Elon Musk
Βρείτε μας στο
Tech

Ορόσημο της ανθρώπινης εξέλιξης: Ο Έλον Μασκ δεν δέχεται «όχι» ούτε στο αδιανόητο εγχείρημα για εποικισμό του Άρη

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη δεν έγινε τέτοιος από ένα... καπρίτσιο. Θέλει να χωρίσει την ανθρώπινη Ιστορία στο «πριν και μετά» της δικής του εποχής

Ο Έλον Μασκ είναι τα τελευταία χρόνια το πιο πολυσυζητημένο όνομα. Αν δεν υπήρχε ο πόλεμος στην Ουκρανία να φέρει τον Ζελένσκι στο προσκήνιο, θα μιλούσαμε για το όνομα με τις περισσότερες αναφορές στη Google και στα social το 2021.

Από τη μία η κόντρα του με τον Τζεφ Μπέζος και η πρωτιά στους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, με προσωπική περιουσία πάνω από 200 δισ. δολάρια και από την άλλη η πρόσφατη περίπτωση του Twitter.

Ο Έλον Μασκ δείχνει να πραγματώνει το όραμά του και όσοι τον έχουν συναναστραφεί, κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που δεν θα δεχτεί ποτέ το «όχι» ως απάντηση και θα λειτουργήσει με τρόπο κυκλωτικό και υποχθόνιο για να καταφέρει να πείσει ανθρώπους να προχωρήσουν με τις επιθυμίες του.

Αυτό το έχουν καταλάβει για τα καλά μέχρι και στη NASA, βλέποντας την SpaceX, την εταιρεία του που εκτοξεύει πυραύλους στο διάστημα και έχει λύσει τα χέρια της διαστημικής υπηρεσίας ως προς τη μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δουλειά που τους έκαναν οι Ρώσοι ως πέρσι με τις κάψουλες Σογιούζ.

Αν το Twitter είναι μέρος ενός επίγειου ψηφιακού οράματος – ακόμα δεν το έχει εξαγοράσει και προχθές έκανε λόγο για πάγωμα των διαδικασιών – τότε ο διαστημικός περίπατος και ο εποικισμός του Άρη, είναι ο μίτος του οράματος του για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Το πείραμα της Ελευθερούπολης: Η πόλη- θαύμα των 7000 εκλεκτών κατοίκων δικαίως τρομάζει τον κόσμο

Δεν είναι κάποια εσχατολογία, αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένο πως ο τρόπος που λειτουργεί το διάστημα, θα φέρει σε περίπου 500 εκατομμύρια χρόνια τον γαλαξία μας σε θερμοκρασίες τόσο υψηλές, ώστε δε θα μπορεί να επιβιώσει ζωή στον πλανήτη Γη. Αυτό γιατί ο Ήλιος θα διαστέλλεται με κατάληξη σε 1 δισ. χρόνια να εκραγεί.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Το βλέμμα του Μασκ φτάνει ως εκεί και ακόμα παραπέρα. Θέλει να θέσει τις βάσεις για να ξεκινήσει η περιπλάνηση της ανθρωπότητας στο διάστημα, είτε μέσα σε ειδικά οχήματα είτε σε νέους πλανήτες που θα τη φιλοξενήσουν.

Και πρέπει αυτό να ξεκινήσει άμεσα και από τον Άρη, ώστε σιγά σιγά να πηγαίνουμε όλο και πιο μακριά στον γαλαξία μας, να φτάσουμε κοντά στη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στις εσχατιές του, να την ερευνήσουμε και να δούμε αν μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα shortcut για άλλους γαλαξίες και σύμπαντα.

Ο Μασκ πάντοτε έλεγε ότι η ανθρωπότητα θα μπορούσε να έχει χτίσει αποικία στον Άρη από τη δεκαετία του ’70, από τότε που πάτησε στη Σελήνη, όμως ο Ψυχρός Πόλεμος και τα πυρηνικά φόβισαν τους πάντες και έστρεψαν το βλέμμα τους στο έδαφος και όχι ψηλά.

Γι’ αυτό εδώ και μια δεκαετία περίπου επιχειρεί να θεμελιώσει το πλάνο του για να γίνει μια αρχή. Μια αρχή που μπορεί να συμβεί ακόμα και εντός της τρέχουσας δεκαετίας. Άλλωστε, ο στόχος του είναι να υπάρχει μια λειτουργική αποικία ως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Πριν από τον αποικισμό του Άρη, ο Μασκ θέλει να εκπαιδεύσει την ανθρωπότητα στο διάστημα. Έτσι, τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ανακοινωθεί πως η SpaceX θα εντατικοποιήσει τις εμπορικές πτήσεις της προς το διάστημα, σε ύψος μεγαλύτερο απ’ αυτό που βρίσκεται ο διαστημικός σταθμός και θα επιχειρήσει εμπορικούς διαστημικούς περιπάτους, δηλαδή με αστροναύτες που δεν εργάζονται για κρατική διαστημική υπηρεσία.

Το πρόγραμμα Polaris Dawn περιλαμβάνει προς το παρόν τρεις επανδρωμένες πτήσεις με το Falcon 9 και την κάψουλα Dragon, με το φθινόπωρο του 2022 να είναι πιθανώς το ξεκίνημα αυτού του μεγαλεπήβολου σχεδίου. Σίγουρα ο Μασκ και η SpaceX αναμένουν και τα ευρήματα του James Webb Telescope που θα ξεκινήσουν να έρχονται από τον Ιούνιο.

Οι αποστολές του Polaris Dawn θέλουν να αποδείξουν ότι η SpaceX είναι η εταιρεία που πρέπει να εμπιστευτεί η NASA για τα επόμενα βήματα της ανθρωπότητας. Όσοι συμμετέχουν στις 3 πτήσεις, θα βρεθούν για 5 μέρες στο διάστημα, θα πετάξουν στην υψηλότερη τροχιά που έχει κάνει άνθρωπος πάνω από τη Γη, θα τεστάρουν την επικοινωνία μέσω laser ανάμεσα στο διαστημικό σκάφος και τον δορυφόρο Starlink και θα επικυρώσουν την ανθεκτικότητα των στολών της SpaceX που σχεδιάστηκαν για περισσότερη δραστηριότητα.

Επιπλέον, μέσα απ’ αυτές τις πτήσεις, θα ελεγχθεί και το σύστημα υποστήριξης ζωής των στολών. Μετά απ’ αυτό η SpaceX θα θέσει σε λειτουργία το Starship, που θα μεταφέρει αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης.

Όλα τα παραπάνω καταθέτουν όσα θέλει να πετύχει ο Έλον Μασκ. Μια πιθανή ερμηνεία είναι πως έχει διαβάσει πολλά βιβλία του 20ου αιώνα που μιλούσαν για μια παγκόσμια και κεντρική διακυβέρνηση της ανθρωπότητας με δυστοπικό ύφος και δε θα μας ξάφνιαζε αν το όνειρο του είναι να γίνει ότι και ο Φορντ στον Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο του Χάξλι: ο ένας και μοναδικός Θεός, το ορόσημο της ανθρώπινης εξέλιξης, το πριν και το μετά, ο νέος Χριστός!

* Φωτογραφία: Unsplash/SpaceX