Κιλιάν Εμπαπέ
Βρείτε μας στο

Ο Κιλιάν Εμπαπέ ήταν φανερό από το 2018 που έκανε το μεγάλο μπαμ, πως θα γίνει κάποια στιγμή το μήλον της Έριδος για τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά σωματεία στον πλανήτη. Μόνο που η προοπτική ήταν να το πετύχει αυτό όντας καβάλα σε κάποιο άλογο.

Η φετινή χρονιά, όπως και η περσινή, μάλλον αδιάφορες ήταν για τον Γάλλο, αφού το μόνο που κατάφερε ήταν να σκοράρει κατά ριπάς στη Ligue 1. Στο κύπελλο και στο Τσάμπιονς Λιγκ επωμίστηκε το μερίδιο της αποτυχίας μαζί με τον Νεϊμάρ και τον Μέσι που κατάφεραν να αποκλειστούν από τη Ρεάλ και ενώ είχαν κερδίσει 1-0 στο Παρίσι και προηγούνταν με 1-0 στο Μπερναμπέου.

Από εκείνο το ματς, της ανατροπής, είχε ξεκινήσει η έντονη φημολογία πως ο Εμπαπέ έκλεισε στη Μαδρίτη ένα ντιλ με τη Ρεάλ για να βρίσκεται εκεί από την επόμενη σεζόν με ηγεμονικό συμβόλαιο.

Μέχρι πριν από 10 ημέρες αυτό το ντιλ ήταν έτοιμο να ανακοινωθεί και να επικυρωθεί. Κι αυτό θα συνέβαινε αν η Παρί δεν αποφάσιζε να κάνει ξεκάθαρο στον κόσμο του ποδοσφαίρου πως είναι το ευρωπαϊκό Κατάρ, τα ευρωπαϊκά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Είναι δηλαδή ένας ποδοσφαιρικός προορισμός που πάνε μεγάλα ονόματα της προπονητικής και του ποδοσφαίρου για να γεμίσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό με πολλά εκατομμύρια, να φύγουν για λίγο από την πίεση του πρωταθλητισμού, να ξελαμπικάρουν και μετά να επανέλθουν.

Ας μην μένουμε στις εικασίες. Τόμας Τούχελ και Ουνάι Έμερι έφυγαν ως αποτυχημένοι και ταβερνιάρηδες από το Παρίσι και στην επόμενη και μεθεπόμενη σεζόν κατέκτησαν το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα με Τσέλσι και Βιγιαρεάλ.

Ο Μαουρίσιο Ποκετίνο πήγε ως ένας προπονητής με προοπτική να βρεθεί στο επίπεδο του Κλοπ, του Αντσελότι και του Γουαρδιόλα και τώρα οριακά δεν τον αποκαλούν ανίκανο ακόμα και ως διαχειριστή.

Euroleague: Η φάση που χάλασε όλη την ψυχολογία του Ολυμπιακού

Ο Κιλιάν Εμπαπέ υπέγραψε την «καταδίκη» του
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Αυτό που έχει φτιαχτεί στο Παρίσι, δεν είναι ομάδα. Είναι φιλικό προς τιμήν κάποιου σταρ του ποδοσφαίρου που μαζεύει όλους τους φίλους του, τα μεγάλα ονόματα, για να κάνουν την πλάκα τους.

Ένας υπερτιμημένος Ντοναρούμα στο τέρμα, ο κουρασμένος πια Σέρχιο Ράμος, ο ανούσιος Νεϊμάρ και ο Μέσι που ποδοσφαιρικά δεν έχει πια να προσφέρει και πολλά γι΄αυτό το επίπεδο. Μέσα σε αυτό το τσούρμο, ο Εμπαπέ θα μπορούσε να ξεχωρίσει σαν τη μύγα μες στο γάλα. Ή, θα μπορούσε να φύγει και να πάει αλλού. Όχι απαραίτητα στη Ρεάλ.

Σίγουρα όμως όχι κάπου που ο πρόεδρος του δίνει το ελεύθερο να φέρνει προπονητή της αρεσκείας του και να τον σουτάρει όποτε δεν του προσφέρει κάτι. Κατάρ και ΝΒΑ μαζί. Ο πρώτος Λεμπρόν του ποδοσφαιρού στην Ευρώπη. Αυτό είναι και επίσημα από προχθές ο Κιλιάν Εμπαπέ.

Ας αφήσουμε στην άκρη τα 300 εκατομμύρια μπόνους υπογραφής. Που δεν είναι για να τα αφήνεις στην άκρη, αλλά έστω ότι εδώ που έχει κατρακυλήσει το ποδόσφαιρο, το περιμένεις αυτό το ποσό.

Η εξουσία όμως που έχει στα χέρια του στο κλαμπ ο Εμπαπέ, κι ενώ εκεί υπάρχουν ο Νεϊμάρ και ο Μέσι, αποτελεί την πιο τρανή δήλωση πως η Παρί δεν ενδιαφέρεται να γίνει ένα ποδοσφαιρικό brand.

Θέλει να γίνει εταιρικό brand, θέλει να γίνει το απόλυτο εμπόρευμα. Θέλει να συνδεθεί με το Μουντιάλ στο Κατάρ, θέλει να έχει το σήμα της παντού στη Γαλλία. Ας μη συνοδευτεί ποτέ από τίτλους. Ένας τελικός Τσάμπιονς Λιγκ ήταν αρκετός το 2020.

Δεν πιστεύω ότι ο ίδιος ο Κελαϊφί περιμένει πια από την Παρί να πάει σε τελικό. Δεν πρέπει καν να τον νοιάζει ποιος θα είναι στον πάγκο. Ήδη ο Ζιντάν έριξε άκυρο γιατί δεν πρόκειται μετά από 3 κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ να πάει να γίνει το πιόνι ενός Κιλιάν Εμπαπέ.

Ναι, ο Εμπαπέ έχει την προοπτική. Αλλά τώρα πια, αυτή η προοπτική δεν είναι καν του είδους εκείνου που σε οδηγεί να μεγαλουργήσεις. Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ όχι Ροναλντίνιο, ούτε καν Μέσι ή Κριστιάνο, που τους έζησε ποδοσφαιρικά.

Σε τρία χρόνια ο Εμπαπέ θα είναι εξαιρετικά απίθανο να αξίζει τα λεφτά που του έδωσε για το νέο συμβόλαιο η Παρί. Θα έχει πετύχει ελάχιστα στην καριέρα του και κατά βάση ατομικά. Για σπουδαίες διακρίσεις της ομάδας του, ούτε λόγος.

Και έτσι πρέπει να συμβεί. Να τιμωρείται αυτός ο σύλλογος για την ύβρη που διαπράττει προς το ποδόσφαιρο. Είναι άλλο να αγοράσεις παιχταράδες και να πας να φτιάξεις μια dream team κι άλλο να καταργείς την ιεραρχία σε μια ομάδα, το ίδιο το άθλημα.

Όπως θα τιμωρηθεί η Παρί, έτσι να τιμωρείται και ο Κιλιάν Εμπαπέ με διαρκείς αποτυχίες γιατί αυτή η νοοτροπία που έδειξε, το ότι δεν ξεκαθάρισε στην Παρί πως τα λεφτά δεν είναι το ζήτημα – γιατί τελικά ήταν τόσο απλό, τα λεφτά ήταν το ζήτημα – δεν καταλήγουν με κανέναν τρόπο σε επιτεύγματα άξια αναφοράς στο μέλλον.

* Φωτογραφία: Instagram/Mbappe