Λες και είναι ακόμα Αύγουστος: Στο νησί που βουλιάζει από κόσμο και τον Σεπτέμβρη, όσοι πάνε τώρα βγαίνουν διπλά κερδισμένοι
Βρείτε μας στο

Κάπου στις αρχές του καλοκαιριού, ίσως και λίγο πιο πριν, είχε κυκλοφορήσει μια είδηση πως είναι ένα από τα πιο φιλόξενα μέρη στον κόσμο. Φυσικά, στην Ελλάδα η φιλοξενία είναι ίδιον μας, οπότε το να λέμε για ένα νησί πως ηγείται σε αυτό, σημαίνει πολλά ή και τίποτα.

Δεν υπάρχει κάποιο φιλοξενόμετρο για να μπορέσουμε να το επιβεβαιώσουμε, αλλά μπορούμε να πούμε σίγουρα πως η Σύρος είναι ένα νησί όπου δεν θα σου λείψει ούτε η φιλοξενία, ούτε το καλό φαγητό, ούτε η ηρεμία.

Θα μπορούσε άνετα να είναι μια συμπρωτεύουσα. Είναι ένα νησί που κερδίζει από την εγγύτητά του στην Αττική, αφού από τον Πειραιά μέσα σε 4 ώρες είσαι εκεί, ο Πρίντεζης το έχει αναβαθμίσει εδώ και μια δεκαετία κοντά με το Aegean Ball, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε δει και ωραίες επενδύσεις σε ιστορικά κτήρια, για να γίνουν ξενοδοχειακές μονάδες, χωρίς όμως να χάνουν τον χαρακτήρα τους, χωρίς να αλλοιώνουν την ταυτότητα του νησιού.

Όποιος βρέθηκε φέτος στη Σύρο και περπάτησε την Ερμούπολη, είχε να το λέει πως είδε ένα νησί διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά στο κομμάτι της εστίασης, στις επιλογές του καλού φαγητού, υπήρξε πολλαπλασιασμός το καλοκαίρι του 2024.

Αυτό συνέβη όχι μόνο γιατί υπήρξαν καινούργιες προσθήκες στο line-up, αλλά και γιατί οι σταθερές αξίες είχαν αναβαθμισμένα μενού, νέες προσεγγίσεις.

Το παράξενο με τη Σύρο είναι πως, ενώ πρόκειται για ένα μεγάλο νησί, που είναι εύκολος προορισμός, οι παραλίες της δεν αναφέρονται σχεδόν ποτέ. Σε όλα τα αφιερώματα, ειδικά σε ξένα μέσα, θα δεις Μήλο, θα δεις, Κρήτη, θα δεις κάθε πιθανό νησί, φέτος είδαμε και την Κίμωλο, αλλά οι παραλίες της Σύρου είναι άγνωστες.

Πρέπει να έχεις πάει 3-4 φορές στο νησί για να τις ξέρεις. Εκτός από τον τραγουδισμένο Γαλησσά δηλαδή, γνωρίζεις το Κίνι, το Δελφίνι ή τις Αγκαθωπές; Ή τη Βάρη και το Αχλάδι που έχουν μια ιδιαίτερη ομορφιά; Κάτι έχει πάει λάθος με το μάρκετινγκ εδώ. Ή είναι τόσο δυνατά τα άλλα στοιχεία του νησιού, ώστε οι παραλίες να επισκιάζονται.

Όπως το φαγητό. Μαζί με τη Σίφνο κοντράρονται για την πρωτιά στις Κυκλάδες. Αν βρεθείς στη Σύρο, θα πας στα Βαπόρια για να φας πρωινό/brunch, είτε στις Πλοές είτε στη Βραζιλιάνα των Πετραλώνων. Κέρδισε εντυπώσεις φέτος και το Ρεβάνς που είναι νέα άφιξη. Θα πιεις τον καφέ σου στο Armadillo ή στο Epta Syros. Θα πας για γλυκό στον Αθυμαρίτη και παγωτό στο Django.

10άρι με τεχνική και φαρμακερό αριστερό: Ο Έλληνας που εντυπωσίασε Σίτι, Μίλαν και Άγιαξ ίσως είναι το επόμενο asset της Εθνικής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 10άρι με τεχνική και φαρμακερό αριστερό: Ο Έλληνας που εντυπωσίασε Σίτι, Μίλαν και Άγιαξ ίσως είναι το επόμενο asset της

Μετά, θα πας για ταβερνοκατάσταση στην ταβέρνα του Μήτσου στην Αληθινή, στο Στεάδι και στον Λυγερό, στην ταβέρνα του Λιλή στο Αχλάδι και στο Μικράκι. Είτε μετά το μπάνιο σου είτε μεσημεράκι αν βαριέσαι να πας για μπάνιο.

Τα καλύτερα όμως έρχονται εδώ. Γιατί όταν υπάρχει το υπέροχο εστιατόριο Hygge, δε γίνεται να συζητήσουμε για κάτι άλλο.

Πέραν του Hygge, να πας σίγουρα για φαγητό στο Περί Τίνος και στο εστιατόριο Elexis του φρέσκου ξενοδοχείου Argini, που ανήκει στην κατηγορία αυτών που αναφέραμε παραπάνω.

Πολύ καλές επιλογές εκτός κέντρου, είναι το Ono Concept, το Αλλού Γυαλού και το ιδιαίτερο μεζεδοπωλείο Maison de Meze.

Για σουβλάκι και κρεατοκατάσταση, επιλέγεις το Χύμα και Τσουβαλάτα που έχει και vegan σουβλάκι ή το Γνήσιον, για κάρβουνα και σούβλες θα πας στο Πεύκο, στον Μανούσο και το Μελτέμι.

Και μετά, το βράδυ, ο προορισμός είναι ένας, το Theosis Bar, ένα από τα πιο ξακουστά στις Κυκλάδες και στο Αιγαίο, με πολύ καλά κοκτέιλ. Άλλες καλές επιλογές είναι το Mousoutou και το Della Suda.

Το πιο σημαντικό είναι πως η Σύρος αυτή την περίοδο έχει τιμές που δεν τις βρίσκεις πουθενά στις Κυκλάδες τον Αύγουστο, με τιμές σε καλά ξενοδοχεία που ξεκινάνε από τα 400 ευρώ για 4 βράδια τα 2 άτομα. Και τα ακτοπλοϊκά είναι στα 90 ευρώ. Άρα, με περίπου 300 ευρώ το άτομο συν ό,τι ξοδέψεις εκεί, περνάς ζάχαρη. Και με λιγότερη πολυκοσμία. Και με άνεση στις παραλίες.

Σύρε, το λοιπόν, προς Σύρο, ειδάλλως θα σου τα σούρουμε!

* Photo credits: Maria Kourtesi/Unsplash