Το τελειωτικό χτύπημα της επιστήμης: Τα 3 είδη καρκίνου που νικά το εμβόλιο που βγαίνει το 2024
Βρείτε μας στο

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια τα οποία υπόσχονται ότι θα χτυπήσουν μια από τις ασθένειες που προκαλούν διαχρονικά τρόμο στην ανθρωπότητα –τον καρκίνο.

Τα νέα που έρχονται από την επιστημονική κοινότητα φέρνουν έναν νέο αέρα αισιοδοξίας στην τεράστια μάχη της ιατρικής με τον καρκίνο. Πλέον, με την τεχνολογία των εμβολίων τύπου m-RNA να είναι διαθέσιμη αλλά και δοκιμασμένη, υπάρχει η εκτίμηση ότι θα αναπτυχθούν τέτοια ικανά να καταπολεμήσουν την «επάρατη» νόσο.

Ουσιαστικά αυτή η εξέλιξη έρχεται ως απάντηση ακόμη και για τους αρνητές του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού αφού θα βασιστούν πάνω στην ίδια ιδέα, με ανάλογο τρόπο δράσης.

Μάλιστα, τα εμβόλια που αναμένεται να είναι διαθέσιμα ακόμη και μέσα στο 2024, θα έχουν την ιδιαιτερότητα ότι θα είναι προσωποποιημένα, αφού θα προσαρμόζονται επακριβώς στο πρόβλημα και στις ξεχωριστές περιπτώσεις καρκίνου που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής, καθώς θα επιτευχτεί η ενεργοποίηση του ανοσολογικού συστήματος, ώστε αυτό να επιτεθεί στον καρκίνο μέσω της έκφρασης νέου αντιγόνου.

Τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους αφορούσαν στον καρκίνο του παγκρέατος. Κατά την διάρκεια του Αμερικανικού Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο ανακοινώθηκε ότι το 50% των ασθενών που έλαβαν το προσωποποιημένο εμβόλιο παρέμεναν υγιείς 18 μήνες μετά την χειρουργική επέμβαση, χωρίς να επανεμφανίζουν καρκίνο.

Στην παρούσα φάση θεωρείται εφικτή η παραγωγή εμβολίων για είδη καρκίνου που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση με το ανοσολογικό σύστημα, όπως είναι το μελάνωμα, ο καρκίνος του νεφρού, ο καρκίνος του πνεύμονα, αλλά μελλοντικά υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα είναι δυνατή η αντιμετώπιση πολύ περισσότερων. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της επιστήμης απέναντι σε έναν εχθρό που μέχρι πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε ανίκητος. 

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας