Πιο πάνω απ’ το «Stranger Things»: Δες απόψε την κορυφαία σειρά της χρονιάς που ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία (Vid)
Βρείτε μας στο

Από το δίκτυο που στα προηγούμενα χρόνια μας έχει δώσει τα Fargo, The Legion, Feud, Sons of Anarchy, American Horror Story, The Strain, Taboo και φυσικά το Breaking Bad, ήρθε πριν από λίγους μήνες, σαν κεραυνός εν αιθρία, το The Bear για να πάρει πάνω του όλα τα βλέμματα.

Η συχνότητα και το εύρος με τα οποία συζητείται αυτή η σειρά, θυμίζει αρκετά την εποχή της πρώτης σεζόν του True Detective και έρχεται να κοντράρει στα ίσια, ή και να προσπεράσει, το Severance, τη σειρά της Apple TV που πριν κάποιους μήνες χρίσαμε ως την καλύτερη του 2022. Η σκυτάλη αλλάζει χέρια και ο πήχης έχει τεθεί πια πολύ ψηλά από το The Bear.

Κάποιος το έγραψε τρομερά σε μια κριτική στη Google. Το The Bear είναι σαν να βλέπεις τις εκπομπές του Άντονι Μπουρντέν σε μορφή μυθοπλασίας, με όσο πιο raw αποτύπωση γίνεται. Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα μιας οποιασδήποτε κουζίνας όπου συγκρούονται εγωισμοί, περηφάνιες και προσωπικά κίνητρα.

Πολλώ δε μάλλον όταν έχουμε από τη μία έναν Chef de Cuisine να αφήνει το καλύτερο εστιατόριο των ΗΠΑ για να αναλάβει το dine-in restaurant του αδερφού του που φτιάχνει σάντουιτς και είναι κάτι πιο λαϊκό, κι από την άλλη ένα προσωπικό που είχε συνηθίσει σε μια στασιμότητα και αντιδρά στις αλλαγές.

Ο Τζέρεμι Γουάιτ Άλεν είναι ένας αστέρας που αναδύεται και στο The Bear έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτόν του Κάρμι, που αποφασίζει να αφήσει τις πολυτελείς κουζίνες και να σηκώσει από το χώμα το μαγαζί του αδερφού του που πέθανε.

Γιατί να το κάνει αυτό ένας σεφ; Γιατί κάτι κρύβει. Όχι πράξεις, αλλά φόβους και δε θέλει κανείς να δει ότι έχει τη στάμπα της αποτυχίας. Είναι και δικό του προσωπικό στοίχημα.

Πιο πάνω απ’ το «Stranger Things»: Δες απόψε την κορυφαία σειρά της χρονιάς που ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία (Vid)

Το Beef, το μαγαζί που διαχειρίζεται, έχει μέσα ως επιτελάρχη τον εκνευριστικό του ξάδερφο τον Ρίτσι, που δεν θέλει να πειράξει τίποτα από το Σύστημα, τον τρόπο που λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια. Κι αυτό προκαλεί εντάσεις. Δύστροποι είναι και οι δύο γηραιότεροι του προσωπικού που δεν αντέχουν να έρχεται ένας νέος να τους υποδεικνύει αυτό που έκαναν τόσα χρόνια.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Όταν δε, ο Κάρμι προσλαμβάνει την Σίντνι για sous chef, η ένταση της φωτιάς θα δυναμώσει. Οι παλιοί θα πρέπει να βάλουν κάτω τον εγωισμό τους και να δουν πως ο μόνος τρόπος το μαγαζί να ξεφύγει από τα χρέη και να γίνει το talk of the town του Σικάγο, είναι να ακολουθήσουν ένα νέο σύστημα, αυτό του Κάρμι.

Μέσα σε 8 επεισόδια μισής ώρας, το The Bear καταφέρνει να αποτυπώσει μια αλήθεια που δυσκολευόμαστε να παραδεχτούμε στην εποχή του woke.

Πολλές φορές, σε αυτό το πλέγμα σχέσεων που δημιουργούνται στην καθημερινότητα με τους ανθρώπους που βλέπεις συχνά, έχεις ανάγκη τις φωνές, τις εντάσεις, γιατί μόνο έτσι θα αδειάσεις την ψυχή σου. Αν δεν υπάρξει αντιπαράθεση στα όρια του παρεξηγήσιμου, θα βασανίζεσαι το βράδυ.

Δεν είναι αφορμή για να ξεκινήσει μια κουβέντα ηθικής το The Bear. Είναι μια σειρά μυθοπλασίας, με μπόλικη αλήθεια στην αφήγηση, με τρομερή ταχύτητα εναλλαγής εικόνων σε αρκετές στιγμές σε κάθε επεισόδιο, κάτι που ο δημιουργός Κρίστοφερ Στόρερ το κάνει επί τούτου.

Πιο πάνω απ’ το «Stranger Things»: Δες απόψε την κορυφαία σειρά της χρονιάς που ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία (Vid)

Ο λόγος είναι γιατί μέσα σε μια κουζίνα τρέχουν παράλληλα 6-7 πόστα στην καλύτερη, πάνω από 15 αν μιλάμε για ένα ακριβό εστιατόριο με μεγάλο μενού και άλλο επίπεδο κοινού. Κι όλα πρέπει να γίνονται στο άψε σβήσε. Αυτή η παράλληλη επιτάχυνση πρέπει να αποδοθεί και ο Στόρερ το κάνει άψογα με την ταχύτητα που δίνει στις εικόνες.

Πέραν αυτού, θέλει να αφήσει και κρατούμενα ώστε να επιστρέψει ο θεατής όταν αρχίζει να συμπληρώνεται όλο το παζλ του παρελθόντος του Κάρμι που βλέπει στον ύπνο του μια αρκούδα, ακούει τα λόγια υποτίμησης του σεφ του στο Noma και ξεκάθαρα έχει καλύψει τα κενά του με φύλλα. Σε κάθε του βήμα όμως πέφτει μέσα στις μεγάλες τρύπες.

Το The Bear είναι ένας αγώνας επιβίωσης απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό, στο παρελθόν σου, στις επιλογές που έγιναν αιτία να αποξενωθείς από την οικογένεια και να σε κατηγορούν γι΄αυτό όσοι, λόγω αδυναμίας και χαμηλού ταβανιού, έμειναν στη φωλιά, δεν άνοιξαν τα φτερά τους.

Δεν χρειάζονται περισσότερα να γραφτούν για το The Bear. Όσα λέει ο τίτλος θα έπρεπε να είναι αρκετά. Είναι η πιο πολυσυζητημένη σειρά των τελευταίων μηνών, ακόμα και πιο πάνω από το Stranger Things, είναι ισχυρός contender για σειρά της χρονιάς.