Η Άρσεναλ ήταν η πρώτη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ που συμφώνησε με τους παίκτες για την περικοπή των μισθών τους, λόγω των απωλειών εσόδων από την υγειονομική κρίση, σε ποσοστό 12,5%.
Μετά τη μείωση, οι απολαβές του Νταβίντ Λουίζ… έπεσαν στις 130.000 ευρώ την εβδομάδα. Το αναφέρουμε και ολογράφως για να μην νομίζετε ότι έγινε κάποιο λάθος. Έκατόν τριάντα χιλιάδες ευρώ είναι το βδομαδιάτικο του παίκτη, που από το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης αποτελεί κόκκινο πανί για τους οπαδούς της Άρσεναλ, με την ανεπανάληπτα φριχτή εμφάνισή του στον αγώνα με τη Μάντσεστερ Σίτι.
Υπάρχει όμως και ένα πιο εξωφρενικό νούμερο που συνδέεται με τον Βραζιλιάνο αμυντικό χαφ / στόπερ / επιτελικό χαφ και ό,τι άλλο βάζει ο νους του κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Αυτός ο παίκτης πουλήθηκε το 2014 από την Τσέλσι στην Παρί Σεν Ζερμέν αντί 50 εκατ. ευρώ. Δεν έτυχε… πέτυχε. Διότι η τέχνη της γυναίκας που «τρέχει» το σύλλογο από το 2014 στο να πουλάει… φύκια για μεταξωτές κορδέλες έχει ξεπεράσει ακόμα και την αντίστοιχη των Λιόν και Πόρτο, που δικαίως θεωρήθηκαν μετρ του είδους (η Πόρτο παραμένει τέτοια).
Η 45χρονη Ρωσο-Καναδή Μαρίνα Γκρανόφσκαγια είναι η πιο ισχυρή γυναίκα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Και αυτό το status αποτελεί ήδη τίτλο ζωής, αφού μόνο όταν η ίδια το αποφασίσει θα τον απεμπολήσει. Προς το παρόν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, η επιλογή του οποίου προ εξαετίας ξάφνιασε τον ανδροκρατούμενο κόσμο της μπάλας, καμαρώνει για ένα πουλέν που εξελίχθηκε στην κότα με τα χρυσά αυγά. Την πήρε από την πετρελαϊκή εταιρία «Sibneft» στην οποία είχε προσληφθεί και την έχρισε «σκιώδες» αφεντικό στην Τσέλσι, σε μια κίνηση που έμοιαζε τότε υψηλού ρίσκου. Τελικά αποδείχτηκε ρίσκο – και μάλιστα τσουχτερό – για τους συλλόγους με τους οποίους χρειάστηκε έκτοτε να διαπραγματευτεί η Γκρανόφσκαγια.
Πριν από αυτήν ο Αμπράμοβιτς δεν φημιζόταν για το κοφτερό μάτι του στη μεταγραφική αγορά και στο ισοζύγιο εσόδων – εξόδων η ζυγαριά έγερνε επί σειρά ετών μονόμπαντα. Αλλά με αφετηρία το «μοσχοπούλημα» του Νταβίντ Λουίζ, η Γκρανόφσκαγια έδειξε στον Ρώσο ολιγάρχη πώς γίνεται η δουλειά, αποφέροντας διαδοχικά τζακ-ποτ στο ταμείο της Τσέλσι.
Το καλοκαίρι του 2017 ο Νεμάνια Μάτιτς πουλήθηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντί 45 εκατ. ευρώ και έξι μήνες αργότερα οι «μπλε» παραχώρησαν τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό Όσκαρ στην κινεζική Σανγκάη SIPG με αντίτιμο 60 εκατ. ευρώ!
Τον Ιανουάριο του 2018 η Σιδηρά Κυρία του αγγλικού ποδοσφαίρου έπεισε την Ατλέτικο Μαδρίτης να δώσει 66 εκατ. ευρώ για να πάρει πίσω τον 29χρονο τότε Ντιέγο Κόστα, που στα 25 του είχε κάνει το αντίθετο δρομολόγιο με 38 εκατ. ευρώ! Έκτοτε ο Βραζιλιάνος είναι άφαντος και η Τσέλσι είπε να βάλει ένα… χεράκι για να καλύψει Ντιέγο Σιμεόνε το κενό στην επίθεση του. Ο Άλβαρο Μοράτα είχε ξεκινήσει εντυπωσιακά την καριέρα του στην Τσέλσι, αλλά προϊόντος του χρόνου η φόρμα και η αυτοπεποίθηση του έπεσαν στο πάτωμα. Η Γκρανόφσκαγια έστειλε στον Ισπανό φορ δανεικό στη Μαδρίτη αντί 7 εκατ. ευρώ και έξι μήνες αργότερα πήρε άλλα 56 εκατ. για να γίνει ο δανεισμός μεταγραφή… Με αυτούς τους δύο στο ρόστερ, η Ατλέτικο έχει φέτος τη χειρότερη επίθεση του top-8 στη Λα Λίγκα…
Και όμως, όλα αυτά θεωρούνται από τους οπαδούς της Τσέλσι πταίσματα μπροστά στο απόλυτο μεταγραφικό… αριστούργημα του περσινού καλοκαιριού. Ο Εντέν Αζάρ ήταν δικαιολογημένα ένας από τους πιο αγαπημένους παίκτες στις εξέδρες του «Στάμφορντ Μπριτζ», ωστόσο ο οποιοσδήποτε θαυμαστής του θα έβαζε κι ένα κορδελάκι στο λαιμό του για να τον στείλει στη Μαδρίτη με το ποσό που τον απέκτησε η Ρεάλ. Μόλις ένα χρόνο πριν από τη λήξη του συμβολαίου του, η Τσέλσι κατάφερε να εισπράξει 100 εκατ. ευρώ και έχει λαμβάνειν άλλα 46 εκατ. ευρώ σε μπόνους, βάσει επίτευξης στόχων του Βέλγου με τη φανέλα της Ρεάλ!
«146 εκατ. ευρώ για παίκτη που λήγει το συμβόλαιο του σε ένα χρόνο. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο ποτέ», έγραψε ένας οπαδός των «μπλε» τότε στο Twitter, αποθεώνοντας τις διαπραγματευτικές ικανότητες της Γκρανόφσκαγια και τη μαεστρία της να βγάζει από τη μύγα ξύγκι.
Καμία σημαντική απόφαση στην Τσέλσι δεν λαμβάνεται πια αν δεν έχει την έγκριση της Ρωσο-καναδής μάνατζερ, που έχει μετατρέψει σε επιστήμη τις business στο ποδόσφαιρο, ισοπεδώνοντας ένα από τα πιο ισχυρά taboo που συνοδεύουν την ποδοσφαιρική αντίληψη ενός αρσενικού.