρμακ ΜακΚάρθι και τον Ματοβαμμένο Μεσημβρινό.

Το There Will Be Blood μας μεταφέρει στην Αμερική των τελών του 19ου αιώνα και αρχών του 20ου αιώνα, κάπου στο Νέο Μεξικό, εκεί όπου ο Ντάνιελ Πλέινβιου ξεκινάει τη δική του επιχείρηση εξόρυξης πετρελαίου και θέλει να γίνει ο κυρίαρχος ενός παιχνιδιού που μόλις εκείνη την περίοδο αρχίζουν όλοι να βλέπουν πως μπορεί να χτίσει αυτοκρατορίες.

Ο Πλέινβιου έχει ιμπεριαλιστικές τακτικές και αγοράζει διαρκώς οικόπεδα οικογενειών στην πολιτεία, πείθοντας τους για τους σκοπούς του, κρύβοντας το potential που έχει το κάθε οικόπεδο. Μόνο ο Ιλάι Σάντει καταλαβαίνει τι γίνεται με τις εξορύξεις και διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο ως αντάλλαγμα, ήτοι 10.000 δολάρια για την εκκλησία όπου διακηρύσσει.

Μόνο ένας έχει αρνηθεί στον Πλέινβιου και του κόβει στη μέση όλη την έκταση, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται με τα έργα εξόρυξης και να επιστρατεύει τακτικές καταπάτησης και απειλών για να κερδίζει και το εναπομείναν κομμάτι γης.

Η τύχη όμως του γυρίζει την πλάτη και μετά από διάφορα στραβά, σε συνδυασμό με την ρήξη ανάμεσα σε εκείνον και τον Ιλάι που καταλήγει στο ανελέητο χτύπημα στο κεφάλι με μια κορίνα του μπόουλινγκ, το όραμα του Πλέινβιου πάει στράφι σε ένα σημείο που μαθαίνει στον γιο του τα κατατόπια αυτής της βιομηχανίας.

Το There Will Be Blood έχει μια απίστευτη αποτύπωση της σκαιότητας της εποχής και της περιοχής, έχει μια σκηνοθετική επέκταση και αναδίπλωση που μόνο ο Πολ Τόμας Άντερσον ξέρει να κάνει και έχει, σαφώς, δύο από τις σπουδαιότερες ερμηνείες του 21ου αιώνα.

Κι αν τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις τον περίμεναν τότε αρκετοί, ο Πολ Ντέινο σκίζει τον ουρανό με τον τρόπο που υποδύεται τον Ιλάι και ήταν αυτή η ερμηνεία που του έδωσε το λίπασμα για να γίνει ο Γρίφος στο νέο Batman.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Αυτή η ταινιάρα διάρκειας 158 λεπτών ήταν για τους μισούς η καλύτερη του 2007 στην Αμερική. Οι άλλοι μισοί έλεγαν το No Country For Old Men.

Εσείς, τι λέτε;