Manchester By The Sea
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Δες το απόψε: Η ταινία του 2016 που αποθεώθηκε, αλλά ο πρωταγωνιστής της επικρίθηκε

Όταν εμπλέκεται η υποκριτική με τα άσχημα καμώματα της πραγματικής ζωής
Menshouse Team

Πώς γίνεται ένας ηθοποιός να βρίσκει προσωπική δικαίωση και ανταμοιβή για τους κόπους ετών, αλλά στο τέλος να μη μπορεί να το απολαύσει γιατί τον κράζει το μισό Χόλιγουντ; Με την ταινία Manchester By The Sea γίνεται και παραγίνεται.

Είναι το έτος 2016 προς 2017 και στην Αμερική βρίσκονται στις πρώτες εβδομάδες του Ντόναλντ Τραμπ. Στα Όσκαρ του 2017, ο Jimmy Kimmel δίνει ρεσιτάλ.

Εκείνη τη σεζόν υπάρχουν στις υποψηφιότητες 3 ταινίες που πάνε για να τα σαρώσουν όλα. Το La La Land, το Moonlight και το Manchester By The Sea.

Τα πρώτα δύο ενεπλάκησαν στη γκάφα του Γουόρεν Μπίτι με τη λάθος ανακοίνωση στο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας της χρονιάς αυτής. Το τρίτο ευτύχησε να ανταμείψει δίχως ήξεις αφήξεις τον δημιουργό και σκηνοθέτη του, το Κένεθ Λόνεργκαν, για το πρωτότυπο σενάριο, και τον πρωταγωνιστή του, Κέισι Άφλεκ, για την ερμηνεία.

Ήταν τότε που ο Άφλεκ είχε αντιπάλους για το Όσκαρ Ά Ανδρικού τον Ράιαν Γκόσλινγκ του La La Land και τον Ντενζέλ Ουάσινγκτον του Fences. Ο τελευταίος περίμενε πώς και πώς να ανακοινωθεί το όνομά του και ήταν έτοιμος να σηκωθεί να βγάλει ευχαριστήριο λόγο. Εν τέλει, ο Άφλεκ ήταν νικητής, ο Ντενζέλ ενοχλήθηκε και στο Twitter μιλούσαν όλοι για τις κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης που βάραιναν τον Άφλεκ.

Μέσα σε τέτοιο κλίμα το Manchester By The Sea πιστοποίησε πως ήταν μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, με τον Λόνεργκαν να παραδίδει ένα δραματικό στόρι που δεν βασιζόταν στην πρόκληση της ταύτισης, αλλά στην πλήρη ευαισθητοποίηση του θεατή μέσα από το στόρι της μεγάλης απώλειας.

Για 81 λεπτά θα είσαι στην τσίτα: Η αγωνιώδης περιπέτεια που δεν θα σε αφήσει να πάρεις ανάσα στο Disney+

«Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά

Στο Manchester By The Sea ο Άφλεκ υποδύεται τον Λι Τσάντλερ, έναν όχι ιδιαίτερα επιτυχημένο επαγγελματικά τύπο που αποφασίζει να φύγει από τη δουλειά του επιστάτη που έχει σε διάφορα κτήρια στη Βοστόνη και να επιστρέψει στο Μάντσεστερ, το μέρος όπου μεγάλωσε και ζει η οικογένεια του, ένα ψαροχώρι στην ουσία, μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Αιτία γι΄αυτή την απόφαση είναι ο θάνατος του αδερφού του, ο οποίος αφήνει πίσω του τον γιο του τον Πάτρικ. Ο Λι και ο Πάτρικ θα πρέπει να γίνουν οικογένεια, όμως δεν είναι μόνο ο δεύτερος που αντιμετωπίζει μια απώλεια. Και ο Λι φέρει μια κηλίδα στο παρελθόν του και πρακτικά έχει πάψει να ζει.

Το ερώτημα που θέτει ο Λόνεργκαν είναι το εξής: πώς αντέχεις να ζήσεις με το εαυτό σου όταν κάποιος δικός σου έχει πεθάνει και αναρωτιέσαι μόνο γιατί σου επετράπη από τη μοίρα να ζήσεις;

Ο Λι και ο Πάτρικ επιδίδονται σε μια ψυχική χειραφέτηση μέσα από τις δηκτικά κωμικές ατάκες που ανταλλάσσουν και μέσα από τη μουντή εικόνα που αποτυπώνει το Μάντσεστερ, βγαίνει μια ακτίνα αισιοδοξίας πως οι άνθρωποι που μένουν πίσω, με κάποιον τρόπο καταφέρνουν να αντέξουν την ύπαρξή τους και να προχωρήσουν με μια, έστω επιφανειακή, κανονικότητα.

Τα σκοτεινά σημεία στο παρελθόν του Λι και ο τρόπος που ο Λόνεργκαν τα αποκαλύπτει στον θεατή, είναι η μηχανή που κινεί όλη την ταινία. Το Manchester By The Sea είναι μια αποτύπωση της διαχείρισης του ατομικού τραύματος και καταφέρνει εκ των υστέρων να γίνει και επίκαιρη στην αμερικανική κοινωνία του 2017.

 

* Μπορείς να δεις το Manchester By The Sea στο ANT1+, όπου θα βρεις πλήθος δυνατών τίτλων σε μια μεγάλη ταινιοθήκη.