Μπάρτσα, Σίτι διέκριναν το ταλέντο του: Ο Έλληνας ομογενής που θεωρήθηκε 10άρι παλιάς κοπής με πάσα κι εκτέλεση

Με το λιώσιμο των πάγων στο παραμυθένιο Βαλκεακόσκι ελπίζει να αναβιώσει το δικό του ποδοσφαιρικό παραμύθι

Το όνομα του μπορεί να μην λέει απολύτως τίποτα στη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων φιλάθλων, έχει ειπωθεί όμως στην περίφημη Λα Μασία και ο αντίλαλος ακούστηκε μέχρι την ποδοσφαιρική Ακαδημία της Μάντσεστερ Σίτι. Και όχι, δεν αναφερόμαστε στον Κωνσταντίνο Καρέτσα, τον 16χρονο ομογενή που αυτή τη στιγμή θεωρείται ο ακριβότερος παίκτης στη Β’ κατηγορία του Βελγίου.

Σύμφωνα με τα βελγικά δημοσιεύματα, ο Καρέτσας βρίσκεται στο ραντάρ τόσο της Μπαρτσελόνα, όσο και της Μάντσεστερ Σίτι. Δεν είναι όμως ο πρώτος Έλληνας που απασχόλησε τους δύο κολοσσούς του ισπανικού και αγγλικού ποδοσφαίρου αντίστοιχα. Το είχε κάνει πρώτος και πολύ νωρίτερα ο Ευάγγελος Πατουλίδης, για τον οποίο το πεπρωμένο έμοιαζε να έχει στρωθεί με ροδοπέταλα. Γεννημένος το 2001 από Έλληνες δεύτερης γενιάς του Βελγίου, μεγάλωσε στις Βρυξέλλες και έκανε πράματα και θάματα στα τμήματα υποδομής της Άντερλεχτ. Οι γονείς του κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος μιλάει γαλλικά και ολλανδικά – τις δύο επίσημες δηλαδή γλώσσες του Βελγίου – αλλά ελάχιστα ελληνικά, ενώ ο πατέρας του είναι υποστηρικτής του ΠΑΟΚ.

Un grand talent anderlechtois de 12 ans suivi par le Barça | Home | 7sur7.be

Έως την ηλικία των 13 ετών ο Πατουλίδης σάρωνε τα βραβεία του καλύτερου παίκτη στα περισσότερα τουρνουά παίδων που συμμετείχε με την Άντερλεχτ. Λίγες ημέρες αφότου έκλεισε τα 12, το Νοέμβρη του 2013, του χτύπησε την πόρτα η Μπαρτσελόνα, προσκαλώντας τον στη Μασία. Ήταν πράγματι τόσο καλός; Σχόλιο της βελγικής εφημερίδας «La Dernier Heure» ανέφερε τότε για αυτόν: «Ο Έβαν είναι εκείνο το είδος παίκτη που θα πας για χάρη του να παρακολουθήσεις ένα παιχνίδι. Ένα πραγματικό «10αρι», που είναι περίτεχνος με την μπάλα στα πόδια. Σκέφτεται ταχύτατα και είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλο. Διαθέτει καλό σουτ και ποιότητα στη μεταβίβαση».

Κάποιοι τον αποκαλούσαν νέο «Γιούρι Τίλεμανς», δεδομένου ότι ο χαφ της Άστον Βίλα είχε επιτελικό ρόλο στα νιάτα του στην Άντερλεχτ.

Ο Evan Patoulidis, όπως τον ονομάζουν οι Βέλγοι, δεν είναι απλώς ακόμα ένας παίκτης που είδε το όνειρο του για σπουδαία ποδοσφαιρική καριέρα να μην ευοδώνεται. Είναι η απόλυτη ενσάρκωση της φράσης «αιώνιο ταλέντο». Ίσως τελικά το μεγάλο λάθος να ήταν εκείνο το «όχι» στους «μπλαουγκράνα» – παραδόξως η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή. «Ήμουν πολύ μικρός τότε για να αλλάξω χώρα», έχει πει, ενώ για την επόμενη μεγάλη χαμένη ευκαιρία έχει αποδώσει την ευθύνη στο σύλλογό του. Στα 15 του ενδιαφέρθηκε για αυτόν η Μάντσεστερ Σίτι, αλλά τότε ήταν η Άντερλεχτ αυτή «που δεν ήθελε να με δώσει». Αυτό ήταν κάτι σαν το τελευταίο κανονάκι του Πατουλίδη, που δύο χρόνια αργότερα τραυματίστηκε και όταν επανήλθε τίποτα δεν ήταν ίδιο. Το γυαλί στη σχέση του με την Άντερλεχτ ράγισε και στα 17 του μεταπήδησε στη Σταντάρ Λιέγης.

Η σχεδιαζόμενη προώθησή του στους Άνδρες έμεινε όμως στα λόγια και το 2020 ο πρώην συμπαίκτης του Ζερεμί Ντοκού και του Γιάρι Φερσχάρεν μετακόμισε στην Οστάνδη. Στις 29/11/2020 ο Πατουλίδης έκανε ντεμπούτο στην Α’ Βελγίου με την Οστάνδη, που παρεμπιπτόντως κατέλαβε την 5η θέση εκείνη τη χρονιά. Έπαιξε όλο το 90λεπτο σε θέση αριστερού χαφ, αλλά αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία συμμετοχή του στη βασική ενδεκάδα. Αγωνίστηκε μόνο ένα πεντάλεπτο ακόμα σε όλη τη σεζόν, ενώ την επόμενη είχε 10 συμμετοχές ως αναπληρωματικός.

Το καλοκαίρι του 2022 έφυγε ως δανεικός για την ολλανδική Ντεν Μπος και κατέγραψε μαζί της στη Β’ Κατηγορία 26 συμμετοχές (9 ως βασικός), τέσσερις ασίστ και ένα γκολ. Στο τέλος της περσινής σεζόν η Ντεν Μπος δεν προχώρησε σε ανανέωση δανεισμού ή αγορά του και η Οστάνδη τον άφησε ελεύθερο. Έμεινε έξι μήνες χωρίς ομάδα και το Γενάρη βρήκε καταφύγιο στη φινλανδική Χάκα, με την οποία η αλήθεια είναι ότι τα έχει πάει εξαιρετικά στα πέντε παιχνίδια Λιγκ Καπ που έχει αγωνιστεί (2 γκολ / 2 ασίστ).

H Χάκα τερμάτισε πέρσι 8η και το νέο πρωτάθλημα ξεκινά τον Απρίλη. Με το λιώσιμο των πάγων στο παραμυθένιο Βαλκεακόσκι – έδρα της Χάκα – ο Έβαν Πατουλίδης ελπίζει να αναβιώσει το δικό του ποδοσφαιρικό παραμύθι, υπενθυμίζοντας, πρωτίστως στον εαυτό του, ότι ανήκει στο (προφανώς) εξαιρετικά κλειστό club ποδοσφαιριστών που έχουν απαρνηθεί και την Μπαρτσελόνα και τη Μάντσεστερ Σίτι…