σειρές της χρονιάς

Χαχα, αστεία ιστορία. Στις αρχές του χρόνου γράφαμε για τις σειρές που περιμένουμε το 2021 και μέσα σε αυτές είχαμε το Lord of The Rings Series. Και κοίτα να δεις, πολύ αστείο, δεν το είδαμε ποτέ. Αντιθέτως, είδαμε το Amazon να το ανακοινώνει για το 2022.

Κι όχι οποιαδήποτε στιγμή του 2022, αλλά τον Σεπτέμβριο. Σα να λέμε σχεδόν 2023. Ευτυχώς, αυτή η χρονιά, που προμηνυόταν γεμάτη, δε χρειάστηκε τη σειρά του Amazon για να μας προσφέρει αξιομνημόνευτες σειρές.

Άλλωστε, μία από τις 13 της λίστας, ξεκίνησε με την προοπτική να γίνει κάτι αντίστοιχο με το LoTR και το Game of Thrones.

Καθώς θα διαβάζεις τη λίστα, θα παρατηρήσεις ότι κάτι λείπει. Το Squid Game. Και θα βρίσεις ασύστολα. Όχι, δεν προσπαθούμε να το παίξουμε εναλλακτίκ και ιδιαίτεροι και ότι πάμε κόντρα στο ρεύμα. Απλώς δεν θεωρούμε ότι θα μπορούσε να θέσει εκτός λίστας κάποια από τις ακόλουθες σειρές.

Ενδεχομένως, αν η λίστα μεγάλωνε, να χωρούσε στην 20άδα, ίσως στη 18η-19η θέση, γιατί υπάρχουν άλλες 4 που επίσης τις τοποθετούμε ψηλότερα. Γιατί δεν κάναμε τότε μια λίστα με 18 σειρές, θα ρωτήσεις ορθά. Ε, γιατί κάποια στιγμή έπρεπε να βάλουμε στοπ, ειδάλλως θα πηγαίναμε στο 25 σίγουρα.

The Wheel of Time

Κανονικά, το Wheel of Time θα έπρεπε να βρίσκεται ψηλότερα. Είναι από τις σειρές που η πρώτη ύλη τους, εν προκειμένω τα βιβλία, άρα το σενάριο, έχουν προωθητήρες για σαρωτικό πέρασμα. Στην ίδια κατηγορία με αυτό ανήκει και η σειρά Shadow and Bone του Netflix. Κοντραρίστηκαν για το ποια θα περάσει το bootcamp, για να μιλήσουμε με όρους ριάλιτι.

Οι διαφορές τους δεν είναι διακριτές. Απλώς το The Wheel of Time έχει και τη Rosamund Pike που ανεβάζει μόνη της το στάτους της σειράς. Έχει και τον Alvaro Morte, τον Καθηγητή του La Casa, σε κάτι πολύ διαφορετικό απ΄αυτό που τον είχαμε συνηθίσει.

Για το στόρι, τσέκαρε εδώ.

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

Maid

Κυκλοφόρησε στο Netflix σχεδόν ταυτόχρονα με το Squid Game και καπάρωσε τη δεύτερη θέση στις δημοφιλέστερες της πλατφόρμας στην Ελλάδα και σε πολλές ακόμα αγορές. Τσέκαρε το review μας εδώ.

Midnight Mass

Κανονικά το Midnight Mass δεν είναι ακριβώς καινούργια σειρά, γιατί αποτελεί τον τρίτο κύκλο μιας ανθολογίας ιστοριών. Πρώτα ήρθε το Haunting on the Hill House, μετά το Haunting on Bly Manor και τώρα αυτό. Και δεν έπεσε κάτω από τον πήχη που έθεσαν οι προκάτοχοι του.

What If..?/Loki/Wandavision

Η Marvel έκανε all in το 2021 με τις σειρές της, με 5 να κυκλοφορούν. Το Falcon and the Winter Soldier ήταν πολύ καλό, αλλά όχι τόσο όσο αυτά τα τρία, ενώ ακόμα δεν έχουμε σχηματίσει άποψη για το Hawkeye που σαφώς σημαίνει πολλά για την εξέλιξη κάποιων ιστοριών στο MCU στη συνέχεια.

Το Wandavision και τα απόνερα του θα τα δούμε σιγά σιγά στο Dr. Strange 2, όπως και του What If..?, ενώ για το Loki περιμένουμε το Thor 4.

Mare of Easttown

Η Kate Winslet έκανε πάταγο στην πρώτη της συμμετοχή σε σειρά. Το Mare of Easttown είναι για την ακρίβεια μίνι σειρά και της έδωσε κιόλας βραβείο Emmy τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στη σειρά του HBO, η Winslet υποδύεται μια χωρισμένη αστυνομικό στην Πενσιλβάνια, που της ανατίθεται η υπόθεση μιας μυστηριώδους δολοφονίας.

Πρόκειται για μια δολοφονία που κατακλύζεται από ανεξήγητα συμβάντα και από την συχνή αρρώστια που συναντά κανείς σε συνειδητοποιημένους δολοφόνους. Η σειρά δεν είναι αστυνομικού μυστηρίου όμως. Στο επίκεντρο της είναι η ζωή της Mare Sheehan, η οποία προσπαθεί να μην καταρρεύσει, να μην εξαπλωθούν τα κομμάτια της στην πορεία αυτής της αναζήτησης του δολοφόνου.

The Underground Railroad

Παρόλο που το 2015 είχαμε δει μια αντίστοιχη σειρά, με σχεδόν ίδιο τίτλο, το Underground, που δεν υστερούσε σε τίποτα, το The Underground Railroad του Barry Jenkins κατάφερε να γίνει μια από τις σειρές της χρονιάς στην πλατφόρμα του Amazon Prime και στην Αμερική βρέθηκε ψηλά στις προτιμήσεις, ένεκα και των κοινωνικών περιστάσεων των τελευταίων δύο ετών. Περισσότερα για το στόρι και τους συντελεστές θα βρεις εδώ.

Reservation Dogs

Στη χρονιά της κωμωδίας που ξεφεύγει όμως από την έννοια του sit-com και του laughing my ass off comedy, η σειρά του Taika Waititi θριάμβευσε και κατάφερε να έχει για αρκετές εβδομάδες το απόλυτο στο Rotten Tomatoes μέχρι που έπεσε στο «φτωχό» 98%. Είναι για λύπηση οι κακομοίρηδες. Δες περισσότερα εδώ.

Arcane

Μπορεί το Squid Game να μη βρίσκεται στη λίστα, αλλά η Κορέα έχει εκπροσώπηση. Γενικώς ήταν μια καλή χρονιά, ιδίως μέσω του Netflix, όπου είχαμε τις σειρές My Name, Hellbound, Cowboy Bepop, αν και το τελευταίο δεν είναι σε καμία περίπτωση κοντά στα άλλα. Σίγουρα όχι κοντά στο Arcane που είναι στις 2-3 καλύτερες σειρές της πλατφόρμας για τη χρονιά που ολοκληρώνεται και βρέθηκε κατευθείαν στην πρώτη θέση των trends για 2 εβδομάδες.

Time

Είναι μια από τις δύο εκπλήξεις της χρονιάς. Και που βρίσκεται στη λίστα, αλλά και για τη θέση. Η έτερη έκπληξη ακολουθεί στη θέση δύο.

Ο Sean Bean αυτή τη φορά δεν πεθαίνει, αλλά είναι ο ίδιος που σκοτώνει. Όχι επίτηδες, καταλάθος. Η ανθρωποκτονία τον στέλνει στη φυλακή με ποινή 4 ετών, αφήνοντας πίσω την οικογένεια του. Κι ενώ είναι ένας τύπος τόσο μη κακοποιός, όταν θα μπει στο ίδρυμα, θα καταλάβει ότι δεν έχει άλλη επιλογή παρά να γίνει.

Ίδια διαδρομή διαφωτισμού θα ακολουθήσει και ο αστυνομικός Eric McNally (Stephen Graham) που έχει την αντίληψη ότι θα επιτελέσει το καθήκον της βάρδιας του και θα γυρίζει στο σπίτι του. Όμως μια φυλακή δεν είναι ποτέ ενταγμένη στη φιλοσοφία του καθήκοντος. Και το έγκλημα δεν τελειώνει ποτέ μέσα της.

Hacks

Μετά από αρκετά χρόνια, ήταν η χρονιά της κωμωδίας για τις σειρές. Ούτε εδώ έχουμε sit-com, αλλά ένα dramedy. Η Jean Smart υποδύεται την Deborah Vance, μια φημισμένη κωμικό που έχει δώσει 2.500 σόου στην Αμερική και είναι ξακουστή. Έρχεται όμως η στιγμή που ο κόσμος αρχίζει να τη θεωρεί ξεπερασμένη. Κι αυτή, ως παράξενη και ψωνισμένη, δεν το αποδέχεται.

Οι σύμβουλοι της όμως της εξηγούν πως θα πρέπει πια να αλλάξει και να κάνει ένα άνοιγμα στο πιο νέο κοινό, με το χιούμορ της να προσαρμόζεται και στην πολιτική ορθότητα της εποχής. Για να το πετύχει, θα απευθυνθεί σε μια 25χρονη κειμενογράφο, με την οποία τους χωρίζουν δεκάδες χιλιόμετρα αντίληψης.

Only Murders In The Building

Το OMITB είναι για εμάς σίγουρα η πιο comfort σειρά από τις νέες σειρές του 2021. Αλλά θα ήταν άδικο και μειωτικό αν του αποδίδαμε μόνο αυτόν τον χαρακτηρισμό ή του δίναμε την πρωτιά μόνο γι΄αυτό. Άλλωστε, πολλές είναι οι comfort σειρές, αλλά δεν είναι για να τις χαρακτηρίσει κανείς ως καλύτερες μιας σεζόν.

Το OMITB είναι και η κορυφαία κωμωδία της σεζόν και σειρά γενικώς, που ευτυχώς θα πάει και σε δεύτερη σεζόν. Για τα περαιτέρω, έμπα εδώ.