Το πολύ κακό νέο για τον κορωνοϊό...
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Το πολύ κακό νέο για τον κορωνοϊό…

Αν εξελιχθεί σε πανδημία θα φταίει ότι είναι... ακίνδυνος στους γερούς οργανισμούς

Πρωί Κυριακής τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού ήταν περίπου 87.000, οι θάνατοι κάτι λιγότερο από 3.000 και οι θεραπευμένοι ασθενείς 42.294, όπως καταγράφονται από την πλατφόρμα του πανεπιστημίου Johns Hopkins, που παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα του Covid-19.

Στην Ιταλία έχουν εμφανιστεί τα 3/4 των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη, με τα 29 από τα 1.128 να είναι θανατηφόρα.

Την ίδια ώρα, μόνο στην Ελλάδα για το διάστημα 17-23 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 227 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης εποχικής γρίπης και οι θάνατοι έφτασαν τους 77! Εννοείται ότι η εποχική γρίπη εξακολουθεί να σκοτώνει πολύ περισσότερο κόσμο απ’ ότι ο κορονοϊός, αν και θεωρητικά τα επίπεδα θνησιμότητας του νέου ιού είναι σαφώς υψηλότερα. Αυτό είναι όμως κάτι εντελώς σχετικό έως και ανακριβές. Η καταγραφή των ασθενών αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η προσέγγιση του συνολικού αριθμού αυτών είναι αδύνατη, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται, μετά βίας το συνειδητοποιούν…

Αυτή είναι και η κυριότερη αιτία που ο κορονοϊός έχει αυτή την ώρα τη δυναμική να εξελιχθεί σε πανδημία. Αν κάτι προβληματίζει περισσότερο τους επιστήμονες σχετικά με την εξάπλωση του είναι η σε πολύ μεγάλα ποσοστά ήπια μορφή εκδήλωσης του. Ειδικά στα παιδιά η ασθένεια είναι σχεδόν ασυμπτωματική και πολύ σπάνια ξεπερνά ένα ελαφρύ συνάχι.

Με τον Η1Ν1 για παράδειγμα η διάγνωση είναι πιο εύκολη, αφού συνήθως «προειδοποιεί» με υψηλό πυρετό. Αυτό είναι και το στοιχείο που διευκολύνει τη μεταδοτικότητά του κορονοϊού. Ακόμα και οι οργανισμοί εκείνοι που τον νικούν με ευκολία εμφανίζοντας ήπια συμπτώματα, είναι κανονικότατοι φορείς, απειλώντας εξίσου με τους βαριά ασθενείς όλους εκείνους με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι όταν κάποιος έχει ήπια συμπτώματα είναι και «ελαφρώς μεταδοτικός».

Επιστημονικά «ήπια» θεωρούνται τα περιστατικά που δεν εκδηλώνουν καθόλου ή παρουσιάζουν απλώς ήπια συμπτώματα πνευμονίας. Αυτά είναι και τα πιο επικίνδυνα για την υγεία των άλλων και κυρίως των ευπαθών ομάδων, για τις οποίες το ποσοστό θνησιμότητας από πνευμονία (ο κορονοϊός προσβάλλει το αναπνευστικό) φτάνει το 49%, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας.

Ο λόγος που είναι πιο επικίνδυνοι είναι προφανής. Κάποιος με την υποψία ενός απλού κρυολογήματος ούτε από τη δουλειά του θα απουσιάσει, ούτε από την όποια κοινωνική εκδήλωση και θα γίνει μεταδότης χωρίς καν να το γνωρίζει. Εν αγνοία του αποτελεί «υγειονομική βόμβα», αφού από τη στιγμή που δεν πρόκειται να πάρει μέτρα προφύλαξης θα «σπείρει» τον ιό γύρω του.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Ο ίδιος επίσης δεν θα πάει ποτέ στο νοσοκομείο για να καταγραφεί ως κρούσμα. Άρα τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορούμε να γνωρίζουμε και κατά συνέπεια τα ποσοστά θνησιμότητας πολύ μικρότερα απ’ ότι λέει η διαθέσιμη στατιστική. Το καλό νέο σε ότι αφορά την επικινδυνότητα του ιού (ο οποίος εξελίσσεται σε θανατηφόρος σχεδόν αποκλειστικά σε αδύναμους οργανισμούς και ομάδες «υψηλού κινδύνου») είναι ταυτόχρονα και το κακό μαντάτο σχετικά με τη δυνατότητα εξάπλωσής του.

Συνεπώς αν ο ΠΟΥ ανακοινώσει ότι ο κορονοϊός εξελίχθηκε σε πανδημία, ο μοναδικός λόγος που θα συμβεί αυτό δεν είναι το ποσοστό θνησιμότητάς του, αλλά το γεγονός ότι αντίθετα με την εποχική γρίπη δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο ώστε να προστατευτούν οι ομάδες «υψηλού κινδύνου».