φακές
Βρείτε μας στο

Όταν είμαστε μικρά παιδιά και στην πορεία μας προς την ενηλικίωση, περνάμε από διάφορα στάδια αντοχής προς διάφορες γεύσεις. Και αυτό που συμβαίνει συνήθως, είναι να σιχαινόμαστε στα 15 μας ό,τι λατρεύουμε στα 25 μας. Όπως εγώ με τις φακές.

Πρόκειται για το φαγητό που ποτέ, όσο είμαστε ανώριμοι και αφελείς, δε μας γεμίζει το μάτι. Είναι το φαγητό που το σνομπάρουμε. Γυρνούσαμε από το σχολείο κάτι Τετάρτες, που η γιαγιά μπορεί να νήστευε και να τις έκανε και δίχως λάδι, και βλέπαμε νερουλές φακές στο πιάτο, οπότε σχετικά λογικά τις αποφεύγαμε και παίρναμε τηλέφωνο τη μαμά να μας αφήσει να φάμε πατάτες τηγανητές.

Και στην πορεία, αυτό που συνέβη με τις φακές, έγινε και με άλλα φαγητά. Με τις μπάμιες. Με το σπανακόρυζο. Με τα φασολάκια. Γενικώς, μεγαλώνουμε στην Ελλάδα μαθαίνοντας πως έχει αξία μόνο το γεύμα που περιλαμβάνει κρέας.

Ζούμε όμως πια στον 21ο αιώνα. Δε χρειάζεται καν να διαβάσετε εμένα ή κάποιον άλλο που απλώς γράφει την άποψη του. Ρωτήστε τον πιο μέτριο διατροφολόγο και θα σας πει ό,τι και το 101% των διατροφολόγων σε όλο τον κόσμο.

Οι φακές, το σπανάκι και τα φασολάκια είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον οργανισμό σου. Από κάθε άποψη. Ξέρεις για παράδειγμα ότι οι φακές και το edamame – έτσι λένε το πράσινο φασόλι στην Ιαπωνία – έχουν την μεγαλύτερη απορρόφηση πρωτεΐνης με 18 και 17 γραμμάρια ανά μερίδα;

Αυτομάτως, έχεις μια καθαρή επιλογή τροφής δίχως υδατάνθρακα, με φυσικό λίπος, με φυτικές ίνες, με πρωτεΐνη, άρα δεν παχαίνεις και δίνεις στους μυς σου ένα τεράστιο όπλο.

Επιπλέον, οι φακές λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε ο οργανισμός να έχει χαμηλότερη απορρόφηση στη ζάχαρη, ενώ λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τους, μειώνεται ο ρυθμός με τον οποίο απελευθερώνεται ενέργεια στο αίμα. Αυτό βελτιώνει το ζάκχαρο στο αίμα και ελέγχει την πείνα, αφού οι ίνες τους προκαλούν την αίσθηση της πληρότητας.

Θες κι άλλα; Γιατί οι φακές πραγματικά τα έχουν όλα. Τονώνουν για παράδειγμα τις αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, αντιικές και αντιφλεγμονώσεις λειτουργίες, προστατεύουν την καρδιά, βοηθούν τον σταθερό καρδιακό ρυθμό με το σίδηρο και τη βιταμίνη Β1 και ελέγχουν την πίεση και την χοληστερόλη  χάρη στο ποτάσιο, τις ίνες και το φολικό οξύ.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Τέλος, οι φακές είναι πλούσιες σε προβιοτικά, άρα μετά από ένα γεύμα θα δεις ότι η λειτουργία της πέψης γίνεται άρτια και ενισχύονται τα πολύτιμα βακτήρια του εντέρου που συμβάλλουν στην υγεία μας, όπως την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μετά απ΄όλα τα παραπάνω, δεν ξέρω τι άλλο χρειάζεσαι για να περάσεις γρηγορότερα στο στάδιο που οι φακές είναι ένα από τα 2-3 αγαπημένα σου πιάτα. Αν δε τις συνδυάσεις με ρύζι και τις κάνεις κοκκινιστές ή τις βάλεις σε σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλα ή ρεβύθια και λάχανο-καρότο-πιπεριά, θα έχεις ένα υπερπλούσιο και χορταστικό γεύμα.

Αν οι σκέτες φακές είναι ο Αμπράμοβιτς, τότε μαζί με τα παραπάνω υλικά είναι ο Ίλον Μασκ.

Ας μην ξεχνάμε ότι το όνομα τους είναι σαν spoiler. Αν το κάνεις break down τότε είναι «fuck yes», δηλαδή πανηγυρίζεις όταν τις τρως και είναι και γευστικές κι όχι αλάδωτες όπως τις έκανε η γιαγιά σου.

* Φωτογραφία: Unsplash/James Sutton