Ασθενείς, θνησιμότητα: Τα στατιστικά της Ελλάδας και των 10 χωρών με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Ασθενείς, θνησιμότητα: Τα στατιστικά της Ελλάδας και των 10 χωρών με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού

Η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας βρίσκεται εκτός δεκάδας και δεν έχει για την ώρα «ανταγωνισμό»

Στις περιπτώσεις επιδημιών είναι δύσκολο (έως αδύνατο) ακόμα και από τους επιστήμονες να κατανοηθεί ο όρος «ποσοστό θνησιμότητας», αφού είναι δεδομένο ότι τα πραγματικά κρούσματα απέχουν έτη… φωτός σε αριθμό από τα επιβεβαιωμένα.

Ένα παραπάνω στον κορωνοϊό, οι επιπτώσεις του οποίου σε πάρα πολύ κόσμο εντάσσονται στην κατηγορία «καθόλου έως ήπια συμπτώματα». Το βασικό πρόβλημα με τη νόσο Covid-19 είναι η βαριά εκδήλωση συμπτωμάτων στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες και κατά συνέπεια τα πολύ υψηλότερα από την κοινή γρίπη επίπεδα θνησιμότητας στα περιστατικά που οδηγούνται στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Τα πέντε νέα κρούσματα της Τρίτης (10/03) στην Ελλάδα έφτασαν το συνολικό αριθμό τους στα 89 και κανείς δεν μπορεί να προσεγγίσει το ρυθμό εξάπλωσης της επιδημίας τις επόμενες ημέρες. Γεγονός είναι ότι για την ώρα η χώρα μας παραμένει πολύ χαμηλά σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αν συνυπολογιστεί ότι γειτνιάζει με αυτήν που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, την Ιταλία.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, η Ελλάδα έως το μεσημέρι της Τρίτης βρίσκεται με αυτά τα 89 κρούσματα στην 23η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Σε επίπεδο απωλειών όμως είναι ακόμα πιο χαμηλά αφού δεν έχει κανένα θάνατο, ενώ για παράδειγμα το Ιράκ με 71 κρούσματα έχει 7, το Σαν Μαρίνο με 51 έχει χάσει δύο ανθρώπους και άλλες έξι χώρες με λιγότερα κρούσματα από έναν. Επιπλέον μόνο ένας ασθενής θεωρείται ότι δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή , ο 66χρονος συνταξιούχος καθηγητής από την Αμαλιάδα, που νοσηλεύεται με βαριά πνευμονία στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.

Η Κίνα, που ασφαλώς θα κατέχει έως τέλους της επιδημίας, αυτή τη θλιβερή πρωτιά έχει 3.136 θανάτους και περίπου άλλους 5.000 ανθρώπους που χαρακτηρίζονται σοβαρά πάσχοντες. Στην Ιταλία, που το ποσοστό θνησιμότητας είναι το μεγαλύτερο από τις χώρες με πολλά κρούσματα, οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 463 και άλλοι 733 άνθρωποι δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Στην τρίτη θέση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η Νότια Κορέα, αλλά σε ότι αφορά τους θανάτους είναι μακράν το Ιράν, ενώ το ίδιο παρατηρείται και στις περιπτώσεις των ΗΠΑ, Γερμανίας, με την πρώτη να έχει σαφώς λιγότερα κρούσματα, αλλά και πολύ περισσότερους θανάτους.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Γαλλία, Ισπανία, Ιαπωνία και Ελβετία, ενώ την 11η θέση μοιράζονται Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία με 321 κρούσματα (5+4 θάνατοι αντίστοιχα). Εφτά χώρες από 100 έως 261 κρούσματα (Βέλγιο, Νορβηγία, Σινγκαπούρη, Αυστρία, Δανία, Μαλαισία και Μπαχρέιν, δεν έχουν για την ώρα νεκρό, ενώ το Ιράκ είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (7 σε 71 κρούσματα).

Οι 10 χώρες με τα περισσότερα κρούσματα, θανάτους και ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση (στις χώρες που λείπει η κατηγορία σοβαρά πάσχοντες, δεν υπάρχουν στοιχεία).

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

– Κίνα: 80.761 κρούσματα, 3.136 θάνατοι και 4.794 σοβαρά πάσχοντες

– Ιταλία: 9.172 κρούσματα, 463 θάνατοι και 733 σοβαρά πάσχοντες

– Νότια Κορέα: 7.513 κρούσματα, 54 θάνατοι και 36 σοβαρά πάσχοντες

– Ιράν: 7.161 κρούσματα και 237 θάνατοι

– Γαλλία: 1.412 κρούσματα, 30 θάνατοι και 66 σοβαρά πάσχοντες

– Ισπανία: 1.235 κρούσματα, 31 θάνατοι και 11 σοβαρά πάσχοντες

– Γερμανία: 1.224 κρούσματα, 2 θάνατοι και 9 σοβαρά πασχόντες

– ΗΠΑ: 729 κρούσματα, 27 θάνατοι και 8 σοβαρά πασχόντες

– Ιαπωνία: 543 κρούσματα, 10 θάνατοι και 33 σε σοβαρή/κρίσιμη κατάσταση

– Ελβετία: 374 κρούσματα και 3 θάνατοι.