There will be blood
Βρείτε μας στο

Έχουν περάσει 5 χρόνια από την τελευταία συμμετοχή του Ντάνιελ Ντέι Λιούις σε ταινία. Σε αυτή την καριέρα 35 ετών, ο Αμερικανός ηθοποιός πήρε 3 Όσκαρ. Ένα εξ αυτών οφείλεται στον Πολ Τόμας Άντερσον και την ταινία There Will Be Blood που σαρώνει στο Netflix.

Πρόκειται για μια ταινία που βρίσκεται στην ίδια συνομοταξία με το No Country For Old Men. Έχει άφθονο αμερικάνικο νότο, έχει έναν χαρακτηριστικό παράφροντα χαρακτήρα κι έχει στοιχεία που θυμίζουν έντονα την λογοτεχνία του Κόρμακ ΜακΚάρθι και τον Ματοβαμμένο Μεσημβρινό.

Το There Will Be Blood μας μεταφέρει στην Αμερική των τελών του 19ου αιώνα και αρχών του 20ου αιώνα, κάπου στο Νέο Μεξικό, εκεί όπου ο Ντάνιελ Πλέινβιου ξεκινάει τη δική του επιχείρηση εξόρυξης πετρελαίου και θέλει να γίνει ο κυρίαρχος ενός παιχνιδιού που μόλις εκείνη την περίοδο αρχίζουν όλοι να βλέπουν πως μπορεί να χτίσει αυτοκρατορίες.

Ο Πλέινβιου έχει ιμπεριαλιστικές τακτικές και αγοράζει διαρκώς οικόπεδα οικογενειών στην πολιτεία, πείθοντας τους για τους σκοπούς του, κρύβοντας το potential που έχει το κάθε οικόπεδο. Μόνο ο Ιλάι Σάντει καταλαβαίνει τι γίνεται με τις εξορύξεις και διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο ως αντάλλαγμα, ήτοι 10.000 δολάρια για την εκκλησία όπου διακηρύσσει.

Μόνο ένας έχει αρνηθεί στον Πλέινβιου και του κόβει στη μέση όλη την έκταση, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται με τα έργα εξόρυξης και να επιστρατεύει τακτικές καταπάτησης και απειλών για να κερδίζει και το εναπομείναν κομμάτι γης.

Η τύχη όμως του γυρίζει την πλάτη και μετά από διάφορα στραβά, σε συνδυασμό με την ρήξη ανάμεσα σε εκείνον και τον Ιλάι που καταλήγει στο ανελέητο χτύπημα στο κεφάλι με μια κορίνα του μπόουλινγκ, το όραμα του Πλέινβιου πάει στράφι σε ένα σημείο που μαθαίνει στον γιο του τα κατατόπια αυτής της βιομηχανίας.

Στριμάρει ήδη: Το αστυνομικό του Netflix που έχει χαλάσει κόσμο δεν χάνεται απόψε (Vid)

Το There Will Be Blood έχει μια απίστευτη αποτύπωση της σκαιότητας της εποχής και της περιοχής, έχει μια σκηνοθετική επέκταση και αναδίπλωση που μόνο ο Πολ Τόμας Άντερσον ξέρει να κάνει και έχει, σαφώς, δύο από τις σπουδαιότερες ερμηνείες του 21ου αιώνα.

Κι αν τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις τον περίμεναν τότε αρκετοί, ο Πολ Ντέινο σκίζει τον ουρανό με τον τρόπο που υποδύεται τον Ιλάι και ήταν αυτή η ερμηνεία που του έδωσε το λίπασμα για να γίνει ο Γρίφος στο νέο Batman.

Αυτή η ταινιάρα βρίσκεται στο Netflix από την Παρασκευή και είναι στο Νο3 στα ελληνικά trends στην κατηγορία των ταινιών, αλλά είναι βέβαιο πως μετά απ΄αυτό το κείμενο, θα πιάσει και την κορυφή, γιατί, όχι να το παινευτούμε, αλλά είμαστε trend setters, κάτι που απέδειξε και το Power of The Dog που κάπου στα μέσα Φεβρουαρίου μπήκε στα trends 2.5 μήνες μετά την κυκλοφορία του στο Netflix, αφού πρώτα διαβάστηκε από 613.494 αναγνώστες.

Κάτι μας λέει ότι θα συμβεί το ίδιο και με το There Will Be Blood δεδομένης της ποιότητας που έχει αυτή η ταινία διάρκειας 158 λεπτών που ήταν για τους μισούς η καλύτερη του 2007 στην Αμερική. Οι άλλοι μισοί έλεγαν το No Country For Old Men.

Εσείς, τι λέτε;