Από την Κίνα ως τα Εμιράτα: Γιατί όλος ο κόσμος θέλει νερό απ’ αυτό το χωριό της Κρήτης;

Από τις παρυφές του Ψηλορείτη στην κορυφή του κόσμου!

Εκτός από τις εντυπωσιακες παραλίες της, για τις οποίες είναι φημισμένη, η Κρήτη διαθέτει μια ιδιαίτερης ομορφιάς ενδοχώρα, με άγρια τοπία, επιβλητικά βουνά, φαράγγια και γραφικά χωριά με ανθρώπους που διαιωνίζουν το μύθο του φιλόξενου και περήφανου νησιού.

Μία από τις περιοχές που πρέπει να αποτελεί SOS στο ταξιδιωτικό πρόγραμμα των επισκεπτών είναι και το κεφαλοχώρι Ζαρός, που βρίσκεται στο Δήμο Φαιστού, 45 χλμ. νότια του Ηρακλείου. Χτισμένο σε μια καταπράσινη κοιλάδα στους πρόποδες του Ψηλορείτη και σε υψόμετρο περίπου 400μ., το χωριό των περίπου 2.200 κατοίκων αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης από το 1987, οπότε και ο μικρός υδροβιότοπος της περιοχής, τον οποίο τροφοδοτούσε η πηγή Βοτόμου, μετατράπηκε σε μια υπέροχη τεχνητή λίμνη.

Το brand «Ζαρός» όμως δεν είναι ποια οικείο μόνο στους Κρητικούς και στους επισκέπτες του νησιού, αλλά σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου, από τον Καναδά έως την Κίνα και από τη Νότια Αφρική έως το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!

Αιτία φυσικά το πολυβραβευμένο φυσικό μεταλλικό νερό, το οποίο παράγεται στην περιοχή και σαρώνει σε πωλήσεις στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Το ιδιαίτερο με την περίπτωση της ΖΑΡΟΣ Α.Ε. είναι ότι πρόκειται για μια εταιρία λαϊκής βάσης, που χτίστηκε πάνω σε «σοσιαλιστικά» πρότυπα και αντέχει με αυτή τη μορφή, καταγράφοντας διαρκή ανέλιξη, εδώ και περίπου 40 χρόνια. Ξεκίνησε από πρωτοβουλία των κατοίκων του Ζαρού, οι οποίοι βλέποντας ότι είχαν μια αξιόλογη πηγή, δημιούργησαν την εταιρεία εμφιάλωσης το 1980.

Η ΖΑΡΟΣ Α.Ε. ανήκει κατά 44% στον Δήμο Φαιστού, ενώ το υπόλοιπο 56% ανήκει σε περίπου 1.050 μικρομετόχους, κατοίκους ή φορείς της ευρύτερης περιοχής του Ζαρού, κανείς ωστόσο από τους οποίους δεν διαθέτει μεγαλύτερο ποσοστό του 2,5%. Όταν συστάθηκε η επιχείρηση, ο δήμος είχε πάνω από το 65% της εταιρείας, ποσοστό που έπεσε μετά τον Καλλικράτη και την ενσωμάτωση του Ζαρού στο Δήμο Φαιστού.

Το σύνολο των παραγωγικών εγκαταστάσεων της εταιρείας βρίσκεται εγκατεστημένο έξω από τον Ζαρό του Δήμου Φαιστού στον νομό Ηρακλείου σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 19.000 τ.μ. Οι περισσότεροι από τους 70 υπαλλήλους της επιχείρησης είναι σχεδόν στο σύνολό τους κάτοικοι του χωριού, ενώ η διοίκηση ασκείται από το διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο μετέχη ο αντιδήμαρχος και τοπικοί παράγοντες, που έχουν ποσοστό στο μετοχικό σχήμα. «Ισως είμαστε η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που λειτουργεί με τέτοιου είδους σύνθεση», λέει ο γενικός διευθυντής της ΖΑΡΟΣ Χριστόφορος Παπαδημητράκης, που εργάζεται στην εταιρεία επί 19 χρόνια.

Το νερό προέρχεται από την πιστοποιημένη πηγή Αμάτι, που βρίσκεται στους πρόποδες του Ψηλορείτη και σε υψόμετρο 400 μέτρων. Κατεβαίνει με φυσική ροή από την πηγή –μια απόσταση 800 μέτρων– και ακολουθώντας διαδρομή μέσα από ανθρακικά πετρώματα, καταλήγει στη λεκάνη τροφοδοσίας. Από εκεί, και από βάθος 180 μέτρων μέσω σωληνώσεων, το νερό οδηγείται στο εργοστάσιο της ΖΑΡΟΣ Α.Ε., στο οποίο εμφιαλώνεται για να ταξιδέψει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε όλη τη διαδικασία, από την άντληση έως τη διάθεση του προϊόντος, δεν υπάρχει καμία παρέμβαση από ανθρώπινο χέρι και το νερό δεν υφίσταται καμία επεξεργασία.

Το φυσικό μεταλλικό νερό ZARO’S έχει βραβευθεί ως το καλύτερο εμφιαλωμένο νερό στον κόσμο για το 2017 και η αναγνώριση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία ανάπτυξη της τελευταίας διετίας.

Στον εν λόγω διαγωνισμό (27ο Berkeley Springs International Water Tasting) συμμετείχαν συνολικά περισσότερα από 600 νερά από όλο τον κόσμο και τα προϊόντα αξιολογήθηκαν από 12 κριτές, ανάμεσα στους οποίους διεθνούς φήμης γευσιγνώστες νερού, οι οποίοι έλαβαν υπόψη τους κριτήρια όπως οσμή, όψη, γεύση, επίγευση και υφή.

Η διαδικασία της αξιολόγησης διήρκεσε δύο ημέρες και πραγματοποιήθηκαν τέσσερις ξεχωριστές δοκιμές για κάθε νερό. Το νερό του Ζαρού χαρακτηρίζεται από άριστη φυσικοχημική και μικροβιολογική ποιότητα, από το υψηλό Ph και  ισορροπημένη αναλογία ασβεστίου και μαγνησίου. Απέσπασε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Εμφιαλωμένο Νερό», αφήνοντας στη δεύτερη θέση το νερό «Artesia» από τους περίφημους καταρράκτες Crystal τoυ Μίσιγκαν των ΗΠΑ και την τρίτη θέση το νορβηγικό Svalbaroi Polar Iceberg Water, που αποκαλείται και ως το «νερό των 100 ευρώ»!

Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2016, το ZARO’S είχε λάβει την κορυφαία διάκριση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το «Βραβείο Ανώτερης Γεύσης iTQi», που απονέμεται από το Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας iTQi των Βρυξελλών. Στην περίπτωση αυτή το κρητικό νερό αξιολογήθηκε από 30 κριτές, μέλη μεγάλου κύρους οργανισμών εστίασης στην Ευρώπη.

Το εντυπωσιακό με τις εξαγωγές του Ζαρού είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν χρειάζεται καν να απευθυνθεί η εταιρία σε νέες αγορές. Πάνε κατευθείαν οι πελάτες σε αυτήν. Αρκεί δηλαδή μια απλή δοκιμή για να επεκταθεί σε νέες χώρες, χωρίς καν να έχει ταξιδέψει σε αυτές. Οι εξαγωγές στο Ισραήλ ξεκίνησαν όταν ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας είχε πάει για διακοπές στην Κρήτη και στο ξενοδοχείο όπου διέμενε δοκίμασε το νερό. Το ίδιο συνέβη με την Κίνα. Ο σημερινός διανομέας του νερού παραθέριζε στο νησί όταν κατά τη διάρκεια κάποιου γεύματος ήπιε το νερό και εντυπωσιάστηκε. Αναζήτησε ο ίδιος τους εκπροσώπους της εταιρείας  και ακολούθησε η ξενάγηση του στο χωριό του Ζαρού και τη μονάδα εμφιάλωσης, όπου και υπογράφηκε με συνοπτικές διαδικασίες η συμφωνία συνεργασίας.

Και αφού ένα ελληνικό χωριό περίπου 2.000 ψυχών έχει φτάσει να ξεδιψάει έως και πολίτες στη χώρα του 1,4 δισ. ανθρώπων, η μοναδική… σκοτούρα του μελλοντικά θα είναι να αυξήσει τη δυνατότητα της ωριαίας παραγωγής, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 35.700 φιάλες. Ο λόγος είναι ότι -κατά ένα αδιανόητο τρόπο- το κόστος μεταφοράς στην Κίνα είναι πολύ μικρότερο με το αντίστοιχο στα ελληνικά νησιά!