AI τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη έτοιμη να κυριαρχήσει: Ο τρόμος με το Chat GPT και το κύμα απολύσεων στο Big Tech

They are rising...

Ξέρετε ποια είναι η πιο συχνή είδηση που ακουγόταν στο τέλος του 2022 και συνεχίζει να ακούγεται; Πάντοτε μετά το Survivor προφανώς. Είναι το κύμα απολύσεων στον τομέα των big tech  και η επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη, που θα την γράφουμε AI στη συνέχεια.

Από τη στιγμή που το Twitter πέρασε στα χέρια του Elon Musk, ο κόσμος της τεχνολογίας βιώνει ένα από τα μεγαλύτερα κύματα απολύσεων στην ιστορία, με τους τριγμούς στη Silicon Valley να είναι πολύ μεγάλοι.

Μετά το Twitter, ακολούθησαν, Meta, Google, Microsoft και Amazon, που τελείωσαν με συνοπτικές διαδικασίες 5ψήφιο αριθμό υπαλλήλων τους.

Συνολικά, σε σχεδόν 1.000 εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας, το 2022 κατέγραψε πάνω από 154.000 απολύσεις, ενώ ήδη σε 20 μέρες στο 2023, έχουν απολυθεί 26.000 άνθρωποι.

  • Google: 12.000
  • Meta: 11,000
  • Microsoft: 10.000
  • Amazon: 10.000
  • Cisco: 4,100
  • Carvana: 4.000
  • Twitter: 3.700

Στα παραπάνω νούμερα, θα προστεθούν και οι από μέρες ανακοινωμένες απολύσεις που θα κάνουν τρεις εταιρείες.

  • Amazon: 8.000
  • Salesforce: 8.000
  • Coinbase: 950

Η πιο απλή αιτιολογία για αυτό το φαινόμενο, είναι η πανδημία και οι απώλειες εσόδων ή οι κοσμογονικές αλλαγές στο retail και το e-commerce, με τον κόσμο να αγοράζει πλέον online σχεδόν τα πάντα.

Δεν είναι όμως αυτή η πραγματικότητα. Ένα πολύ πιο βασικό κομμάτι της αφορά στις επενδύσεις που έχουν κάνει όλες οι εταιρείες του big tech σε άλλα πεδία, ιδίως στο ΑΙ. Κι είναι ένα πεδίο που θέλουν να το στηρίξουν και δείχνει αυτό που πρόκειτια να συμβεί στο μέλλον.

Πέρσι τέτοια εποχή η ανησυχία υπήρχε για το Metaverse και την μετατροπή της αναλογικής πραγματικότητας σε εικονική. Τώρα, ο φόβος αφορά στο AI και στην αντικατάσταση των ανθρώπων από τις μηχανές, για να το θέσουμε με τον απλοϊκό και «μπαρμπαδίστικο» τρόπο που το λέγαμε το 2000 όταν βλέπαμε το Terminator.

Το τότε έχει γίνει τώρα και είναι πιο εδώ από ποτέ.

Μια είδηση που έκανε τον γύρο του διαδικτύου και αναλύθηκε αρκετά, αφορά στο Chat GPT, μια τεχνητή νοημοσύνη που έχει προσεγγίσει όσο ποτέ άλλοτε τον ανθρώπινο τρόπο σκέψης. Μπορείς να της δίνεις εντολές και να τις εκτελεί με τρόπο που δεν ομοιάζει σε μηχανή.

Πρόκειται για ένα δημιούργημα της OpenAI, που θέλησε να φτιάξει ένα πρόγραμμα απόκρισης που να εκτελεί εντολές και να πραγματοποιεί διαλόγους.

Έτσι, το Chat GPT είναι το πρώτο τόσο πιστό πρόγραμμα που μπορεί: να γράψει μουσική, να φτιάξει ένα έργο τέχνης, να αντιγράψει την τέχνη, να γράψει ποίηση και λογοτεχνία, να λύσει εξισώσεις μαθηματικών και φυσικής, να εξηγήσει ψυχολογικά και κοινωνικά φαινόμενα, να συγκρίνει προϊόντα, να συνομιλήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο στα αγγλικά, να υποκαταστήσει πραγματικά πρόσωπα. Bingo!

Στην Αμερική μιλούν για ένα εργαλείο που δυνητικά θα μπορούσε να καταλύσει τη Δημοκρατία όπως τη γνωρίζουμε, αφού θα μπορούσαν να του παραγγελθούν άρθρα γνώμης και να τα συντάξει κατά πλειάδες, άρα να ασκήσει πολιτική πίεση και να διαμορφώσει άποψη στον μέσο ψηφοφόρο.

Πριν το GPT υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα άπειρα chat bots που επιχειρούν να υποκαταστήσουν την πραγματικότητα.

Όμως, το Chat GPT είναι η πιο άρτια εκδοχή. Και η δική του ύπαρξη, οδήγησε τις μεγάλες εταιρείες, όπως τη Google και τη Meta να επισπεύσουν τις διαδικασίες για τις δικές τους AI εκδοχές.

Εκτός από τέτοια chat bots, υπάρχουν και εφαρμογές chat-bots, όπως το Historical Figures, το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να συνομιλήσεις, είτε γραπτώς είτε προφορικώς, με προσωπικότητες που έχουν πεθάνει, ακόμα και με τον Χίτλερ! Συνολικά με πάνω από 20.000 νεκρές ή ζωντανές προσωπικότητες.

Μέσα σε μερικές εβδομάδες, αυτό που φανταζόμασταν ως «επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης», έχει πάρει διαστάσεις απροσδόκητες και μένει να φανεί αν θα είναι και ανεξέλεγκτες. Για παράδειγμα, στο Historical Figures μπορεί να δούμε να αλλοιώνεται η ιστορία και νεοναζί να αποκαλούν ως πραγματικά facts τις απαντήσεις που θα δίνει ο AI Χίτλερ.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της «συζήτησης» με τον Ράινχαρντ Χάιντριχ, έναν από τους αξιωματικούς του Χίτλερ και ενορχηστρωτής του Ολοκαυτώματος, ο οποίος «απάντησε» πως μετανιώνει για το Ολοκαύτωμα. Κάτι που δεν ειπώθηκε ποτέ από τον ίδιο όσο ζούσε.

Απ΄αυτό αντιλαμβάνεται κανείς πως μπορεί μια AI συζήτηση να χρησιμοποιηθεί στον πολιτικό λόγο ως πραγματική και να μην έχουν όλοι τη δυνατότητα να κατανοήσουν πού είναι το ψέμα και πού η αλήθεια.

Αν ασπαζόμασταν μια θεωρία που θέλει την ανθρωπότητα σε 5-6 αιώνες να έχει κατακτήσει ένα ανώτερο επίπεδο νόησης και να έχει αναθέσει την παραγωγικότητα στο AI, τότε το μονοπάτι προς αυτή την εποχή, θα είναι, μάλλον, πολύ επώδυνο.

* Φωτογραφίες: Unsplash/Deepmind