Lawrence
Βρείτε μας στο
Oscar 2018

Από τον Crowe στην Lawrence: Hθοποιοί που πήραν Oscar με την πρώτη

Δεν κωλυσιέργησαν καθόλου. Έπνιξαν τον αντίπαλο από το πρώτο σφύριγμα.

Σε μια πεντάδα ηθοποιών όπου βρίσκονται θρύλοι με χιλιόμετρα πορείας, το να πιστεύεις ότι ο νικητής θα είναι ένας πρωτόβγαλτος πιτσιρικάς εμπεριέχει δόση τρέλας. Αλλά ο Timothee Chalamet είναι από τους λίγους που μπορούν να βάλουν δύσκολα στα φαβορί Lewis και Oldman. Η περίπτωση του θυμίζει αυτή του Jean Dujardin. Ξενόγλωσση ταινία, πολλοί την χαρακτήρισαν την καλύτερη της περασμένης χρονιάς, είναι και Γάλλος. Είναι όμως και πολύ νέος. Σε αυτό θυμίζει τον Eddie Redmayne. Ο Chalamet μας κίνησε την περιέργεια να αναζητήσουμε όσους έκαναν αυτό που ετοιμάζεται να πετύχει. Να πάρουν δηλαδή το Oscar στην πρώτη τους απόπειρα. Από το 2000 και μετά, 11 το πέτυχαν στις δύο κατηγορίες πρωταγωνιστικού ρόλου. Πρώτος ο Russel Crowe, τελευταία η Brie Larson. Η Jennifer Lawrence όμως είναι εκείνη που βρήκε τη διάρκεια χάρη στο βραβείο.

Στις 4 Μαρτίου θα δούμε αποκλειστικά στα κανάλια Cosmote TV αν ο κύριος Chalamet θα βρίσκεται σε τούτη τη λίστα από του χρόνου.

Russell Crowe

Το Gladiator είναι μια ταινία απ΄αυτές που αποτέλεσαν το επίκεντρο κινηματογραφικού ενδιαφέροντος τη χρονιά που βγήκαν. Ο Russell Crowe αναδείχτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πήρε το αγαλματάκι με την πρώτη του διεκδίκηση.

Adrien Brody

Θυμάται κανείς τον Adrien Brody σε κανένα αξιόλογο έργο από το 2003 και μετά; Μόνο πολλοί ψαγμένοι-καμμένοι τύποι. Γιατί από το The Pianist κι έπειτα, ο Brody δεν έχει να επιδείξει έστω κάτι που να προσεγγίζει αυτή τη διάκριση. Θα τον έλεγες και διάττοντα αστέρα αν δεν είχε ένα τόσο μεγάλο ταλέντο. Ας μην ξεχνάμε ότι εκείνο το βράδυ κατατρόπωσε τα 3 ιερά τέρατα του ανδρικού σινεμά. Daniel Day Lewis, Jack Nicholson και Michael Caine.

Hilary Swank

Εδώ έχουμε μια περίπτωση που δεν υπάρχει όμοια της στην Ιστορία του Σινεμά και σίγουρα του Χόλιγουντ. Δύο υποψηφιότητες έχει στην καριέρα της η Swank. Μία για το Million Dollar Baby προφανώς και μια προγενέστερη που λίγοι θυμούνται. Το Boys Don’t Cry. Πόσα Oscar πήρε; Μα και τα 2. 100% επιτυχία για την Swank που ετοιμάζει το τρίτο της χτύπημα.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Charlize Theron

Το Monster ήταν η συστατική της επιστολή στα υψηλά κλιμάκια της βιομηχανίας. Δεν ήταν πολλοί αυτοί που είχαν εκτιμήσει πριν την Charlize. Η συγκεκριμένη ταινία της έκανε πολλαπλό καλό μιας και δεν την εισήγαγε ως μια σέξι τύπισσα που ποντάρει στην εξωτερική της εμφάνιση. Την καθιέρωσε ως μια όμορφη γυναίκα που είναι ικανή να παίξει οποιονδήποτε κόντρα ρόλο.

Reese witherspoon

Σήμερα είναι μια αυτόφωτη γυναίκα και καλλιτέχνις. Παρά το γεγονός ότι η Nicole Kidman πήρε όλη τη δόξα με το Emmy και τη Χρυσή Σφαίρα, η Reese ορίζει την μοίρα της. Το κάνει από το 2014 με το Wild που ήταν η δεύτερη της υποψηφιότητα. Είναι σαφώς και μια από εκείνες τις ηθοποιούς που πολλοί λένε «είναι δυνατόν να έχει πάρει αυτή κι όχι ο τάδε;». Κι όμως γίνεται. Γιατί η Reese πέρασε κατά πολύ το potential της και κυνήγησε-κυνηγάει τις ευκαιρίες της μέχρι να τις κολλήσει στα σχοινιά.

Jean Dujardin

Ασπρόμαυρη ταινία και βωβός κινηματογράφος εν έτει 2012; Κι όμως γίνεται. Κι όχι απλώς γίνεται, αλλά πετυχαίνει. Η τέχνη για την τέχνη. Αυτό ήταν το The Artist. Ο Jean Dujardin κατάφερε με την ερμηνεία του κάτι που δεν το βλέπουμε συχνά. Να μπει σε κατηγορία των Oscar ως ηθοποιός σε ταινία μη αμερικάνικης παραγωγής. Κάτι αντίστοιχο με την Hupert πέρσι. Μόνο που ο Jean δεν αρκέστηκε στο να δώσει ένα απλό παρόν. Κατέκτησε και το βραβείο.

Jennifer Lawrence

Το υπερταλαντούχο κορίτσι της βιομηχανίας, η Jennifer Lawrence έδειξε εξ αρχής τα δόντια της. Οδηγός Αισιοδοξίας ή αλλιώς Silver Linings Playbook, υποψηφιότητα και κατευθείαν κατάκτηση. Σε ηλικία 21 ετών. Μόνο οι μεγάλες κυρίες των δεκαετιών του ’30, του ’50 και του ’60 έχουν αντίστοιχη εκκίνηση. Bardot, Joan Crawford, Hepburn, Bette Davis και λοιπές. Από τη στιγμή που ανέβηκε στη σκηνή και μέχρι να τελειώσουν τα πάρτυ η Lawrence φρόντιζε να βάζει «υπότιτλους» στην first shot νίκη της.

Lupita Nyong’o

Ο Brad Pitt και η Angelina Jolie βρήκαν ένα ακατέργαστο διαμάντι στο πρόσωπο της. Ήταν το 2013 που το 12 Χρόνια Σκλάβος μονοπώλησε τις κινηματογραφικές συζητήσεις. Μαζί με τον Ejiofor βρέθηκαν στις υποψηφιότητες. Προς διάψευση των προσδοκιών, η Lupita πήρε το Oscar σε αντίθεση με τον συμπρωταγωνιστή της. Βέβαια, 5 χρόνια μετά δεν έχει υπάρξει ρόλος της που να έκανε την Ακαδημία έστω να σκεφτεί την πιθανότητα της υποψηφιότητας της. Κι αυτό λέει πολλά για εκείνη, για τις επιλογές της και για το ζητάει μέσα από το Χολιγουντ. Σίγουρα και για τις ευκαιρίες που της έχουν παρουσιαστεί.

Matthew McConnaughey

Μέχρι το 2013 ο Matthew είχε ελάχιστους ως καθόλου θαυμαστές. Δεν ξέρω αν αυτοί που πίστευαν στο ταλέντο του ξεπερνούσαν τα δάχτυλα του χεριού και δεν ήταν συγγενείς του. Ώσπου ήρθε το Dallas Buyers και τον έστειλα στα ουράνια. Ο Matthew δεν έκανε ιδιαίτερα εξαντλητική εκμετάλλευση του Oscar εκείνης της χρονιάς κι αυτό είναι μια απορία που δεν ξέρουμε αν θα λυθεί κάποτε.

Eddie Redmayne

Ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα για τη συνέχεια του σινεμά. Μέλος της λεγόμενης βρετανικής «εισβολής» στα Oscar του 2015, ο Redmayne βρέθηκε χάρις στον Stephen Hawking στο πάνθεον της μιας βραδιάς κι έκανε γνωστό το όνομα του σε παγκόσμια κλίμακα.

Brie Larson

Πέρσι αρνήθηκε να δώσει συγχαρητήρια στον Casey Affleck για τη νίκη του. Οι παλιότερες κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση της έδωσαν τη θέληση να μην παραμερίσει τον χαρακτήρα του ανθρώπου για μια καταπληκτική ερμηνεία. Η Brie Larson είχε κι έχει κατακτήσει επάξια την όποια εκτίμηση υπάρχει προς το πρόσωπο της. Όχι μόνο σε ακτιβιστικό επίπεδο, αλλά και σε υποκριτικό. Το Room του 2016 ήταν η τέλεια περίπτωση για εκείνη. Το αποτέλεσμα την δικαίωσε.

* Η φετινή απονομή των Oscar θα μεταδοθεί στις 4 Μαρτίου από τα κανάλια της COSMOTE TV. Μέχρι τότε μπορείς να παρακολουθείς το αποκλειστικό κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD, όπου θα βρεις 85 οσκαρικές ταινίες που ξεχώρισαν και έλαβαν υποψηφιότητα ή κέρδισαν το χρυσό αγαλματίδιο.