The Gray Man
Βρείτε μας στο

Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Με το που τελείωσε το Stranger Things, η 4η σεζόν του, πριν από 20 μέρες, ήμασταν πολλοί στο μεταίχμιο να καταργήσουμε τη συνδρομή στο Netflix. Ήρθε όμως το The Gray Man να μας τραβήξει προς τα πίσω.

Σε μια στιγμή επιφοίτησης, το The Gray Man των αδερφών Ρούσο (ο Άντονι και ο Τζόι είναι στην παραγωγή, ο Τζόι παίρνει τα credits της σκηνοθεσίας), ήρθε να μας ρίξει λίγη στάχτη στα μάτια για να μην κάνουμε το απονενοημένο διάβημα και πατήσουμε cancel subscription με επ΄αόριστον διάρκεια.

Σε αντίθεση με όσα θα διαβάσεις αλλού ή με τις βαθμολογίες που έχει η ταινία σε IMDB και Rotten Tomatoes – γιατί τόσο χαμηλά ρε παιδιά; – εδώ θα διαβάσεις όσα ακριβώς ένιωσα βλέποντας την.

Ναι, αν περιμένεις ότι θα δεις κάτι το συνταρακτικό, κάτι λάθος έχει πάει με τις προσδοκίες σου. Και δε φταίε το The Gray Man γι΄αυτό. Είναι μια ταινία δράσης και αυτό που υπόσχεται να κάνει deliver, το κάνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Είναι επίσης βέβαιο πως ο αθεράπευτος έρωτας μου για τους Κρις Έβανς, Άνα ντε Άρμας, Ράιαν Γκόσλινγκ, Μπίλι Μπομπ Θόρντον (με αυτή τη σειρά), δε με κάνει και τον αντικειμεικότερο των κριτών για την ταινία.

Όταν τη δεις πάντως, δε νομίζω να είσαι πιο κοντά στο αρνητικό. Πιστεύω ότι κάπου θα συναντηθούμε και θα βρούμε έναν τόπο συνάντησης.

Δες το απόψε: Η ταινία του 2016 που αποθεώθηκε, αλλά ο πρωταγωνιστής της επικρίθηκε

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Τι είναι το The Gray Man; Η ιστορία ενός κατάδικου για τη δολοφονία του πατέρα του, τον οποίο ένας ανώτατος στη CIA εκτιμά για τις ικανότητες του και θέλει να τον στρατολογήσει, με αντάλλαγμα τη μειωμένη θητεία του στη φυλακή.

Ο Ντόναλντ Φιτζρόι βλέπει στον Sierra 6 (κωδικό όνομα και μοναδικός αριθμός στην ομάδα των The Gray Man που έχει φτιάξει), το απόλυτο όπλο στα χέρια της υπηρεσίας. Αυτό το όπλο θα κληθεί να σκοτώσει ένα πρώην όπλο, τον Sierra 4, όμως αυτό το πλάνο θα πάει λάθος για τον επικεφαλής Ντένι Καρμάικλ που έχει φουλ καταλερωμένη τη φωλιά του ο μπαγαπόντης.

Οι δύο Sierra μονομαχούν σώμα με σώμα, ο 6 σκοτώνει τον 4, αλλά ο 4 πριν ξεψυχήσει, του λέει πως ο Καρμάικλ είναι διεφθαρμένος και του δίνει ένα drive, μια μικρούτσικη δισκέτα, που έχει όλες τις πληροφορίες για τις δόλιες και under the table πράξεις του Καρμάικλ.

Με το που απλώνει το χέρι του ο Sierra 6, ξέρει ότι έχει γίνει ο επόμενος στόχος της υπηρεσίας. Επειδη όμως δεν πρόκειται για κάποιον που τον βγάζεις εύκολα από το κάδρο, θα κληθεί να τον κυνηγήσει ο θεόμουρλος Λόιντ Χάνσεν που κάνει όλων των ειδών τα βασανιστήρια για να αποσπάσει πληροφορίες για τον Καρμάικλ και τον Γέρο, ο οποίος δεν εμφανίζεται σε αυτή την ταινία – το The Gray Man θα πάει σίγουρα για άλλες δύο ταινίες.

Σφυροκόπημα 155 λεπτών: Δες απόψε την ταινία του Τομ Χάρντι που κοντράρει το Rocky του Σταλόνε (Vid)

Σε αυτό το κυνηγητό, ο Sierra 6 θα αποκτήσει σύμμαχο την άρτι σε παύση πράκτορα Ντάνι Μιράντα και μαζί θα φτάσουν ως την Πράγα κι από κει ως την Κροατία για να αντιμετωπίσουν τον Λόιντ.

Ο τελευταίος έχει πιάσει αιχμαλώτους τον Φιτζρόι και την ανιψιά του Κλερ, την οποία ο Sierra 6 προστάτευε για χρόνια και έχει δώσει όρκο να μην πάθει κανένα κακό.

Από τη σκηνή στη Βιέννη, όπου ο Sierra 6 πέφτει θύμα ενός ανθρώπου που πίστευε ότι μπορεί να εμπιστευτεί*, μέχρι το φινάλε, το The Gray Man έχει μια δράση εφάμιλλη του Extraction, ταινίας των Ρούσο που αποθεώθηκε γι΄αυτό της το στοιχείο, φέρνει λίγο σε Baby Driver στην ταχύτητα της εξέλιξης μιας σκηνής και στην εναλλαγή των λήψεων και είναι η καλύτερη εκδοχή ενός action movie.

Ειδικά η σκηνή στην Πράγα είναι μια πολύ δύσκολη για κινηματογράφιση σκηνή, απαιτεί τρομερό συγχρονισμό και το αποτέλεσμα είναι λες κι έχει βγει από την πραγματικότητα. Συνολικά οι σκηνές δράσης και μάχης δεν έχουν κάτι να τους προσάψεις, κάτι μη «αληθινό». Κι αυτό το αποτέλεσμα δε βγαίνει εύκολα.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ, η Άρμας, ο Κρις Έβανς, αλλά και οι παρατρεχάμενοι, όπως ο Ντανούς, έχουν κάνει αφάνταστα υπέροχη δουλειά σε αυτό το κομμάτι.

Δεν έχω κάτι άλλο να πω για να σε πείσω να το δεις. Όχι ότι χρειάζεται και ιδιαίτερη πειθώ. Είπαμε…Με τέτοιο καρέ στο καστ, με τον Κρις Έβανς να έχει αυτό το μύστικο μουστάκι και τον Γκόσλινγκ αυτό το περιμετρικό γένι, δεν ξέρω τι άλλο θες για να δεις το The Gray Man.

Ίσως βέβαια με αυτόν τον επίλογο να έγινα εγώ λίγο Gray Man χωρίς το r.

* Στην ταινία συμμετέχει για μια σκηνή και ο Βάγκνερ Μόουρα, ο ηθοποιός από τη Βραζιλία που γνωρίσαμε ως Εσκομπάρ στο Narcos. Εδώ βέβαια, δεν τον ανα-γνωρίζουμε καθόλου. Πρέπει να είσαι πολύ πολύ καλός φυσιογνωμιστής ή να γνωρίζεις εντελώς το καστ, για να καταλάβεις ότι αυτός ο τύπος στη φωτογραφία, είναι ίδιος με τον τύπο με το μπυροκοίλι.

120 λεπτά γεμάτα δράση και ταχύτητα: Το Netflix δικαιολογεί τα λεφτά του με αυτή την ταινία