Countdown to extinction: Οι 8 καλύτερες σειρές του 2019
Βρείτε μας στο

Extinction γιατί δεν υπήρξε ούτε ένα καλό sitcom το 2019 και γενικώς είναι ένα είδος που τείνει να εξαφανιστεί. Ίσως μόνο το Good Place να κρατάει όρθιο το είδος, αλλά σε καμία περίπτωση με την ισχύ που το έκαναν σειρές όπως το Big Bang Theory που τελείωσε τον Μάιο.

Extiction κυρίως όμως γιατί η υπερπληθώρα παραγωγής έχει προκαλέσει μια αδυναμία ανάδυσης. Γιατί όταν όλα είναι στην επιφάνεια, δεν υπάρχει πιο πάνω νερό για να ξεχωρίσει κάτι. Όλα επιπλέουν στην ίδια ευθεία και μονο τα κύματα αρκούν για να ανυψώσουν για λίγο κάποια σειρά και να βυθίσουν λιγάκι κάποια.

Γι΄αυτό φαντάζει πολύπλοκη διαδικασία να πρέπει να διαλέξεις τις καλύτερες ταινίες για το 2019. Εκείνες που να είχαν πραγματικά μια ένταση και να έμειναν. Εκείνες που να μην πέρασαν γρήγορα από μέσα μας. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι οι ουσιαστικά πολύ έντονες της λίστας είναι δύο μίνι σειρές που καταπιάστηκαν με αληθινά γεγονότα, γεγονότα που συγκλόνισαν και άλλαξαν τον κόσμο ή, έστω, ένα μέρος του.

Catch 22

Αν μπορεί μια σειρά να χαίρεται για το είδος του κωμικού στοιχείου που παρουσίασε, τότε είναι αυτή που έστησε ο Τζορτζ Κλούνεϊ πάνω στο βιβλίο του Χέλερ. Μπόρεσε να αποτυπώσει την παράνοια του βιβλίου, την παράνοια του πολέμου με τρόπο πιστό κι αυτό αποδείχτηκε σωστή επιλογή.

Catch 22: Η καλύτερη κωμική σειρά της χρονιάς ως τώρα έχει σχέση με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Dead To Me

Αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τη δεύτερη σεζόν, όπου η ατσούμπαλη χαρακτήρας της Λίντα Καρντελίνι και το άκρως αντίθετό της, η Κριστίνα Απλγκέιτ, θα συνεχίσουν τις ζωές τους γνωρίζοντας πια την αλήθεια. Θα έχει άραγε το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια ομορφιά, τώρα που δεν υπάρχει αυτό το μυστικό της πρώτης σεζόν για να οδηγήσει κάπου την αφήγηση; Οι απαντήσεις θα μας έρθουν προς το τέλος της άνοιξης του 2020.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Dead to Me: Το καλύτερο γυναικείο ντουέτο που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια

Unbelievable

Η πρώτη περίπτωση μίνι σειράς και μια από τις λίγες καλές νέες κυκλοφορίες του Netflix σε σειρές το 2019. Το Unbelievable κινήθηκε γύρω από το gaslighting που υπέστη μια κοπέλα βιασθείσα και μας δείχνει το πώς ανατρέπεται αυτό και της επιβεβαιώνει πως δεν ήταν μυθομανής όπως νόμιζε. Κι αυτό γίνεται με την ανάγκη δύο γυναικών δύο διαφορετικών αστυνομικών τμημάτων να συνδέσουν τελείες που μέχρι πριν κανείς δεν σκεφτόταν πως μπορεί να ενώνονται.

Unbelievable: Η νέα μίνι σειρά του Netflix είναι αυτό που λέει ο τίτλος της

Good Omens

Αυτή η σειρά είχε κάποια από τα καλά στοιχεία του American Gods, αλλά και του Preacher. Παρουσίασε όμως και δικά της καλά χαρακτηριστικά. Τα περισσότερα βασίστηκαν στην άψογη χημεία των δύο πρωταγωνιστών, του δαίμονα Τέναντ και του αγγέλου Σιν. Μόνο και μόνο που προκάλεσε 20.000 άτομα να ζητήσουν από το Netflix να την ακυρώσει, ενώ ανήκει στην Amazon, τη στηρίζουμε. Πολύ περισσότερο γιατί είναι όντως μια πολύ καλή σειρά. Χωρίς βέβαια να ξεφεύγει εμφατικά από το “καλό” της πλειονότητας των σειρών σήμερα.

Good Omens: Μια εσχατολογική μαύρη κωμωδία με σαρωτική αφήγηση και σκηνοθεσία

Top Boy

Υπήρξαν πολλοί που ισχυρίστηκαν ότι είναι η καλύτερη σειρά της χρονιάς. Σίγουρα, δε μπορεί να συγκριθεί με το Chernobyl. Όχι γιατί είναι τόσο κραυγαλέα η απόστασή τους, αλλά γιατί είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Και με διαφορετικό βάθος. Διαφορετικά στήνεις μια σειρά 6 επεισοδίων και αλλιώς μια που θες να πάει τουλάχιστον σε δεύτερη σεζόν. Το Top Boy αποτύπωσε μια κοινωνική βιαιότητα, τα σκοτάδια μιας περιοχής και μιας νοοτροπίας που πάντοτε γοητεύουν το κοινό. Απλώς το έκανε με δικούς του όρους. Αόριστο ακούγεται, αλλά αν την έχεις δει, ή την δεις, θα καταλάβεις τι εννοούμε.

Top Boy: Η, για πολλούς, καλύτερη νέα σειρά της χρονιάς

Mandalorian

Κανονικά το Mandalorian δεν θα έπρεπε να έχει θέση, μιας και ξεκίνησε πολύ αργά, δεν κυκλοφόρησε ολόκληρη σεζόν, επομένως θα ήταν αφύσικο να έχει βγει συμπέρασμα για τη σειρά, είτε θετικό είτε αρνητικό, αυτού του βαθμού. Αυτά στη θεωρία. Γιατί στην πράξη, όπως θα δεις και στο review που ακολουθεί με link, το Mandalorian αναπροσάρμοσε στόχους και πλάνα για το μέλλον της Disney με την επιτυχία του. Ήδη το parenting του Mandalorian προς τον μικρό “Yoda” έχει γίνει meme.

The Mandalorian: Η σειρά που θα “τελειώσει” το μεγαλύτερο κινηματογραφικό franchise;

When They See Us

Ακόμα μια μίνι σειρά, αυτή τη φορά για ένα συλλογικό ρατσιστικό έγκλημα στην Αμερική. Μια τέτοια σειρά μπορεί να μην πουλούσε τόσο πριν από 3 χρόνια. Πάλι θα την συζητούσαν. Απλώς δεν θα υπήρχαν πολλοί να αρνηθούν ή να δείξουν πιο ανοιχτά τα ρατσιστικά τους κατάλοιπα. Στον καιρό του Τραμπ όμως, πήρε παραπάνω…πόντους αναφορών και δικαίως είναι η δεύτερη καλύτερη της χρονιάς. Μια τρομερά δυνατή αφήγηση από την Άβα ΝτιBερνέι, που θα “αιχμαλώτιζε” συναισθηματικά τον θεατή αν ήταν μια μυθοπλαστική ιστορία με κοινωνικές προεκτάσεις. Ούσα όμως μια πραγματικ΄ιστορία, έκανε κάτι πολύ πιο μύχιο από ένα συναισθηματικό δάμασμα.

When They See Us: Μια από τις πολλές κηλίδες στην αμερικανική ιστορία

Chernobyl

Γράφτηκαν άπειρα για το Chernobyl. Ιστοσελίδες, της δικής μας συμπεριλαμβανομένης, κέρδισαν χιλιάδες views με κάθε κείμενο που αναρτούσαν και περιείχε τη λέξη αυτή στον τίτλο την περίοδο της προβολής. Τότε που ήταν στα ύψη η θερμοκρασία του ενδιαφέροντος. Ακόμα κι αν το θέμα μιλούσε για την Ιωάννα Τούνη, αν έμπαινε η λέξη Chernobyl μπροστά, πουλούσε τρελά. Χωρίς δεύτερη σκέψη η κορυφαία ταινία της χρονιάς και αυτή που κατάφερε να βγει πάνω κι από την επιφάνεια της θάλασσας που αναφέρουμε στην αρχή.