Τρελαίνουν και τους ξένους: Τα 2 ελληνικά παραδοσιακά γλυκά που μπήκαν στα 50 καλύτερα του κόσμου

Και ποιος μπορεί να τους αντισταθεί.

Η γαστρονομία της Ελλάδας πολύ συχνά καταλαμβάνει πολύ υψηλές θέσεις στις παγκόσμιες λίστες διαφόρων εξειδικευμένων σάιτ και οδηγών και αυτήν την φορά δύο πασίγνωστα και πεντανόστιμα γλυκά είχαν την τιμητική τους καθώς κατάφεραν να μπουν στην 50άδα με τα καλύτερα γλυκά του κόσμου.

Τη λίστα του με τα 50 καλύτερα γλυκά και επιδόρπια στον κόσμο δημοσίευσε ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas. Η αρχική λίστα είχε τουλάχιστον 100 γλυκά από χώρες όλου του πλανήτη, με τους ανθρώπους του γαστρονομικού οδηγού να τα βαθμολογούν και να προκύπτει η λίστα με τα 50 καλύτερα

Πρώτες, με την καλύτερη βαθμολογία 4,7 στη λίστα βρίσκονται οι αγαπημένες γαλλικές κρέπες ενώ στη δεύτερη θέση, το όχι και τόσο γνωστό στο ελληνικό κοινό βραζιλιάνικο κέικ bombocado.

Το queso helado από το Περού είναι ένα γλυκό που θυμίζει παγωτό και κατάφερε να βρεθεί στην τρίθη θέση παγκοσμίως ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ιταλικό τιραμισού. Η βασίλισσα των γλυκών Γαλλία έχει και δεύτερο γλυκό στην πεντάδα, το περίφημο κρεμ μπρουλέ που συγκέντρωσε 4,6/5.

Τα δύο ελληνικά γλυκά τα οποία κατάφεραν να μπουν στην 50άδα είναι και τα δυο παραδοσιακά, είναι και τα δυο αγαπημένα και πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων και των τουριστών στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία αλλά και τις κουζίνες των σπιτιών.

Πρώτο από τα δύο, φτάνοντας στην τιμητική 34η θέση του κόσμου βρίσκεται το απόλυτο γλυκό των γιορτών των Χριστουγέννων και όχι μόνο, τα μελομακάρονα. Το γλυκό που κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα και ευθύνεται κατά μεγάλο βαθμό στα εξτρά κιλά των εορτών.

«Αν και πιστεύεται ότι προέρχονται από την αρχαία Φοινίκη, τα μελομακάρονα είναι σήμερα ένα τυπικό ελληνικό χριστουγεννιάτικο κέρασμα. Αυτά τα νόστιμα σιμιγδαλένια μπισκότα αρωματίζονται παραδοσιακά με μέλι, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, ελαιόλαδο και μερικές φορές κονιάκ. Αμέσως μετά το ψήσιμο, τα μελομακάρονα περιχύνονται με σιρόπι μελιού και στη συνέχεια πασπαλίζονται με αλεσμένα καρύδια. Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια άλλη ελληνική απόλαυση που ακούει στο όνομα φοινίκια αναφέρεται σε ένα ελαφρώς διαφορετικό επιδόρπιο, που τηγανίζεται περιστασιακά και σερβίρεται χωρίς καρύδια, σήμερα και τα δύο ονόματα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά», γράφει αναλυτικά το Taste Atlas για τη γλυκιά λιχουδιά των Χριστουγέννων.

Λίγο πιο κάτω, τρεις μόλις θέσεις μακριά από τα μελομακάρονα, στην 37η θέση βρίσκεται ο βασιλιάς των κρεμωδών γλυκών, το γαλακτομπούρεκο. Ένα γλυκό που συνδυάζει την μαλακή κρέμα με τα τραγανά φύλλα και το σιρόπι που τα δένει όλα μαζί.

«Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό επιδόρπιο αποτελείται από πολλά φύλλα που πασπαλίζονται με λιωμένο βούτυρο και συνδυάζονται με μια ελαφριά κρέμα σιμιγδαλιού. Όταν ψηθεί και κρυώσει καλά, η ζύμη περιχύνεται παραδοσιακά με το ζαχαρούχο σιρόπι πορτοκαλιού, επιτρέποντας στις στρώσεις να απορροφήσουν τις γεύσεις και να μετατρέψουν το γαλακτομπούρεκο σε μια απαλή, βελούδινη απόλαυση. Αυτό το ελληνικό κλασικό γλυκό βρίσκεται συνήθως σε ζαχαροπλαστεία και παραδοσιακές ταβέρνες σε όλη τη χώρα», έγραψε το Taste Atlas για το λαχταριστό γαλακτομπούρεκο.